Засмічений півострів: чому Крим потопає у відходах

У Facebook-групі «Звернення до адміністрації Сімферополя» днями з’явилися фотографії гір сміття на вулиці Лексина. Місцева мешканка попросила відрегулювати щоденний вивіз сміття з мікрорайону. У коментарях деякі користувачі повідомили, що така ж ситуація склалася й на інших вулицях.

З початку року сміттєва проблема загострилася не тільки в Сімферополі, але й у таких містах, як Керч і Феодосія. З приводу останньої російський віце-прем’єр Криму Юрій Гоцанюк повідомив, що більшість вулиць належним чином не прибирається через нестачу спеціалізованої техніки та контейнерів.



​З 1 січня за вивезення сміття в більшості кримських муніципалітетів відповідає державне унітарне підприємство «Кримекоресурси». Його керівник Денис Попко повідомив телеканалу «Крым 24»:

«Працює 272 одиниці техніки, повний обсяг вивезення за минулий місяць, за оперативними повідомленнями, склав 253 тисячі кубів. Техніка постійно оновлюється, стара замінюється новою, перевізники виконують свої зобов’язання, замінюється контейнерний парк, зокрема й у Сімферопольському районі. Тобто підприємство вийшло на повний режим роботи й повністю охоплює територію Республіки Крим. Є певні питання, проблеми, але для цього створена диспетчерська цілодобова служба на базі «Кримекоресурсів» і в оперативному режимі вирішуються ці питання».

Кримський активіст Олексій Єфремов зазначає, що проблеми зі сміттям для кримчан відходять на другий план через інші труднощі.

Мають встановлювати контейнери для сортування
Олексій Єфремов

‒ Я стежу за ситуацією, читаю пресу, спілкуюся з людьми. Безумовно, поява єдиного сміттєвого оператора та підвищення тарифів викликає у людей занепокоєння, але через проблематичну економічну ситуацію ці питання далеко не на першому місці. У нас в Сімферополі немає сміттєвих протестів, ніхто навіть не ставить цих питань. Я бачу навколо себе несанкціоновані звалища ‒ ми намагалися з цим щось робити, проводили безліч суботників, пропагуємо роздільний збір сміття, але все це має спускатися зверху. Мають встановлювати контейнери для сортування, дітей виховувати з дитинства ‒ може, тоді хоч щось зміниться. Звичайно, винні як самі люди, так і чиновники, які за це відповідають. Декому лінь дійти до контейнерів, вони з машин викидають пакети на дорогу, тут же собаки підбігають, розривають це все. Це елементарна лінь.


Олексій Єфремов

Радіослухач Олександр з Криму ділиться спостереженнями про вивезення сміття з місця:

«Проблема сміття ‒ одна з найскладніших. Там, де ми живемо, контейнери стояли і при Україні, а ось у селах, де живуть батьки моєї дружини, було пару стихійних звалищ у степу, напевно, несанкціонованих. Загалом, по всьому степу не розкидали, в одне місце звозили, але все одно дико це все було бачити. Тепер уклали договір, і в п’ятницю о 8 ранку приїжджає сміттєвоз і виставлене сміття забирає».

Голова російської Асоціації громадського контролю у сфері поводження з відходами Лілія Бєлова розповідає про локальні протести в Росії після «сміттєвої реформи» і свій кримський досвід.

Я торік подорожувала Кримом машиною і натрапила на 4 стихійні звалища!
Ліля Бєлова

‒ Через те, що влада ухвалює рішення дуже інертно, дуже повільно, люди змушені активізуватися не тому, що їх не влаштовує в законах, ‒ просто йде божевільний запах звалищного газу, вони змушені виходити на протести. Якщо зараз замовчати цю проблему, вона може піти в забуття ‒ і як возили сміття, примітивно складаючи його на землю, так і продовжать возити. Зараз так і відбувається, накопичуються гори сміття. Я торік подорожувала Кримом машиною і натрапила на 4 стихійні звалища! Я була шокована ‒ поїхала відпочивати й усе одно зафіксувала, інформацію передала. Я сподіваюся, що найближчим часом це все буде вивезене. Обов’язково потрібні переробні комплекси, заводи для утилізації відходів, які вже не можна переробити. Необхідно працювати з виробниками, переорієнтовувати їх на інше пакування.

Лілія Бєлова вважає, що Крим має бути серед лідерів за новітніми технологіями через природну красу та можливості для інженерної думки.

‒ У Московській області збудовані 3 комплекси, які переробляють 50% відходів. Якщо таких 12 комплексів виникне, частина проблеми піде в історію. Ці виробництва треба розмножити на всю Росію, щоб ми перестали задихатися від сміття.

Раніше в анексованому Криму говорили про передбачуване завершення будівництва семи сміттєпереробних комплексів і п’яти полігонів для захоронення твердих комунальних відходів до кінця 2018 року. Наразі в Криму є 28 полігонів ТПВ, проте, за словами голови підконтрольного Кремлю Міністерства екології та природних ресурсів Криму Геннадія Нараєва, функціонувати можуть лише 9 з них.

На побутовому рівні треба відмовитися від зайвого пакета
Марта Панькевич

Юрисконсульт міжнародної благодійної організації «Екологія.Право.Людина» Марта Панькевич дає огляд світових трендів в утилізації відходів.

‒ Велика частина країн свої відходи все ще відвозить на звалища. В Україні туди потрапляє до 95% сміття, а в цілому серед пострадянських країн цей показник доходить і до 97%. У Європі він точно нижчий, але по-різному: у Великобританії це 90%, у Німеччині ‒ 70%, найнижчий у Швеції ‒ 1%. Проте світові лідери зрозуміли, що таке поводження з відходами не може тривати надалі ‒ ми бачимо, що відбувається в океані ‒ і тому розробили деякі принципи, яких необхідно дотримуватися для виправлення ситуації. Зокрема, європейське законодавство передбачає запобігання самому утворенню відходів. Нам необхідно в першу чергу думати не про те, що робити з відходами, а про те, що зробити, щоб їх виникало менше. На побутовому рівні треба відмовитися від зайвого пакета, коли ви йдете в супермаркет за продуктами.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *