«Доводилося червоніти»: Аксенов у гостях у «айронмера»

«Неіснуючі» люди, сміттєві завали, тріщина в будинку мера та конкуренція «швидкої» з ФСБ Росії. На що більше ніж три години скаржилися жителі Євпаторії главі кримського уряду Сергію Аксенову, читайте в матеріалі Крим.Реалії.

Сергій Аксенов продовжує розпочатий минулого року «адміністративний терор» у регіонах. З ревізією проблем і їхніх рішень він вже об’їздив Сімферополь, Феодосію, Керч, Ялту, а 27 березня побував у Євпаторії.

Влада цього курортного міста демонструє нестандартні підходи до управління містом. Голова адміністрації Андрій Філонов ‒ один з наймолодших мерів у Криму. Він демонструє свою відкритість городянам, активно користується соцмережами, любить спортивні пробіжки з інспекцією містом, іноді в режимі прямих трансляцій.

Філонова в Криму називають «мером зі зв’язками», оскільки йому вдається вирішувати багато питань за допомогою особистих знайомств у кримському уряді. Другом мера Євпаторії, зокрема, є один з колишніх «важковаговиків» кримської влади ‒ віце-прем’єр Віталій Нахлупін.

До його арешту Філонов навіть змагався з віце-прем’єром у публічному поєдинку з бадмінтону. Відтоді мера Євпаторії називають «айронмером» («залізний мер»), оскільки саме так він був названий на «баттлі» з Нахлупіним.

27 березня Філонову довелося вийти на «двобій» з Сергієм Аксеновим і євпаторійцями, які більше ніж три години скаржилися на ситуацію в місті.

«Живемо у XVIII столітті»

Незважаючи на те, що Євпаторію називають одним з найчистіших міст Криму, проблем у сфері збирання та вивезення відходів тут чимало. В офіційних звітах чиновників все виглядає майже ідеально. Наприклад, міністр ЖКГ Криму Дмитро Черняєв стверджує, що з початку року від євпаторійців не надійшло жодної скарги на якість збору й транспортування відходів.

«Всього в місті 487 місць збору відходів. Додаткових місць збору відходів не потрібно, Але необхідно облаштування 40 контейнерних майданчиків. У бюджеті Євпаторії цього року на ці цілі закладені кошти в розмірі 3 мільйонів рублів. Цього достатньо. Бюджет на заходи з очищення міста цього року становить 43 мільйони рублів», ‒ повідомив Черняєв на нараді в Євпаторії 27 березня.

Але його слова спростували городяни. Євпаторієць, голова громадського об’єднання мешканців вулиці Вапняний завод Микола Ковальов повідомив, що місцеві жителі багато років живуть серед сміттєвих завалів і без комунікацій, оскільки жодна керівна компанія не надає їм послуги. Це пов’язане з тим, що вулиця Ізвєстковий завод відсутня в документах міської влади, і зокрема, в генплані міста.

«У нас у місті є вулиця, про існування якої до минулого року ніхто не знав. У нас сміття не вивозиться, є несанкціоновані звалища сміття. Ми входимо в муніципальне утворення Євпаторії, але живемо в XVIII столітті: газу немає, води немає, нічого немає, сміття не вивозиться. У нас близько 30 будинків, в яких проживають близько 80 осіб. Ми перебуваємо в межах міста, але в генплан вулицю не внесли», ‒ розповів він.

Аксенов пообіцяв жителям знайденої вулиці «нову точку відліку»

За словами Миколи Ковальова, він неодноразово звертався до адміністрації міста, але звернутися з цією проблемою до Аксенова його змусило те, що адміністрація Євпаторії віддала в оренду садовому товариству ділянку землі, яка є під’їзними шляхами до вулиці. І тепер людей там «ущільнюють», підпираючи новими забудовами.

Сергій Аксенов, у свою чергу, пообіцяв жителям знайденої вулиці «нову точку відліку». «Думаю, що вулиця знайдеться і фактично, і юридично. А щодо сміття міністр (російського Міністерства ЖКГ Криму ‒ КР) особисто візьме на контроль це питання. Як це так: з 1954 року люди живуть, і ніхто не знає в адміністрації, що там є житлові будинки! Це що таке?» ‒ обурився глава російського уряду Криму.

На проблему зі сміттям також скаржаться жителі «Нахалівки». Так євпаторійці називають мікрорайон, який об’єднує вулицю, провулок і глухий кут Заміський, розташовані поблизу залізничної станції «Товарна». Голова місцевого громадського об’єднання змушена була прийти на зустріч з Аксеновим з немовлям, щоб попросити встановити в цьому мікрорайоні сміттєві контейнери. Звернення до місцевої влади, за її словами, результату не дали.

«У нашому районі понад 200 будинків. І у нас сміття вивозиться старенькою вантажівочкою та лопатами згрібається з купи. Дуже просимо встановити контейнери, тому що немає жодного контейнера», ‒ розповіла городянка.

Установкою сміттєвих контейнерів у «Нахалівці» Аксенов теж доручив зайнятися міністру ЖКГ.

Мер та його дах

Говорячи про ситуацію в житловому фонді, влада Євпаторії повідомила про відсутність у місті аварійного житла. Нібито за всіма будинками чиновники оперативно стежать і не допускають аварійності.

Але й це виявилося «не зовсім так». Мешканка Євпаторії Світлана Сергєєва поскаржилася, що місцева влада роками ігнорує складну ситуацію, в якій опинилися мешканці будинку на вулиці Леніна, 32-а в центрі міста.

«Будинок, про який я говорю, знаходиться в центрі Євпаторії. Його підвальне приміщення ‒ в приватній власності. Господар цього підвалу є також власником нежитлового приміщення на першому поверсі. Він на несучій стіні цього будинку обладнав арковий отвір, з’єднав приміщення двох рівнів і використовує їх у комерційних цілях. Мешканці будинку бачать у цьому загрозу, тому що з минулого року в квартирі верхнього поверху з’явилася тріщина від стелі до самої підлоги. У під’їзді будинку відійшла облицювальна плитка. Представники Держбуднагляду виїхали на місце й дали висновок, що у них немає повноважень проводити там перевірку», ‒ розповіла вона.

Мер Євпаторії Андрій Філонов, у свою чергу, повідомив, що в Євпаторії немає фахівців, здатних дати висновок, чи впливає перепланування підвалу на несучі конструкції будинку.

‒ Це будинок, в якому я живу ‒ вулиця Леніна, 32-а, ‒ сказав мер.

‒ Це не ви перебудували підвал там? ‒ поцікавився Аксенов.

‒ Ні, не я, ‒ відповів Філонов.

‒ Тоді я не розумію, як це? Голова адміністрації живе в будинку й там таке відбувається.

Андрій Володимирович, ну якщо у вашому домі все валиться, то що в інших? ‒ заперечив глава кримського уряду.

Андрію Володимировичу, ну якщо у вашому домі все валиться, то що в інших?
Сергій Аксенов

‒ Сергій Валерійович, це, як в анекдоті: жах, жах, але не жах. Не так все там трагічно, ‒ продовжував переконувати мер.

‒ У сенсі, згорів наш будинок зі стайнею разом, а так нічого? Чому не реагували керівні компанії в цьому випадку на скарги? ‒ обурився Аксенов.

‒ Вона (Світлана Сергєєва ‒ КР) і є керівна компанія, ‒ відповів Філонов.

Після цієї фрази зал вибухнув сміхом. Аксенов не знайшов, що відповісти, і близько хвилини мовчки спостерігав за тим, що відбувається. Філонов продовжив:

‒ Це будинок «Дем’яна Бєдного». Знаєте, є такі райони, а у нас будинок такий. Там усі непрості мешканці зібралися, історично. У нас там завжди жив колишній начальник поліції, сьогодні живе колишній суддя, керівник водоканалу, колишній мер.

‒ Колеги, ну якщо в таких будинках у нас таке, то тоді я все зрозумів. Ми знайдемо варіант, щоб дах у вас не завалилася. Точно знайдемо, ‒ пообіцяв Аксенов.

«Швидка» vs Міноборони та ФСБ

У непростій ситуації в Євпаторії опинилися медики місцевої станції «швидкої допомоги». За словами завідувача відділення «швидкої допомоги» Віталія Мазіна, наразі лікарі та медсестри потребують нової станції, але за зручне місце для неї їм доводиться конкурувати з російськими силовими структурами.

«У нас євпаторійська станція ‒ 289 квадратних метрів, ми один одному топчемося по ногах. Місто дало нам гектар землі, але це околиця. Якщо станцію збудують там, у нас час доїзду до пляжів у два рази збільшиться. Я знайшов ділянку, яка 15 років у місті не використовується ‒ на вулиці Чернишевського, 5. Це колишній клуб офіцерів. Він належав СБУ, СБУ втекло, не можемо знайти господаря. Ця ділянка ‒ ідеальна для нас, ми порахували аж до сантиметра», ‒ сказав Мазін.

Сергій Аксенов поспішив оголосити, що «все, що належало СБУ, тепер державне», тому ним можна користуватися. Але Андрій Філонов заперечив, повідомивши, що про передачу цієї ділянки станції «швидкої допомоги» не може бути й мови».

«Там у нас курортна зона, об’єкт входить до ФЦП реконструкції набережної. Це об’єкт Міністерства оборони (Росії ‒ КР), там знаходиться ФСБ», ‒ пояснив він.

Однак глава кримського уряду наполягає, що «швидкій допомозі» необхідно забезпечити пріоритетні умови», і навіть пообіцяв особисто обговорити долю цієї земельної ділянки з керівництвом Міноборони Росії.

«Доводилося червоніти, коли просили допомогти встановити кришку люка»

Упродовж трьох годин євпаторійці скаржилися Аксенову навіть на елементарні побутові проблеми, вирішення яких не вимагає втручання уряду Криму. Наприклад, місцева жителька зізналася, що півтора року намагається добитися від місцевої влади продовження вечірніх рейсів громадського транспорту. Люди також скаржилися на погані дороги, стан під’їздів та інше.

Андрій Філонов після наради з Аксеновим визнав, що не допрацьовує в комунікації з городянами.

«Представники громадськості нас не жаліли: кожен говорив про наболіле: і лаяли, і хвалили. Доводилося червоніти, коли главу Криму просили допомогти встановити кришку люка або відремонтувати козирок на під’їзді. На жаль, вислухав безсторонні зауваження на адресу заступників. Значить, не допрацьовуємо у взаєминах з людьми. Згоден, що потрібно шукати можливості допомогти, а не причини для відмови при зверненні громадян», ‒ написав він на своїй сторінці в Facebook.

Філонов оголосив, що відновлює зустрічі з городянами у дворах житлових будинків, і попросив подібні запитання «озвучувати не соромлячись».

Настільки оперативних і відвертих висновків за результатами «адмінтерору» до нього поки не зробив жоден з кримських мерів, до яких заїздив Сергій Аксенов.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *