«Причини насилля в сім’ї»: тренінг був ресурсним

26 лютого 2019 року в Харкові відбувся тренінг «Причини насилля в сім’ї. Подолаємо насилля разом», організований Благодійною організацією «Карітас Харків».

Метою правоосвітнього заходу було вироблення розуміння причин насильства в сім’ях і в соціумі та формування поведінкової моделі союзництва.

Тренінг зібрав представників і представниць недержавних організацій, психологів, освітянок, соціальних працівниць, що працюють із внутрішньо переміщеними особами, сім’ями учасників АТО та з тими, хто опинився у складних життєвих обставинах, активних громадян, які прагнуть творити мирне суспільство.

Тренер Юрій Чумак, який сам пройшов відповідне навчання за системою ЕМАР «Запобігання насильству» та є одним із фундаторів громадської ініціативи «Чоловіки проти домашнього насильства», ділився з учасниками та учасницями знаннями й досвідом з тематики причин насильства.

 

В ході тренінгу розбирали згубність нав’язаних суспільством «гендерних коробок», вчилися вирішувати конфлікти завдяки ненасильницькій поведінці. Саме навчанню «провайдерів» поведінкової моделі союзництва і був спрямований захід.

Гендерні коробки, влада і статус, види влади, як побудувати стосунки без насильства, чоловік – союзник жінки та дитини – ці та інші питання спільно розглядалися під час вправ і занять. Також окремий блок було присвячено правовим засадам протидії домашньому насильству в Україні, оскільки дана інформація може допомогти особам, задіяним у роботу з кривдниками та жертвами насильства, профілактувати нові випадки насильницьких дій.

Як зазначила наприкінці заходу одна з його учасниць, «тренінг був ресурсним». Певно, що отримані знання та новий досвід обов’язково стануть у нагоді всім, хто прийняв участь у тренінгу.

Зауважимо, що проблема домашнього насильства в Харківській області, як і в Україні в цілому, є актуальною. І вона загострилася через війну на сході країни. Тому Карітас Харкова і приділяє особливу увагу даній тематиці в рамках проекту «Об’єднуючи людей заради миру».

Довідково:
На Харківщині протягом 2018 року відносно 4317 осіб складені протоколи про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
3 них: 178 осіб – за вчинення фізичного насильства, 3781 особа – за вчинення психологічного насильства та 14 осіб – за вчинення насильства економічного характеру.
Станом на 01.01.2019 на превентивному обліку ГУНП в Харківській області перебувало 4004 особи, які вчинили домашнє насильство. 3 них – 3497 особи чоловічої статі.
Загалом в Україні у 2018 році виявлено 73,3 тис. осіб, які вчинили 101,9 тис. адміністративних правопорушень, передбачених статтею 173-2 (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення.
З них: психологічне – 71,5 тис., фізичне – 6,3 тис. та економічне – 345).
Станом на 01.01.2019 на обліку в Національній поліції перебувало 68 тис. осіб, з них 61,6 тис. чоловіків, які вчинили домашнє насильство.

Автор Георгій Кобзар

Джерело 

Фото Ольги Чаплик

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *