«Побитий, роздягнений, привезений в УВС». Скандал з кримським міністром у Росії

Російський міністр будівництва та архітектури Криму Михайло Храмов та його підлеглий повідомляють про побиття їх співробітниками ДІБДР на трасі в російському Ростові-на-Дону. Це сталося, коли Храмова за кермом BMW X5 зупинили для перевірки документів. Обставини події розслідує слідком Росії. Крим.Реалії з’ясували, що автомобіль, який фігурує в скандалі, не значиться серед особистого майна міністра.

Михайло Храмов і начальник Служби капітального будівництва Криму Карлен Петросян тільки починають кар’єру в кримському уряді. Обидва вони ‒ вихідці з Севастополя, свої посади отримали в грудні минулого року з різницею в кілька днів. Їхнє призначення ініціював віце-прем’єр-міністр Криму, севастополець Євген Кабанов, який займається сферою будівництва.

Михайло Храмов з 2014 року працював у структурах підконтрольного Росії уряду Севастополя. А Карлен Петросян очолював у Севастополі казенну установу «Управління з експлуатації об’єктів міського господарства».

Обидві сторони звинуватили один одного в побитті

24 лютого на Аксайському посту ДПС на трасі М-4 недалеко від російського Ростова-на-Дону співробітники поліції зупинили автомобіль BMW X5, за кермом якого був Михайло Храмов, в салоні також перебував Карлен Петросян. Спілкування чиновників з поліцейськими спричинило конфлікт, в результаті якого обидві сторони звинуватили один одного в побитті.

«У некоректній формі запропонували пройти огляд»

Першим про цю історію повідомило російське інформагентство 161.ru з посиланням на джерело в правоохоронних органах. За версією видання, Михайло Храмов «кидався з кулаками на інспекторів та ображав їх».

«В процесі нетривалої боротьби міністр будівництва Криму був побитий, роздягнений і привезений в ОВД Пролетарського району Ростова-на-Дону, а потім ‒ в Пролетарський районний суд», ‒ повідомляє джерело видання.

На наступний день цю версію частково підтвердила прес-служба главку МВС Росії в Ростовській області. За її інформацією, правоохоронці на Аксайському посту ДПС зупинили автомобіль BMW «з ознаками порушення правил тонування транспортного засобу».

Пасажир авто накинувся на співробітників поліції, вдарив співробітника ДАІ і пошкодив його формене обмундирування, стверджують у відомстві.

«Водій і пасажир були відіслані на медобстеження, за результатами якого наявність алкогольного або наркотичного сп’яніння не була встановлена», ‒ йдеться у повідомленні відомства.

Михайло Храмов і Карлен Петросян визнали, що йдеться про них. Але заперечують застосування сили до правоохоронців. За словами голови російського Мінбуду Криму, співробітники ДПС «у некоректній формі запропонували йому пройти особистий огляд» і прямо на посту здати аналіз на алкогольне та наркотичне сп’яніння. Храмов відмовився, запропонувавши поїхати до найближчого медичного закладу, на що співробітники ДПС, за його словами, відреагували агресивно.

«Співробітник поліції без залучення понятих відкрив двері автомобіля й розпочав огляд. Храмов попросив Петросяна викликати наряд поліції на пост і повідомити про те, що співробітники ДПС проводять огляд з порушенням законодавства без понятих і поводяться агресивно. Зав’язалася бійка, під час якої кілька співробітників ДПС у приміщенні поста побили Храмова та Петросяна», ‒ стверджує прес-служба Мінбуду Криму.

Капітан оглянув візуально наші статеві органи, після чого сказав одягатися

Російський Telegram-канал Baza, у якого опинилося відео інциденту, наводять жорсткішу цитату міністра: «Побили, після чого завели в окрему кімнату й змусили роздягтися. Капітан оглянув візуально наші статеві органи, після чого сказав одягатися. Супроводжуючи це погрозами розправи на нашу адресу, він крикнув: «Я тебе раком поставлю прямо зараз і петушну!».

Наразі щодо обох чиновників претензій у правоохоронців немає. Пролетарський районний суд Ростова-на-Дону припинив провадження у справі про хуліганство щодо Карлена Петросяна (його правоохоронці звинуватили в застосуванні сили) «у зв’язку з відсутністю в його діях складу адмінправопорушення». Кримські активісти пишуть у соцмережах, що вирішити ситуацію вдалося після втручання російського глави кримського уряду Сергія Аксенова.

Любитель дорогих автомобілів

Однак в цій історії з’ясувався ще один момент. У свої 38 років міністр будівництва та архітектури Криму Михайло Храмов їздить на BMW Х5. Вартість такого автомобіля в Росії стартує від 700 тисяч рублів (10,5 тис. доларів) за модель десятирічної давності і від 4 мільйонів (76 тисяч доларів) ‒ за модель 2018 року.

У повідомленні прес-служби Мінбуду Криму про інцидент на Аксайському посту ДПС Михайло Храмов називає BMW Х5 «своїм власним автомобілем». Але такого автомобіля немає серед офіційного майна міністра, яке він декларував за останні роки своєї роботи на держслужбі.

Судячи з інформації про прибутки, витрати та майно, яка оприлюднена на колишніх місцях роботи Храмова, він досить часто змінює дорогі автомобілі.

У 2014 році, очолюючи управління в департаменті архітектури Севастополя, він їздив на Toyota Allion і SKODA Superb.

Ці ж автомобілі він задекларував за підсумками 2015 року. Але в документі з’являється позначка про продаж одного з них за 250 тисяч рублів.

У 2016 році в відомостях про прибутки, витрати та майно Храмова, поданих за місцем роботи, з’являється автомобіль Mazda CX-5.

Мінімальна вартість такого автомобіля на російському ринку стартує від 1,2 мільйона рублів. На момент, коли Храмов продав свою Toyota Allion і купував новий автомобіль, він був заступником директора російського департаменту архітектури та містобудування Севастополя й декларував прибуток у 182 тисячі рублів на місяць. До цього він заробляв трохи більше ніж 51 тисячу рублів на місяць (600 тисяч рублів за 2014 рік). Дружина чиновника прибутків не мала.

Якщо вірити документам, Михайлу Храмову вдалося трохи більше ніж за рік зібрати 1 мільйон рублів на новий автомобіль, забезпечуючи при цьому дружину та двох дітей.

Чий BMW?

А ще через два роки його зупинили на Аксайському посту ДПС на BMW Х5, який, за найскромнішими розцінками, на російському ринку коштує 4 мільйони рублів. Коли і яким чином Храмов встиг придбати його, точно невідомо. В останній оприлюдненій інформації про прибутки та майно чиновника він відсутній, даних за 2017 рік у відкритому доступі немає.

З’ясувати, що це за автомобіль і коли він був придбаний, у самого Михайла Храмова нам не вдалося. Ми передали йому наше запитання через приймальню міністерства та прес-службу. Там пообіцяли зв’язатися з міністром і відповісти на наступний день. Але в підсумку мобільний телефон прес-секретаря перестав відповідати на наші дзвінки, а в приймальні відомства повідомили, що «від учорашнього вечора міністр ще не з’являвся», тому інформації від нього немає.

Оскільки серед майна Храмова, задекларованого в 2016 році, цього BMW немає, можна припустити, що він був придбаний між 2017 і 2018 роками. І значить ця покупка має бути відображена в інформації про майно Храмова за 2018 рік. Її чиновник зобов’язаний оприлюднити упродовж найближчих двох місяців.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *