«Порвали одяг і на підлозі били»: як житель Джанкоя поплатився за плювок у депутата Держдуми Росії

Синцями на обличчі завершилася для жителя Джанкоя Ігоря Нікітенка зустріч з депутатом Держдуми Росії від Криму Михайлом Шереметом. Чоловік говорить, що після того, як плюнув у депутата та вилив на нього зеленку, його побили прямо в громадській приймальні «Единой России». Михайло Шеремет це заперечує і звинувачує в нападі самого джанкойця. Крим.Реалії з’ясували нові подробиці цієї історії.

Про Ігоря Нікітенка в Криму дізналися після того, як він облив зеленкою і плюнув в обличчя депутату Держдуми від Криму, російському екс-віце-прем’єру Криму Михайлу Шеремету. Це сталося 27 лютого в громадській приймальні «Единой России» в Джанкої, де депутат проводив зустріч із громадянами.

Піти на такі заходи кримчанина з інвалідністю через зір та діабетом змусило особисте горе ‒ смерть дружини, стверджує чоловік, зокрема, байдужість депутата Шеремета, до якого вони раніше зверталися за допомогою.

«Плюнув у мене і вдарив палицею»

Про цей інцидент стало відомо від Михайла Шеремета. За його словами, до громадської приймальні прийшов молодий чоловік, який назвався інвалідом через зір і, незважаючи на те, що на прийом не записувався, був прийнятий поза чергою.

«Однак, замість діалогу, відразу почалася агресія в мою адресу та звинувачення, засновані на невдоволенні життям у Криму. Все це супроводжувалося нецензурною лайкою та погрозами на мою адресу. Потім молодий чоловік, плюнув у мене та вдарив палицею. Агресію хлопця вдалося стримати, після чого довелося викликати наряд поліції. Прибуття поліцейських молодого чоловіка не зупинило, чинячи їм спротив, він кинувся на мене зі скляною банкою зеленки, яку приніс з собою, заздалегідь підготувавшись. Цими діями він примусив співробітників поліції застосувати силу й одягти на нього наручники. Подальшу оцінку вчинку молодого чоловіка дадуть правоохоронні органи», ‒ написав депутат на своїй сторінці в Facebook.

Кинувся на мене зі скляною банкою зеленки
Михайло Шеремет

Ігор Нікітенко стверджує, що версія Шеремета занадто скорочена й не відображає всієї картини події. Кримчанин розповів, що в серпні 2016 року звернулася до Шеремета з проханням про прискорення процедури отримання посвідчення на проживання для своєї дружини Наталії, яке було необхідне їй для лікування (жінка теж мала інвалідність через зір та хворіла на діабет). Вона не мала кримської реєстрації, тому не могла отримати необхідну медичну допомогу. Депутат, за словами Нікітенка, взяв у нього номер телефону й пообіцяв зателефонувати на наступний день. Але так цього й не зробив.

Через півроку Наталя самостійно отримала посвідчення на проживання, а ще через дев’ять місяців померла, адже лікування через такий тривалий період очікування не допомогло. Тому, зізнається Нікітенко, на другий прийом до Шеремета він пішов з єдиною метою ‒ плюнути в обличчя й висловити все, що про нього думає.

«Шеремет мене двічі вдарив при поліцейських»

Чоловікові вдалося це зробити. У відповідь його, як він каже, спочатку побили в громадській приймальні «Единой России», а потім викликали поліцію.

«Мене 27 лютого в прямому сенсі побив депутат Держдуми Шеремет. Били в обличчя, в ніс вдарили, з носа кров пішла, порвали одяг і на підлозі били у голову та і нирки, які від цукрового діабету й так ледве дихають. Коли я в нього плював, то сказав, що це йому за мою дружину… Шеремет мене навіть два рази вдарив при поліцейських, але наручники наділи чомусь тільки на мене. Депутат голослівно стверджує Слідчому комітету, що я його хотів пластиковою тростиною вбити. Тільки ось ніяких побоїв у них немає, а мене вони «мутузили» цілою компанією», ‒ написав джанкоєць у групі «Чорний список Криму» в соцмережі «ВКонтакте».

Ігор Нікітенко оприлюднив в соцмережі фото з синцями на обличчі та скроні після зустрічі з Михайлом Шереметом.

Він говорить, що подав заяву в поліцію. Його справа передана в кримське управління Слідчого комітету Росії. Слідчі взяли в нього відбитки пальців і підошов черевиків, а також вилучили пластикову тростину, без якої він не може вийти на вулицю.

«Я його навіть пальцем не чіпав»

Свідками події, за словами Михайла Шеремета, були чиновники підконтрольної Росії адміністрації Джанкоя, депутати російського парламенту Криму, працівники громадської приймальні «Единой России» та помічники депутата. Але вони не коментують подію. Сам Михайло Шеремет заперечує, що бив Нікітенка.

«Інформація, що з’явилася в соцмережах, що я, нібито побив хлопця, викликала у мене сильне здивування. Адже я його навіть пальцем не чіпав, і знаходився від нього під час прийому громадян досить далеко, про що свідчать матеріали передані в слідчий комітет. Якщо підтвердиться, що молодий чоловік є соціально небезпечним, будуть вжиті профілактичні заходи в межах чинного законодавства. Неприпустимо ставити під загрозу життя та спокій жителів міста», ‒ сказав він.

Депутат упевнений, що Нікітенко «став жертвою спланованої провокації щодо нього».

Тим часом на бік Шеремета стали підконтрольні Росії кримські ЗМІ. Нікітенко в соцмережах пише, що звертався на телеканал «Крым 24», але йому відмовили в висвітленні цієї теми.

У підсумку на телеканалі все ж повідомили про інцидент, але розповіли тільки про те, що житель Джанкоя напав на Шеремета й нічого не згадали про побої, отримані Нікітенком.

«Його мають судити»

Ця історія викликала широкий резонанс у кримському суспільстві. Активісти закликають «заступитися за інваліда й не дати спустити справу на гальмах». Навіть колишній помічник Шеремета ‒ громадський активіст Володимир Гарначук ‒ зізнався, що «не може знайти йому виправдання».

1 березня отаман «Кримського козацтва» Сергій Акімов вийшов до будинку російського уряду Криму на одиночний пікет на підтримку Ігоря Нікітенка. В руках він тримав плакат: «Герої не б’ють інвалідів! Аксенова у відставку, Шеремета в тюрму».

Йому вдалося простояти 50 хвилин, після чого його затримали правоохоронці. Акімов повідомив Крим.Реалії, що має намір надіслати звернення спікеру Держдуми Росії з проханням позбавити Шеремета депутатського мандата.

«Це однозначно ми будемо робити. Його мають позбавити недоторканності й судити за цей вчинок», ‒ вважає він.

Підконтрольна Росії омбудсмен Криму Людмила Лубіна повідомила, що втрутиться в ситуацію між Шереметом і Нікітенком, тільки якщо вони звернуться до неї.

Якщо Нікітенко вважатиме, що його сили захиститися слабші, аніж у депутата, то я втручуся
Людмила Лубіна, російський омбудсмен у Криму

«У цій ситуації є кому розбиратися ‒ і вже розбираються. Якщо будуть порушені чиїсь права й до мене звернуться або депутат Шеремет, або цей громадянин, я втручуся. Але зараз я не бачу підстав мені сюди втручатися. Якщо ця людина (Ігор Нікітенко ‒ КР) вважатиме, що його сили захиститися набагато слабші, аніж у депутата, то я, безумовно, втручуся», ‒ сказала вона Крим.Реалії.

За інформацією Лубіної, торік через порушення своїх прав чиновниками до неї звернулися 2,7 тис. кримчан. У більшості випадків їхні права вдалося відновити.

Іноді кримчани намагаються розібратися з чиновниками та їхніми ставлениками за допомогою сили. Нещодавно до мордобою дійшла ситуація на кримському телеканалі «Первый крымский». Раніше на дуель викликали російського главу кримського уряду Сергія Аксенова та його заступника Дмитра Полонського. Кримські чиновники також постраждали на ростовській трасі від рук російських правоохоронців.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *