Давос це не лише сині шапки. Звідти можна і цінну інформацію отримати. От …

Давос це не лише сині шапки. Звідти можна і цінну інформацію отримати. От скажімо звіт про готовність країн до 4-ї промислової революції.

Доооовгий текст, але ключовий для України висновок такий: є разюча різниця між Україною та іншими країнами в такому факторі, як готовність до нових викликів “людського капіталу” і “інституцій” (стор. 38-41), в тому числі державного апарату, який функціонує за рахунок тих самих людей.

У більшості країн ці показники приблизно рівні. Скажімо – Швейцарія (1-е місце за людським потенціалом, 5-е за інституційним), Польща (36, 39), Швеція (6,6), Португалія (29,26), Таїланд (53,51), Словаччина (45,42) і так далі. Якщо спростити, то теза така – рівень держав приблизно відповідає рівню людей.

Натомість показник України є наступним – 34-е місце за показником “людський капітал” (вищий ніж в Польщі!). Але аж 94-е місце за готовністю інституцій. Подібна разюча різниця притаманна ще одній країні – Росії (25 і 87).

Висновки:
➡ люди є, державу ще слід збудувати;
➡ Україна на сьогодні є найбільшим джерелом людського потенціалу для Європи і слабкість інституцій лише буде сприяти еміграції (а тому не ЄС і США, а самі українці В ПЕРШУ ЧЕРГУ мають бути зацікавлені в подоланні корупції і модернізації держави);
➡ реальний відрив від “русского мира” це – передовсім ефективні інституції.

Це скучно, це не яскраво, це не вірусно. Але це те, про що має думати наступний Президент.

Весь звіт тут — http://bit.ly/2RzJLbO

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *