Супутник: Кремль не втручається в редакційну політику кремлівських ЗМІ

Джерело: EU vs Disinfo

Цього понеділка агентство Супутник (рос. Спутник) опублікувало твіт про те, що «Росія не втручається в редакційну політику телеканалів».

URGENT: Russia doesn’t interfere in TV editorial policy, Kremlin says on reports about Zirconhttps://t.co/DjOZbc36Nc pic.twitter.com/RvEcVcyiEh

— Sputnik (@SputnikInt) February 25, 2019

ТЕРМІНОВО: «Росія не втручається в редакційну політику телеканалів», — так Кремль відреагував на репортаж про ракети «Циркон»

Перш ніж згадати, яким чином Кремль здійснює контроль над ЗМІ, давайте поглянемо, хто насправді стоїть за цим твітом.

«Russia Today» не означає «Россия сегодня»

Разом з РИА Новости Sputnik входить до складу федерального медіагіганта «Россия сегодня». Але це не означає, що «Россия сегодня» і «Russia Today» (RT) – одне й те саме; це дві окремі організації. Щоправда, головним редактором Sputnik і Russia Today є одна людина – Маргарита Симоньян.

Ситуацію ускладнює ще й те, що генеральним директором «Россия сегодня» є ведучий програми «Вести тижня», що виходить на федеральному телеканалі «Россия 1». Ми говоримо про Дмитра Кисельова.

Ви, певно, вже здогадалися, у якій саме телевізійній програмі з’явився матеріал, на основі якого Супутник настільки активно заперечує наявність державного контролю? Звісно ж, це були «Вести недели» Кисельова.

URGENT: This is ridiculous, says every state TV employee. https://t.co/YuingCFliJ

— Alexey Kovalev (@Alexey__Kovalev) February 25, 2019

Журналіст і головний редактор російської редакції Coda Story Олексій Ковальов швидко відгукнувся на твіт Супутника в цій гілці у Twitter.

Щотижневі летючки

Цей запис агентства Супутник у Twitter не відповідає правді й становить приклад прокремлівської дезінформації.

Широко відомо, що Кремль здійснює прямий контроль над домінуючими російськими ЗМІ, а в останні кілька років з’являлося все більше й більше подробиць про цю систему.

Інформатори розповіли про повсякденну роботу в контрольованих федеральною владою медійних організаціях; у деяких випадках спливали навіть друковані версії інструкцій Кремля.

Недавнє розслідування, проведене незалежним російським журналістом, пролило додаткове світло на щотижневі наради із Кремлем, під час яких головні редактори отримують згадувані вище інструкції.

Таким чином, коли Супутник із позначкою «ТЕРМІНОВО» заперечує контроль із боку Кремля, неможливо не згадати про відоме явище у психоаналізі: якщо клієнт із надзвичайною наполегливістю повторює якесь твердження, то найчастіше правда є прямою протилежністю цього твердження.

Джерело: EU vs Disinfo

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *