Затягування «справи Веджіє Кашка» в Криму: в адвокатів «багато запитань»

У підконтрольному Росії кримському суді 7 березня перенесли засідання у «справі Веджіє Кашка» у зв’язку зі станом здоров’я підсудних ‒ Руслана Трубача та Асана Чапуха. Четверо фігурантів цієї справи близько року провели в СІЗО Сімферополя, їхнє здоров’я дуже похитнулося. За версією слідства, обвинувачені вимагали велику суму грошей у громадянина Туреччини, проте вони самі стверджують, що звинувачення сфабриковані, а їхній арешт політично мотивований і пов’язаний з їхньою громадською діяльністю.

Кримськотатарські активісти, які допомагали жертвам переслідувань з боку російських силовиків, були затримані наприкінці листопада 2017 року в Сімферополі. За їхніми словами, громадянин Туреччини Юсуф Айтан забрав 7 тисяч доларів у родини ветерана кримськотатарського національного руху, 83-річної Веджіє Кашка, і в той день мав повернути гроші. Під час затримання жінці стало погано, вона померла в машині «швидкої допомоги».



Адвокат Асана Чапуха Айдер Азаматов запевняє, що засідання перенесли через об’єктивні причини.

‒ З усіх фігурантів справи мій підзахисний найстарший ‒ йому 66 років. За ті 10 місяців, які він провів в умовах СІЗО, стан його здоров’я погіршився в рази. Раніше він не звертався до лікарів, не вживав ліки, лікувався нетрадиційним способом. Вчора ввечері Асан Чапух планово ліг до лікарні через суттєві проблеми зі здоров’ям. Він уже двічі був у лікарні й лягає втретє для того, щоб надалі подавати документи для оформлення інвалідності. Є така довга процедура. Хоча, чесно кажучи, після того як його звільнили з СІЗО у жовтні 2018 року, йому вже можна було давати інвалідність навіть першої групи. Є певні бюрократичні моменти. Ще один фігурант справи Руслан Трубач також у лікарні, тому що у нього проблеми з нирками.

Айдер Азаматов зазначає, що захист від самого початку просив суд викликати на засідання потерпілого у цій кримінальній справі Юсуфа Айтана, щоб поставити йому запитання.


Айдер Азаматов

За нашими відомостями, Юсуф Айтан перебуває у Сочі
Айдер Азаматов

‒ На жаль, його з якихось причин не можуть знайти: була інформація, що він взагалі залишив територію Російської Федерації, але, за нашими відомостями, він перебуває у Сочі. Неодноразово відкладали судові засідання або переходили до іншої стадії, при цьому ми ніяк не могли потерпілого побачити. Наша вимога залишається тією ж ‒ викликати й допитати його. При цьому в нас вже минула стадія допитів свідків звинувачення та дослідження доказів. Якщо на наступному засіданні вдасться допитати потерпілого, ми зможемо перейти на стадію перегляду відео- та аудіозаписів. В основному, це оперативна інформація. Після цього буде вже надання доказів стороною захисту. У матеріалах справи дуже багато різночитань, дуже багато запитань виникає. Чи підписував він взагалі протоколи допитів?

Айдер Азаматов вказує на те, що на відеоматеріалах видно, що Юсуф Айтан погано говорить російською, в той час як у протоколах він пише так, ніби володіє нею досконало.

Дружина фігуранта «справи Веджіє Кашка» Бекіра Дегерменджі Аліє Дегерменджі стверджує, що розгляд справ зазвичай затягує сторона звинувачення.


Аліє Дегерменджі

На початку 2019 року нам дуже пощастило, коли прокурор не заперечувала
Аліє Дегерменджі

​‒ Затягування судових процесів ‒ одна з маніпуляцій, йде психологічний тиск. Коли ти приїжджаєш і півгодини, годину чекаєш судового процесу, а потім тобі говорять, що суд переносять на інше число ‒ це досить-таки часто повторюється. До цього неможливо звикнути, обов’язково з’ясовуються якісь нюанси, що ми навіть не очікуємо такого повороту.

Кожен судовий процес ‒ щось таке нове. Типове ‒ це коли захист подає клопотання, а у відповідь прокурор заперечує. Єдине, на початку 2019 року нам дуже пощастило, коли прокурор не заперечувала. Це було такою подією, ми навіть не очікували такого повороту. Зараз наші чоловіки перебувають вдома, ми можемо надати їм допомогу, морально підтримати, дати необхідні препарати.


Photo Gallery:
Із суду – з посмішками і сльозами: фігурантів «справи Веджіє Кашка» перевели під домашній арешт (фоторепортаж)

Суд у Сімферополі перевів під домашній арешт трьох фігурантів «справи Веджіє Кашка». Вони провели в СІЗО рік і два місяці. Після оголошення рішення близькі й родичі фігурантів вийшли із зали суду зі сльозами на очах. Вперше за довгий час вони зможуть побачити своїх батьків, чоловіків і братів удома.

Журналіст Тарас Ібрагімов пояснює, чому «справа Веджіє Кашка» має політичний підтекст.

‒ Ми вже звикли, що в Криму є справи з тероризму та екстремізму, і всі вони в українському дискурсі мають політичну конотацію. В принципі, вони більш-менш зрозумілі, а ця справа вибивається, адже, на перший погляд, це звичайний «кримінал», 163-а стаття ‒ вимагання. Я думаю, розрахунок слідства був зіграти на тому, що тут нібито немає політики. Адвокат Микола Полозов, вивчаючи документи дослідчої перевірки, з’ясував дуже багато цікавих деталей. Зокрема, слідство від початку намагалося подати цю справу як чистий «кримінал»: є група осіб, які нібито вимагали суму грошей у бідного-нещасного громадянина Туреччини. Тим часом, санкцію на затримання цих людей давав особисто генерал-майор поліції Сергій Абісов ‒ керівник кримського МВС (Управління МВС Росії у Криму ‒ КР). Тобто, така увага через передбачуване вимагання.



Завантажити відеосюжет на комп'ютер:

Довідка: 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар ‒ Казіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Бекіра Дегерменджі. Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана. При затриманні російськими силовиками стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Пізніше жінка померла. Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, через якого затримали групу активістів, вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *