Президент: Втратимо державу – біда прийде у кожен український дім

Президент України Петро Порошенко наголосив на загрозах, які існують для української держави та нагадав уроки історії сторічної давнини. Глава держави на зустрічі з львів’янами зазначив, що під час будь-яких голосувань вони завжди безпомилково відчувають, який вибір саме зараз потрібен для України.

«Місто Лева, засноване королем Данилом, посідає особливе місце у серці кожного українського патріота. Львів і вся Галичина завжди були надійним політичним компасом, який вказував усій Україні шлях до свободи і незалежності. 29 років тому саме на Львівщині, першими в УРСР, підняли національний прапор. Тут першу демократично обрану обласну раду очолив В’ячеслав Чорновіл», – зазначив Петро Порошенко.

«Впевнений, що ви як завжди тверді і непохитні у боротьбі за нашу державу, за її європейську перспективу… Ми, українці, завжди мріяли про комфортну власну домівку. Тому й державу часто уявляємо собі як українську оселю, як наш український дім», – зауважив Глава держави та згадав Митрополита Андрея Шептицького та його політичну працю «Як будувати рідну хату».

«Чотирнадцятого року в наш дім прийшла війна. Воїни захищають всю Україну. Але на передовій кожен знає: у нього за спиною – свій рідний дім…, і родина, близькі люди, яких він захищає. За лінією фронту – теж наші домівки, в яких поки що хазяйнує російський окупант. І наш обов’язок – змусити його піти. Змусити силою, або розумом, натиском, або хитрістю», – сказав Петро Порошенко.

«Саме на передовій, буваю там регулярно, востаннє позаминулого тижня, розумієш: втратимо державу, то біда прийде у кожен український дім. Тому захищаємо, відвойовуємо кожен будинок, бо знаємо: втрата навіть однієї української хати – це удар по всій державі», – наголосив він.

При цьому Президент підкреслив, що за п’ять років ми створили фундамент нашої власної української хати та подякував усім за створення надійних основ державності, які базуються на армії, мові та вірі.

«За п’ять найскладніших років у новітній історії ми, українці, змогли зберегти державу від знищення, ретельно спланованого нашим сусідом», – додав він, але при цьому Президент наголосив на важливості вивчити і не забувати уроків історії та нагадав події сторічної давнини.

«22 січня ми урочисто відзначили сторіччя Акту Злуки – об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Той історичний чин був найважливішим моментом української національно-визвольної революції 1917-1921 років. Але вже через три місяці від святкового настрою у наших предків залишилося дуже і дуже небагато. На Україну посунули і орди більшовиків, і полчища їхньої білої гвардії, яка теж боролася за відновлення «єдиної та неділимої» Росії», – нагадав Петро Порошенко.

«Та причиною втрати незалежності тоді стала не тільки російська агресія, але й відсутність бодай мінімальної єдності серед українських політичних сил. Як наслідок, самостійна українська держава впала до рук загарбників, а українська нація мусила пережити голодомори, репресії, депортації, десятиліття диктатури та русифікацію, яка ледь не викреслила нас із переліку окремих народів», – підкреслив Глава держави.

Президент зазначив, що сьогодні все складається інакше. «П’ять років ми тримали єдність. Ми захистили незалежність і соборність України. Повернемо ввесь Донбас і Крим. Ми згуртували велику проукраїнську коаліцію, яка застосувала проти Росії дошкульні санкції та почала нам допомагати зброєю.  Росія не може нас здолати з фронту. Але може підірвати зсередини. Тож будьмо пильними і відповідальними», – підсумував Глава держави.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *