Маніпуляція: В Україні відбуваються масові гоніння проти УПЦ (МП)

Міністерство закордонних справ Росії повідомило про гоніння на православну церкву (Московського патріархату) в Україні. Інформацію вони проілюстрували картою України без Криму із можливими атаками за останніх 5 років. У своєму звіті МЗС РФ згадав фейкову інформацію про депортацію з України єпископа Юрія Харона (Гедеона). При цьому ні міжнародні правозахисні організації, ні міжконфесійні організації в Україні у своїх звітах не підтверджують цю інформацію.

Інформацію про переслідування УПЦ (МП) опублікували також Посольства Росії в США і Мексиці. Новину на основі брифінгу прес-секретаря МЗС РФ Марії Захарової опублікував і пропагандистський ресурс Украина.ру.

Твіттер Посольства РФ у Мексиці

 

The #US🇺🇸 ‘strong support for #religiousfreedom and the freedom of members of religious groups, including Ukraine’s Orthodox community’ only encourages and covers up further persecution of the clergy and the congregation of the Ukrainian Orthodox Church

➡️https://t.co/frjrqOnKr9 pic.twitter.com/UvMxGQJNgg

— Russia in USA 🇷🇺 (@RusEmbUSA) March 5, 2019

Сайт МЗС РФ

Почнемо з того, що карта України в інтерпретації російських дипломатів не має кримського півострова, однак навіть на офіційному ресурсі УПЦ (Московського патріархату) карта України представлена разом із Кримом.

Російське МЗС посилається на відеозвернення Баришівського єпископа Віктора Коцаби. При цьому відео записане англійською мовою, тобто призначене для іноземної цільової аудиторії, й демонструє нарізку кадрів, на яких складно визначити, що атаки відбуваються саме проти віруючих УПЦ МП.

Згадується також інцидент у київському аеропорту «Бориспіль» із єпископом Макарським Гедеоном. Раніше, в лютому цього року, StopFake публікував спростування The Insider щодо єпископа Гедеона. З’ясувалося, що говорити про депортацію в цьому випадку некоректно, оскільки священнослужителя не пустили на територію України, оскільки він не надав дійсний документ, що дає право на в’їзд. Юрій Харон (мирське ім’я єпископа) мав також громадянство Росії й США, а громадянство України отримав, надавши помилкові або неповні дані. Нагадаємо, що за законом в Україні заборонене подвійне громадянство.

Незважаючи на те, що офіційний сайт Російської православної церкви в Україні повідомляє про порушення щодо своїх парафій і клериків, поліція фіксує акти вандалізму або хуліганства й відкриває кримінальні провадження. У нападах найчастіше обвинувачують «праві» групи, тому недоречно говорити про переслідування УПЦ МП із боку української держави. При цьому Києво-Печерська й Почаївська лаври дотепер належать УПЦ МП.

Офіційний сайт УПЦ МП

Так, наприклад, Управління Верховного комісара ООН із прав людини в серпні 2018 опублікувало Доповідь про ситуацію із правами людини в Україні в період з 16 травня по 15 серпня 2018 року. Щодо православних у звіті вказується: «Протягом звітного періоду УВКПЛ задокументувало шість нападів на храми Української православної церкви Московського патріархату. Наприклад, 5 серпня 2018 року в Одесі на вхідних дверях трьох храмів було написано слова «Відділення ФСБ». Поліція відкрила кримінальні провадження за двома із цих інцидентів».  Це було єдине згадування УПЦ МП, а далі на кількох сторінках було детально перераховано порушення свободи совісті та віросповідання в окупованому Росією Криму й на не підконтрольних Україні територіях Донбасу.

Доповідь про ситуацію із правами людини в Україні УВК ООН

Важливо зауважити, що з отриманням Томоса й незалежності Православної церкви України від Російської православної церкви багато єпархій почали офіційно переходити в ПЦУ. Портал РІСУ, що інформує про релігійні новини України, склав карту переходів у ПЦУ. Відповідно до цієї карти, в ПЦУ перейшли 2 кафедральних собори й понад 400 храмів, які раніше належали до УПЦ МП.

Карта переходів у ПЦУ

Також на початку лютого СБУ повідомила про те, що підпали церков УПЦ МП організовуються силами ФСБ.

«Співробітники СБУ встановили, що спецслужби РФ і підпорядковані їм так звані МГБ ЛНР/ДНР здійснюють пошук виконавців, які за дві тисячі доларів США готові вчинити підпали культових споруд УПЦ МП. За умови надання як звіту відеозапису злочинних дій зловмисник пообіцяв покласти дві тисячі доларів США на картковий рахунок, відкритий в одному з українських банків», – повідомляє прес-служба СБУ.

Якщо поглянути на карту країн, де правозахисники фіксують гоніння християн різних конфесій, то Україна там не значиться взагалі. Міжнародна правозахисна організація Open Doors представила щорічний список із 50 країн. На 41 місці списку розташувалася Росія.

Рейтинг Opendoors.org.hk серед країн, де християнство – основна релігія

Проте у вересні 2018 року Інститут релігійної свободи опублікував звіт, вказавши на порушення свободи віросповідання й релігійних переслідувань на окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей. За даними звіту, основною мішенню переслідувань на сході України стали євангельські церкви, православні церкви Київського патріархату та Свідки Ієгови.

Звіт Інституту релігійної свободи про переслідування на окупованих територіях східної України

Регулярно надходять також повідомлення про релігійні переслідування кримських татар на території окупованого півострова. Раніше StopFake повідомляв про маніпуляції та фейки на тему православної церкви.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *