«Доля медпрацівників невідома»: у клініці кримської Медакадемії скорочують відділення терапії

У колективі сімферопольського Клінічного медичного багатопрофільного центру Святителя Луки ‒ лікувальній базі Кримської медичної академії імені Георгіївського ‒ повідомляють про майбутнє скорочення терапевтичного відділення. Його співробітникам уже повідомили, що з травня вони можуть шукати іншу роботу. Медики непокояться, що це може негативно позначитися на якості освіти студентів і медичного обслуговування на півострові.

Клінічний медичний багатопрофільний центр Святителя Луки був заснований 2014 року на базі університетської клініки Кримського медичного університету імені Георгіївського. Там багато років існує науково-практичний майданчик для студентів і викладачів цього вишу, за допомогою якого досвідчені кримські медики ростять молоду зміну.

Після російської анексії Криму клініка продовжила виконувати свою функцію, але вже в складі Медакадемії і в підпорядкуванні Кримському федеральному університету імені Вернадського. У восьми відділеннях центру Святителя Луки лікують хвороби серця, щитовидної залози, цукровий діабет, захворювання алергологічного профілю, бронхіальну астму та багато інших захворювань.

Найближчим часом у центрі очікуються зміни. Тут збираються скоротити штат відділення терапії.

«Терапевтична» оптимізація

Про майбутнє скорочення штату повідомив лікар-кардіолог відділення терапії Дмитро Мітрушкін, який працює тут понад 10 років. У лютому він отримав повідомлення, в якому йдеться, що його посада скорочується з 1 травня цього року «у зв’язку з оптимізацією штату працівників, згідно з наказом в.о. ректора КФУ Андрія Фалалєєва».


Лікар-кардіолог Дмитро Мітрушкін

«У зв’язку з викладеним до 1 травня 2019 року вам буде запропонована інша наявна робота, відповідна вашій кваліфікації, вакантні нижчі посади або нижче оплачувана робота в Медичній академії імені Георгіївського КФУ імені Вернадського. При відсутності іншої роботи або вашій відмові від запропонованої роботи трудовий договір буде розірваний», ‒ йдеться в документі за підписом проректора КФУ Володимира Кур’янова.

Дмитро Мітрушкін розписався в отриманні повідомлення, але залишив позначку: «Ознайомлений, але не згодний зі скороченням».

Такі ж повідомлення отримали й інші працівники центру. Колектив звернувся за допомогою до російського сенатора від Криму Сергія Цекова. Сенатор відповів, що надіслав листа в.о. ректора КФУ з проханням розглянути можливість збереження медичної установи. Хоча його просили з’ясувати питання ліквідації відділення терапії, а не всієї установи, якій закриття поки не загрожує.


Російський сенатор від Криму Сергій Цеков і і. о. ректора КФУ Андрій Фалалєєв (зліва направо)

«Процес ліквідації бюджетного відділення терапії стартував до дня трудящих 1 травня 2019 року. Що буде замість терапії, не відомо. Доля медичних працівників невідома, нові робочі місця не пропонують. І в листі Цекова йдеться про клініку загалом ‒ саму клініку не закривають, закривають бюджетне відділення терапії в складі клініки, в цьому особливість поданої інформації. Ясна річ, одпишуть, що клініку не закривають, а реорганізують», ‒ коментує в соцмережах Дмитро Мітрушкін.

«Окремі люди не до кінця зрозуміли»

Володимир Кур’янов, який надіслав повідомлення про скорочення штату відділення, не зміг пояснити Крим.Реалії, з чим пов’язане таке рішення. Він сказав, що всього лише «підписав повідомлення в межах виконання наказу» і не володіє достатньою інформацією з цього питання.

В.о. ректора КФУ Андрій Фалалєєв, у свою чергу, повідомив, що зміни в відділенні пов’язані з реорганізацією всього медичного центру. «Там немає ніякого знищення та закриття. Стаціонар відділення терапії замість цілодобового буде денним. Ми подивилися ефективність завантаження терапевтичного відділення, там менше 50% завантаження ліжок. Більшість пацієнтів вночі йдуть додому, ліжка пустують. Вдень їм, як і раніше, надаватимуть допомогу. Це нормальна практика, реорганізація. Просто окремі персональні люди не до кінця зрозуміли, що відбувається. Так буває», ‒ сказав він.

Раніше завідувач відділення Олег Савчук у сюжеті підконтрольного кримській владі телеканалу «Миллет» повідомляв, що відділення успішно працювало всі роки свого існування зі 100% завантаженням пацієнтів, яких лікували серед інших і кандидати медичних наук.

Про те, що у відділенню не вистачало пацієнтів, ніхто раніше не повідомляв.

До того ж, проректор КФУ Анатолій Кубишкін у цьому ж сюжеті визнавав факт скорочення штату терапевтичного відділення центру Святителя Луки, але називав це тимчасовим заходом задля впровадження передових технологій у ньому. Тому хто кого в цій історії не зрозумів, як говорить в.о. ректора КФУ, не зрозуміло.

Андрій Фалалєєв запевняє, що для співробітників відділення «будуть інші робочі місця», а медичний центр найближчим часом очікує ремонт та закупівля нового обладнання. «Ми вкладаємо туди більше 200 мільйонів рублів, закуповуємо обладнання. Звісно буде деяке перепрофілювання. Клініка є передовим науковим і освітнім центром. Це її основне завдання й вона в цьому напрямку розвиватиметься. До травня-червня будуть уже перші результати видні», ‒ повідомив в.о. ректора КФУ.


Колектив терапевтичного відділення кримського медичного багатопрофільного центру Святителя Луки

​Кого навчають в Медакадемії?

Що в підсумку вийде в результаті ініційованої керівництвом КФУ реорганізації медичного центру, можна буде побачити найближчими місяцями. У колективі центру турбуються, щоб такі експерименти не призвели до сумних результатів.

Їхнє занепокоєння пов’язане з тим, що цей центр є єдиною науково-практичною базою для кримських студентів-медиків. Питання про їхній доступ до клінічних баз завжди було одним із найбільш проблемних у роботі спочатку Кримського Медуніверситету, а потім Медакадемії імені Георгіївського. Потужностей одного цього медичного центру не вистачає для навчання 3,8 тисячі студентів 4-6 курсів Медакадемії КФУ, повідомляла кримським ЗМІ директор Медакадемії Нанулі Іванова.

Раніше Кримський медичний інститут входив до десятки провідних вишів країн пострадянського простору. З 1999 року ВНЗ розвивав викладання англійською мовою, тому його популярність зростала з року в рік. У Сімферополі щорічно навчалися приблизно 5 тисяч студентів ‒ майбутніх медиків, більшість із яких були іноземцями.

З 2014 року Кримський державний медичний університет у Сімферополі не зміг відстояти свою незалежність і його приєднали до КФУ. Відтоді виш став Медичною академією КФУ, що підпорядкована російському Міністерству освіти Криму. Цей процес проходив не без проблем. Викладачі повідомили про масові звільнення після зміни керівництва. 2015 року виш почали залишати студенти. У колективі тоді говорили, що з 5 тисяч студентів у виші залишилися приблизно 4 тисяч, а решта залишили його за власним бажанням.

2016 року начальник відділу міжнародної освіти управління міжнародної діяльності КФУ Тетяна Сержанова повідомляла, що в усьому КФУ навчаються приблизно 3 тисяч іноземних студентів із 50 країн світу.

Наразі в Медакадемії, за її офіційними повідомленнями, навчається понад 4,6 тисячі студентів, серед них 1,6 тисячі ‒ іноземні громадяни з 45 країн світу. Судячи з останніх відомостей КФУ, половина цих іноземців (856 студентів) ‒ з Індії. Ця країна упродовж п’яти років утримує нейтралітет на міжнародній арені в питанні власної оцінки приналежності півострова та, ймовірно, не заперечує легітимності кримських медичних дипломів, виданих після 2014 року.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *