«Проект» з’ясував, як політтехнологи «кухаря Путіна» намагалися вплинути на вибори в Мадагаскарі

Джерело: Юрій Князєв, для The Insider

Компанії Євгена Пригожина, якого називають «кухарем Путіна», наймали регіональних політтехнологів, аби забезпечити підтримку вигідному для Кремля кандидату на виборах президента Мадагаскару. Про це  повідомляється  в розслідуванні «Проекту» щодо інтересів бізнесмена в Африці.

За словами одного із джерел видання, Пригожин зацікавився Африкою у 2017 році. Він нібито зміг «вигідно продати» ідею про те, що Москва може потіснити Пекін за впливовістю у країнах третього світу, Володимиру Путіну.

У розпорядженні «Проекту» опинився лист одного з політконсультантів, який відвідував Мадагаскар і після повернення взявся шукати роботу в Росії, достовірність якого підтвердив сам політконсультант, котрий попросив не розголошувати його ім’я. У документі стверджується, що саме Пригожин виступав замовником роботи політтехнологів. Гроші експерти отримували в касах у Москві і Петербурзі після переказу від фізичної особи. Один із пунктів видачі знаходився у центрі столиці неподалік від Таганської площі.

У розслідуванні вказується, що на Мадагаскар відправлялися десятки політтехнологів, чию роботу оплачували структури Пригожина. Так, серед інших на Мадагаскарі на Пригожина працювали Максим Шугалей, Валерій Порубов, Володимир Фролов, Григорій Бєліков, Микола Пахомов та ще більше 20 осіб. Спочатку їм доручили підтримати чинного президента, а коли з’ясувалося, що шанси глави держави мінімальні, російські фахівці переключилися на інших кандидатів.

За інформацією видання, надіслані на острів політтехнологи майже нічого не знали про ситуацію в країні, а деякі не мали досвіду польової роботи. Як результат –  жоден із політиків, яких спочатку підтримували росіяни, не пройшов у другий тур. Під кінець кампанії політтехнологи Пригожина почали працювати з майбутнім переможцем Андрі Радзуеліне, котрий був фаворитом гонки.

Захист запрошених із Росії політтехнологів забезпечували найманці з ПВК Вагнера, які прибули, зокрема, і з Сирії. Крім того, з ними на острові перебували військові радники з ФСБ та ГРУ.

«Проект» зазначає, що участь російських консультантів у мадагаскарських виборах було здійснено, оскільки пов’язана з Пригожиним фірма займається на острові видобутком хрому і проводить переговори щодо видобутку золота.

Нагадаємо, інтереси Євгена Пригожина в Африці набули широко розголосу після того, як 31 липня минулого року в Центральноафриканській республіці були жорстоко вбиті відомий російський журналіст Орхан Джемаль, режисер Олександр Расторгуєв і оператор Кирило Радченко, які знімали фільм про ПВК Вагнера. Влада ЦАР звинуватили у вбивстві повстанське угрупування «Селек». Як  з’ясував  The Insider, це угруповання співпрацювало з російською компанією, пов’язаною із петербурзькими силовиками, яка займається видобутком у зазначеному регіоні алмазів. Причому охороняє цю компанію дійсно російська ПВК, що має офіційну назву Sewa Security Services і, судячи з усього, є африканським «аватаром» ПВК Вагнера.

The Insider  вдалося зв’язатися  зі співробітником пригожинської РИА ФАН Кирилом Романовським, який дав убитим російським журналістам контакт «фіксера Мартіна», за чиєю допомогою, на переконання розслідувачів, журналістів заманили у пастку.

Євгенія Пригожина називають «кухарем Путіна», оскільки він причетний до постачання продуктів для Міноборони і адміністрації президента. Крім того, Пригожина пов’язують із ПВК Вагнера, бійців якої бачили у Сирії, Україні та інших країнах. Завдяки зламаному «Анонімним інтернаціоналом» листуванню керівництва «Агентства интернет исследований» (АИИ),  стало відомо, що Пригожин стоїть за організацією кремлівських інтернет-тролів.

Джерело: Юрій Князєв, для The Insider

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *