Курорт чи військова база? Перспективи сезону-2019 у Криму

Крим починає готуватися до туристичного сезону 2019 року. Керівник паломницького відділу Сімферопольської та Кримської єпархії Української православної церкви Московського патріархату протоієрей Олексій Тушев освятив будівлю російського Міністерства курортів і туризму Криму.

У цьому відомстві на початку року повідомляли, що анексований Крим у 2018-му прийняв 6,8 мільйона туристів, що майже на третину більше за показники 2017 року. Причому близько мільйона з них нібито були громадянами України. У Державній прикордонній службі України спростували ці відомості на підставі показників пасажиропотоку через адмінкордон.



Голова громадської організації «Курортний Крим» Олександр Бурдонов вважає, що в новому сезоні Керченський міст знову допоможе півострову з туристами.

‒ За логікою речей кожен наступний курортний сезон очікується кращим за попередній. Другий рік буде працювати міст, так що перші, хто поїхав цього сезону, розповіли своєму оточенню, народ поїде. Я Південним узбережжям проїхався буквально минулого тижня, в «Ялті-Інтурист» була традиційна туристична виставка. Поспілкувався з народом ‒ говорять, що виросло завантаження на вікенди в сезон і в міжсезоння, це відпочинок на 2-3 дні в радіусі 700-800 кілометрів своєю машиною. Мабуть, такий відпочинок розвиватиметься й надалі. Що стосується мільйонів, про які говорять у Мінкурортів, це дивлячись як рахувати. За пасажиропотоком у нас реально 6-7 мільйонів, але якщо з них 90% просто так вважати туристами, то у нас рік був дійсно рекордний. Це чиновники, їм сказали так вважати. У нормальній науці проводяться 3-4 незалежні між собою оцінки.

Ялтинський журналіст і правозахисник Сергій Сардико теж побував на туристичній виставці і вказує на байдужість влади до цієї теми.

Якщо бізнес не знатиме правила гри, які встановлює держава на наступний сезон, він може просто розоритися
Сергій Сардико

‒ Ми побачили, що влади там не було. Це була зустріч бізнесу, це дуже важливо напередодні сезону, щоб бізнесмени поговорили між собою про проблеми. Але, на жаль, не приїхав ні Сергій Аксенов (Аксьонов), ні міністр курортів і туризму Вадим Волченко, прийшов тільки заступник міністра економічного розвитку. З адміністрації Ялти на відкритті нікого не було ‒ здавалося б, проїхати 15 хвилин. У Росії, та й в будь-якій країні, держава регулює ставлення до бізнесу. Наприклад, була голова асоціації екскурсоводів, яка ще восени написала звернення до адміністрації Ялти, Аксенова про те, що кіоски екскурсійників прибирають відповідно до нової схеми розміщення. Жодної відповіді не було. Питань дуже багато. Якщо бізнес не знатиме правила гри, які встановлює держава на наступний сезон, він може просто розоритися.


Сергій Сардико

Екс-міністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим Олександр Лієв розкладає статистику минулих років і порівнює з нинішніми реаліями.

Півострів практично втратив український турпотік
Олександр Лієв

‒ До анексії Крим приймав 6 мільйонів туристів, з яких 4,5 мільйона були громадяни України, а 1,2 мільйона ‒ росіяни. Ще 300 тисяч ‒ білоруси, плюс постійно зростаючий потік з Європи та з Туреччини. Звичайно ж, потоку з-за кордону зараз немає, це зрозуміло. З Білорусі теж потоку немає, тому що це було авіасполучення чи машиною через Україну. Зараз це логістично білорусам незручно, так що ті 300 тисяч Крим втратив. Що стосується потоку з материкової України, замість 4,5 мільйонів Крим став приймати максимум 100 тисяч. І то це люди, які або мають там свою нерухомість, або через стан здоров’я їм необхідно їздити в санаторії. Півострів практично втратив український турпотік, який навіть за Радянського Союзу був основним. У випадку з російським же, який становив 1,2 мільйона, немає жодних підстав для його збільшення.


Олександр Лієв

Олександр Лієв стверджує, що Керченський міст насправді не впливає на кількість російських туристів у Криму.

‒ Логістичних проблем не було до окупації. Можна було їхати потягом і спокійно добиратися через мирну та гостинну Україну. Що заважало росіянам приїхати в кількості 6 мільйонів? Ціни були нижчими, безпека була набагато кращою, не було військових дій. Позитивних відгуків про Крим було набагато більше, якість продуктів була набагато вищою. Не було жодних білбордів з Путіним на кожному розі, що й самих росіян дратує. Умови для росіян до 2014 року були набагато кращими. Нічого не сталося такого, щоб цей потік прямо хлинув до Криму. Ті ж 1,2 мільйона їдуть. Просто той потік, який раніше їхав потягами, зараз їхатиме мостом через Керченську протоку. Але в загальній сумі це те саме. У російської влади не було мети при захопленні Криму зробити з нього туристичний регіон. Вони захоплювали його заради військової бази.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *