«До «зелених чоловічків» тероризму в Криму не було»: півострів у новій доповіді ООН

Моніторингова місія Організації Об’єднаних Націй із прав людини в Україні у вівторок оприлюднила чергову доповідь про порушення прав людини в анексованому Криму. За інформацією ООН, найбільше страждають від дій російських силовиків і підконтрольної Кремлю влади кримські татари.

Із початку 2017 року до середини 2018 місія зафіксувала понад 80 випадків порушення прав людини в анексованому Криму. Автори доповіді відзначають, що в багатьох випадках за порушення несе відповідальність російська влада, і звертають увагу, перш за все, на відсутність об’єктивності при здійсненні правосуддя, обмеження основних свобод, припинення критики та загальну відсутність відповідальності за порушення прав людини в Криму.



Координатор комітету із захисту прав кримськотатарського народу в Меджлісі Абмеджит Сулейманов позитивно оцінює документ ООН.

Росія робить усе, щоб розпалити міжнаціональну ворожнечу, особливо проти кримських татар
Абмеджит Сулейманов

‒ У доповіді майже всі моменти закріплені. Грубим порушенням прав людини можемо вважати арешт Едема Бекірова ‒ це інвалід першої групи, який переніс операцію на серці, з цукровим діабетом, який потребує спеціального лікування. Останнім часом ми бачили, як Росія робить усе, щоб розпалити міжнаціональну ворожнечу, особливо проти кримських татар. Я маю на увазі той підручник історії, в якому вони були описані мало не як варвари. Росія робить усе, щоб у Криму не було спокійно, нагнітає гонку озброєнь. Майже всі ці факти були викладені в доповіді ООН. Його ухвалення дуже значиме, тому що до цього багато хто слухав, як брешуть представники Кремля на різних міжнародних трибунах ‒ ООН, Європейського суду з прав людини, та й сам Володимир Путін не виняток.

Абмеджит Сулейманов вважає, що за доповіддю про порушення прав людини в Криму підуть нові санкції відносно Росії.

Громадська активістка та правозахисниця в Москві Віра Лаврешина розмірковує, чому кримські татари не скаржаться на порушення своїх прав російським чиновникам.

Більш ніж 80 випадків порушень прав людини були внесені в доповідь, і це тільки встановлені
Віра Лаврешина

‒ Російський омбудсмен Тетяна Москалькова приїжджала до Криму й оголосила, що до неї ніхто не звертався з кримських татар, ніхто не скаржився на утиски, там все в порядку. Чи варто дивуватися, що до колишнього генерала МВС Росії кримські татари не зверталися? Нібито їй скаржилися тільки на погані умови утримання в тюрмах, але про порушення прав людини, про якусь дискримінацію за національною ознакою не йшлося. Не говорили про зниклих людей, про вбивство Решата Аметова, який мирно вийшов із прапором за Україну. Більш ніж 80 випадків порушень прав людини були внесені в доповідь, і це тільки встановлені. Насправді їх набагато більше, і я думаю, люди будуть ще звертатися до Страсбурга з фактами утисків за національною ознакою, втрати бізнесу, з приводу необґрунтованих арештів обвинувачених в екстремізмі та тероризмі.

Віра Лаврешина вважає, що факти з доповіді ООН є гарною доказовою базою російських зловживань у Криму.

Ніякого тероризму в Криму не спостерігалося, поки туди не вдерлися «зелені чоловічки»
Віра Лаврешина

‒ Коли будуть підсумовуватися всі факти порушень, буде очевидно, що це окупація, незаконна анексія, навіть не треба буде доводити, що це саме анексія та окупація. Ніякого тероризму в Криму не спостерігалося, поки туди не вдерлися «зелені чоловічки», а як тільки вони вдерлися, виявилося, що так багато екстремістів і терористів у Криму, особливо кримських татар, за якими ніколи не водилося жодних насильницьких злочинів.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник вказує на те, що деякі порушення стосовно Криму допускає й Київ.

‒ З початку окупації Криму основну відповідальність за дотримання прав людини й, відповідно, за порушення цих прав несе російська сторона. Але в той же час є низка аспектів, за які несе тепер відповідальність Україна. У доповіді згадуються 38 порушень: 35 із боку Росії і три з боку України. Останні пов’язані з перетином контрольних пунктів в’їзду-виїзду, доступом до банківських послуг, тобто те, за що Україна відповідає на підконтрольній території. В окупованому Криму відбувається основна частина жорстоких порушень ‒ причому Росія несе відповідальність як за порушення прав людини, так і міжнародного гуманітарного права, коли ми говоримо про переміщення людей на територію Росії, про військовополонених та інші військові злочини на зразок призову в армію ‒ про це теж ідеться в доповіді.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *