Бельбецький «прорив» полковника Мамчура

П’ять років тому Росія окупувала Кримський півострів. Про те, як це відбувалося, розповідаємо в спеціальному циклі «Крим: щоденник окупації».

4 березня 2014 року українські війська в Криму перейшли в «контратаку»: в результаті мирного «прориву» полковника Юлія Мамчура вони повернули контроль над злітною смугою аеродрому Бельбек.

Картина дня

Вранці з розгорнутим прапором і під гімн України, не звертаючи уваги на стрілянину росіян у повітря, колони українських військових на чолі з Юлієм Мамчуром «прорвалися» крізь російські порядки на аеродром Бельбек.



Відео «прориву» на Бельбеку 4 березня 2014 року

Представник США при ООН Саманта Пауер заявила, що не бачить загрози кримчанам із боку України:

«Немає доказів того, що населення Криму і інших областей на Сході України піддається загрозі з боку нової української влади. Військове втручання не може бути виправдане неіснуючими загрозами. Мобілізація російських військових є відповіддю на вигадану загрозу».


Представник США при ООН Саманта Пауер

«Народний мер» Севастополя Олексій Чалий на апаратній нараді «призначив» голову міської адміністрації. Цю посаду обійняв Дмитро Бєлік, колишній заступник колишнього голови адміністрації Володимира Яцуби.

Самопроголошений «прем’єр» Криму Сергій Аксенов (Аксьонов) заявив на прес-конференції, що референдум про статус автономії пройде «навіть раніше, ніж 30 березня». Також він оголосив про призначення нового керівника компанії «Чорноморнафтогаз» і пригрозив кримінальною відповідальністю командирам, вірним українській присязі.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що вважає легітимним новий кримський «уряд»:

«Кримський парламент був сформований, наскільки я знаю, в грудні 2010 року. Там шість партій представлено. Після того, як попередній голова уряду подав у відставку, парламент на сесії обрав нового прем’єра. Звичайно, він легітимний. Усе пройшло відповідно до закону, немає жодного порушення».

Держприкордонслужба України підвищила контроль над в’їздом у Крим. З материкового боку розгорнули три контрольно-пропускні пункти в районі населених пунктів Сальков, Каланчак і Чаплинка, а також посилили прикордонні патрулі.

Прокурор Криму В’ячеслав Павлов, а також всі його заступники другий день відмовлялися підкоритися Сергію Аксенову, у відповідь Президія кримського парламенту поклала обов’язки прокурора АРК на Олександра Штехбарта.

Російські військові частково покинули поромну переправу Керчі. Військові згорнули польову кухню і на трьох вантажівках вирушили в бік Феодосії.

Біля воріт частини в Керчі відбувся стихійний мітинг. Учасники, які назвали себе «батьками і родичами» військовослужбовців, закликали командира здатися російським військам, але отримали відмову.


Жінка розмовляє з українським військовим у Керчі, 4 березня 2014 року

На площі Леніна розпочався святковий концерт у рамках кримського фестивалю дружби «Кримська весна». На площі зібралося приблизно тисячя осіб.

Зенітно-ракетну частину в Євпаторії штурмував російський спецзагін. Українські військові солдати стримували натиск живим щитом. Майор Микола Лук’янчук свідчив:

Поки що тримаємо натиск. Ми беззбройні. Ворота не даємо відкрити на КПП
Микола Лук’янчук

«Російське керівництво надіслало сюди особовий склад на 11 автобусах, щоб вони зайняли наші місця. Ми їх виштовхали живим щитом. Після цього прибув спецназ. Виставили ультиматум, щоб ми здали зброю і здалися самі. Поки що тримаємо натиск. Ми беззбройні. Ворота не даємо відкрити на КПП. Їм допомагають радикально налаштовані проросійські елементи. З «Русского движения». І найцікавіше – наш розформований «Беркут». Вони на стороні росіян тут виступають».



Штурм української частини в Євпаторії 4 березня 2014 року

Держсекретар США Джон Керрі порадив Росії повернути своїх солдатів в казарми і забезпечити деескалацію ситуації в Криму:

«Російський уряд може сказати, що їхні дії законні, тому що кримські лідери їх покликали туди, але всі знають, що солдати в Криму жодного разу не вистрілили і що людина, яка тепер керує Кримом – це людина, яка отримала всього 3% голосів» .


Джон Керрі в Києві, 4 березня 2014 року

До вечора проросійські активісти заблокували штаб українських ВМС у Сімферополі з метою «недопущення провокацій».



Завантажити відеосюжет на комп'ютер:

Блокада штабу українських ВМС у Сімферополі 4 березня 2014 року

У Севастополь зайшов великий десантний корабель «Мінськ» Балтійського флоту Росії.

Цей матеріал ми вперше опублікували 4 березня 2017 року

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *