Нікополь. Місто і околиці, що значною мірою досі недооцінені в національній …

Нікополь. Місто і околиці, що значною мірою досі недооцінені в національній історії. Козацька слава України саме звідси родом. Зокрема, символічний «Нульовий кілометр козацьких шляхів» розпочинається безпосередньо тут. Звідси пішла й велика військова історія України.

Найбільше вразив Нікопольський краєзнавчий музей. Взагалі-то в українські музеї часто заходиш з певним упередженням. Бо переважно в них лише розповіді про експонати, які колись існували та давно зникли… Так само, як давні міста, церкви, фортеці… Така наша історія. Століттями нашу історію й культуру замовчували, нищили, палили, забороняли, вивозили… Тим більше приємно в такому місці несподівано зустріти щось дійсно надзвичайне…

Сьогодні я буквально вклякла, в позитивному враженні, перед іконою. Це щось абсолютно унікальне…

«Ставротека»… Виготовлена козацькими майстрами зі срібла і золота на кошти Війська Запорізького. Слово ставротека означає «Сховище для Хреста». Кипарисовий Хрест – головний елемент ікони – був подарований Запорізькій Січі Єрусалимським патріархом в знак визнання її заслуг у захисті православної віри. На свято Покрови 14 жовтня 1747 р. ікону було освячено. Їй виповнився 271 рік.

Ікона є унікальною православною пам’яткою, неповторною з точки зору іконотворення, їй немає аналогів у світі. Ікона «Ставротека» є духовною цінністю українського народу та його держави і не може вимірюватися ніякими грошовими еквівалентами. Відповідно до чинного законодавства її було застраховано, вартість такого страхування складає 3,1 млн дол. США.

Я переконана, що такі речі – це не просто красивий і священний артефакт. Це унікальний оберіг, що береже Україну, береже націю, всіх нас від лиха та біди.

Вже просто сам погляд на «Ставротеку» наповнює тебе гордістю й дарує велику енергію для звершень…

Дуже і дуже раджу кожному, коли випаде нагода бути в Нікополі, зайти до музею. Це – велично й прекрасно!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *