Компромат на депутатів і образ «Няш-мяш»: Поклонська в Криму презентувала книгу

Навіщо депутату Держдуми Росії Наталі Поклонській косметика та алкоголь, які секрети вона приховує та як вони з чоловіком створили «крохотусика» та «лошарика»? Крим.Реалії розповідають про презентацію книги екс-прокурора анексованого Криму Наталі Поклонської та її чоловіка, російського юриста Івана Соловйова.

Наталя Поклонська презентувала вже другу книгу за останні п’ять років. У першій, яка називалася «Відданість вірі й батьківщині», були зібрані її інтерв’ю різним ЗМІ (Крим.Реалії знайшли в ній чимало помилок). Тепер же депутат презентувала другу книгу «Кримська весна: до та після. Історія з перших вуст» ‒ з власним викладом подій «кримської весни» 2014 року, подробиць роботи в Генпрокуратурі України, прокуратурі Криму та Держдумі Росії, розповіла про особисте життя. Співавтором книги став її чоловік, екс-керівник апарату омбудсмена Росії Іван Соловйов.

Що показала Поклонська

Спочатку автори хотіли презентувати свою книгу в Москві 5 березня. Але напередодні захід був скасований. З’явилася версія про те, що таким чином Поклонська намагалася уникнути незручних запитань про перехід на сторону України військовослужбовця «ДНР» Світлани Дрюк, з якою депутат зіграла в російському пропагандистському фільмі «Ополченочка». Сама Поклонська пояснила скасування презентації «хворобою одного з членів команди».

Зрештою, презентація відбулася через кілька днів у Лівадійському палаці, де її зустрічали шанувальники, незручних запитань не ставили.

Поклонська зустрічала гостей у білій парадній їдальні палацу на тлі портретів останнього російського імператора Миколи II і його дружини Олександри Федорівни. Депутат повідомила, що на створення двох полотен скидалися співробітники підконтрольної Росії кримської прокуратури під її керівництвом.


Наталя Поклонська з чоловіком Іваном Соловйовим презентують книгу «Кримська весна: до і після». Лівадія, 10 березня 2019 року

Про них Наталя Поклонська теж згадує у своїй книзі. Видання складається з 15 глав, у яких змальовані дитинство депутата, її професійна діяльність, переїзд до Києва, Євромайдан, події в Криму в 2014 році, робота в кримській прокуратурі, виборча кампанія до Держдуми Росії та депутатська діяльність. Дві останні глави присвячені сімейному життю Поклонської. Іван Соловйов зізнався, що написати про це вони вирішили після того, як у ЗМІ «вихлюпнулася інформація про їхнє весілля з різноманітними версіями та причинами».

«Крохотусик» та чоловіча гідність

Ще до презентації у відкритому доступі з’явилися фрагменти з книги. Близький до російської влади Криму інформаційний ресурс «Крыминформ», зокрема, процитував розповідь Поклонської про те, як під час буття прокурором її покарали в Генпрокуратурі Росії за ходу в колоні до Дня Перемоги у 2016 році з іконою Миколи II.

«Генпрокуратурою (Росії ‒ КР) щодо мене була призначена та проведена службова перевірка, я була позбавлена премій і суворо попереджена про неприпустимість подібних дій надалі. Сама ж я пишаюся тим, що все сталося саме так, а не інакше», ‒ цитує Поклонську ЗМІ.

Поклонська згадує, що перші після російської анексії Криму «місцеві вибори» на півострові у 2014 році могли бути зірвані через помилку в бюлетенях

Також у книзі депутат згадує, що перші після російської анексії Криму «місцеві вибори» на півострові у 2014 році могли бути зірвані через помилку в бюлетенях. Яка саме помилка була допущена, Поклонська не говорить. Але через цю помилку, за словами депутата, друкарні доводилося вносити коригування в ніч напередодні виборів.

Скандалом обернулася глава, в якій Поклонська розповідає про порушення, виявлені нею на посаді голови парламентської комісії Держдуми Росії з етики та контролю за достовірністю відомостей про прибутки депутатів. Поклонська пише, що деякі депутати Держдуми Росії всупереч закону мають майно за кордоном (у Фінляндії та Франції). До того ж, один із депутатів, за словами Поклонської, отримав понад 1 мільярд рублів бюджетних коштів на підприємство, яке очолює його мати. А ще один збагачувався шляхом завищення в кілька разів вартості комунальних послуг. Але прізвищ тих, хто зловживає своїми повноваженнями, депутат не називає. Тому в російських ЗМІ з’явилися повідомлення, що Поклонська готується оприлюднити компромат на колег, з якими у неї стосунки складаються не дуже рівно.

Російський опозиціонер, голова «Фонду боротьби з корупцією» Олексій Навальний публічно вимагав від Поклонської оприлюднити ці імена. Він повідомив, що раніше неодноразово звертався до Поклонської з вимогою притягнути до відповідальності героїв його антикорупційних розслідувань. Але всякий раз отримував відмови.

«Ми писали в комісію багато разів. І Наталя Поклонська кожного разу нам говорила, що жодних доказів немає, що депутатів карати не можна. Але з’ясувалося, що Натусик наш, крохотусик назбирала якийсь компроматик і написала про це в книзі. Я офіційно звертаюся до Наталі Поклонської: оприлюдніть, будь ласка, весь список. Ніяк неможливо миритися з перебуванням таких жахливих-жахливих людей. І ми офіційно вимагаємо: сказано «А», потрібно сказати й «Б». Якщо є депутати, які мають нерухомість десь, нехай вона назве прізвища. І нехай цих депутатів виженуть з Держдуми. Ми дуже цього чекаємо», ‒ наголосив він (на відео з 1:07:55 ‒ КР).



Наталя Поклонська на презентації книги в Криму пояснила, що не може назвати ці прізвища, оскільки ці люди не визнані винними. «Якщо людина не визнана судом винною, я не можу називати ці прізвища. Я надіслала матеріали в усі компетентні органи. Який результат перевірок, на жаль, я не можу дізнатися, тому що мою комісію реорганізували та скасували», ‒ сказала вона на презентації книги, відповідаючи на запитання читачів.

Чоловік Поклонської та співавтор книги Іван Соловйов, у свою чергу, вирішив заступитися за дружину й відповів Навальному віршем, який прочитав у Лівадійському палаці. Він має, зокрема, такі рядки: «У Лехи – крохотусик, но это не беда, зато к борьбе с коррупцией готовый он всегда. Там никому не нужен огромный причиндал: мусолишь информацию – кто сколько кому дал… В планах у «лошарика» у власти все забрать. Есть много дам, желающих за это приласкать. Но если будешь, Лешенька, мою жену стебать – то можешь и достоинство мужское потерять».



«Одні пораділи, інші покрутили пальцем біля скроні»

Подружжя Соловйов і Поклонська у спільній творчості почали активно експлуатувати образ «Няш-мяш», проти якого вона раніше виступала.

Зокрема, аніме «Няш Мяш» присутнє під обкладинкою книги, і відкриває кожну з 15 її глав. До того ж, на образі «Няш Мяш» вже почали заробляти кримські виробники. До п’ятиріччя російської анексії Криму комбінат «Кримська роза» випустив партію рожевої води з аніме Поклонської на флаконі. Іван Соловйов приніс кілька зразків на презентацію книги.

«Дуже приємно, що до цього ювілею кримські виробники підготували низку продуктів, що продаються. Комбінат «Кримська роза» підготував рожеву воду, яка називається «Няш-мяш, Крим ‒ наш» з аніме Наталії Володимирівни. Наскільки я знаю, непогано розходиться у продажу. І дуже сподіваємося, що багато гостей, які приїдуть сюди влітку, захочуть забрати з собою такий сувенір», ‒ сказав він.

Директор підприємства «Кримська роза» Іван Гладун раніше повідомив кримським ЗМІ, що ідея створення лінії рожевої води із зображенням Поклонської з’явилася на початку року, коли вона відвідала комбінат. З Поклонською Гладун обговорив ідею та узгодив макети продукції.

Російський блогер Олександр Горний стверджує, що цю ідею просуває не комбінат, а сама депутат. Причому не тільки «Кримській розі».

Що Поклонська зробила корисного для Криму як депутат Держдуми, окрім того, що активно просуває себе в медійному полі?
Олександр Горний

«За моєю інформацією, такий маркетинговий хід був досить каламутною історією, коли гінці Поклонської моталися кримськими підприємствами й наполегливо пропонували зафіксувати образ «Няш-мяш» на етикетках продукції, що випускається. Дівчина не обмежилася туалетним засобом, її мультяшний образ можна тепер побачити на етикетці кримського шампанського. Одні пораділи, інші покрутили пальцем біля скроні, а треті поставили запитання: що Наталя Володимирівна зробила корисного для Криму як депутат Держдуми, окрім того, що активно просуває себе в медійному полі?» ‒ пише він у своєму блозі.

Рожева вода ‒ не єдиний засіб просування образу Поклонської. Іван Соловйов також показав читачам шампанське напівсухе з її зображенням, яке теж випустили в Криму. Напій випустив завод шампанських вин «Новий світ».

Пригощати читачів шампанським, щоправда, не стали. Але Соловйов не виключив, що незабаром може з’явитися цілий торговий дім «Няш Мяш». «Дивлячись на цю продукцію, виникає запитання, чи не час робити торговий дім «Няш Мяш» і пускати все на широкий потік? Ми про це думаємо і думаємо, що таку продукцію зустрінуть прихильно споживачі», ‒ сказав він.

Водночас Поклонська з чоловіком запевнили присутніх на презентації книги, що заробляти на образі «Няш Мяш» не збираються, а хочуть «увічнити «кримську весну» та образ Наталі».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *