15 українських еко-стартапів, які підкорюють світ

Посуд, який можна з’їсти, зубна щітка з паперу, жалюзі с сонячними панелями, електронна мапа утилізації відходів та багато інших. У цьому лонгріді ми розповідаємо про 15 українських стартапів у сфері екології, чистих технологій та розумного споживання.

RECYCLE MAP – карта пунктів утилізації відходів

Recycle Map – це інтерактивна мапа пунктів утилізації різних типів відходів. Мета проекту – "популяризувати, як невід’ємну частину сучасного життя, сортування та вторинне перероблення відходів". На цій карті можна дізнатись, наприклад, де в Україні можна здати батарейки, картон, акумулятори, ПЕТ-пляшки, органічні відходи, склотару та інші типи відходів.

Карта Recycle Map

FOODBIOPACK: біорозкладувальне та їстівне пакування та посуд​

Український стартап FoodBIOPack розробляє біорозкладне та їстівне пакування, посуд та столові прибори. Розробники кажуть: основою всіх виробів є натуральні харчові компоненти, які містять білки, полісахариди та жири.

Команда стартапу взяла участь у численних конкурсах, конференціях та виставках у Європі та Україні, включно з конкурсом "University Startup World Cup-2018" у Копенгагені (Данія), виставкою "Nordic Organic Food Fair" у Мальмьо (Швеція). У грудні 2018-року, стартап отримав грант у розмірі 500 тисяч гривень від компанії "Carlsberg Ukraine".

Біорозкладувальний пакет Foodbiopack

ECOISME: система економії електроенергії

Пристрій Ecoisme під’єднується до електричного розподільного щита та мережі Wi-Fi, і вимірює споживання електроенергії в будинку. Всі дані про енерговитрати надходять до мобільного додатку і допомагають власнику контролювати споживання.

Компанія співпрацює з такими відомими брендами, як T-mobile, Virgin Media та Bosch. Ecoisme отримав широке визнання, чимало нагород (лауреат премії CES Best of Innovation Award та EDF Pulse) та інвестицій (Deutsche Telekom і Liberty Global).

ВАЛЕНТИН ФРЕЧКА: папір із опалого листя

Український школяр Валентин Фречка, який знайшов спосіб виготовляти папір із опалого листя, здобув золото на «Олімпіаді геніїв» у США, змаганні між учнями з різних країн у кількох категоріях.

Валентин Фречка

EFFA: одноразова зубна щітка з паперу

Український стартап Effa створив екологічну зубну щітку із переробленого паперу. Щітки Effa, за словами розробників, насамперед стануть у нагоді тим, хто багато подорожує, не шкодячи природі. Effa нещодавно завершила програму в акселераторі у Нью-Йорку.

Стартап також відібрали до бізнес-програми одного з найбільших виробників паперу – Stora Enso. Компанія ввійшла до п’ятірки кращих стартапів світу в сфері клімату на конкурсі Clim@ в Німеччині у 2018-му.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *