Найближчим часом на Луганщині відкриються вісім нових амбулаторій, – …

Найближчим часом на Луганщині відкриються вісім нових амбулаторій, – брифінг

Під час брифінгу для ЗМІ про реалізацію в області у 2018 році реформи охорони здоров’я на рівні закладів первинної ланки та реформування спеціалізованої медичної допомоги у поточному році розповіла виконуючий обов’язки директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Інна Фесенко.

Вона зазначила, що наразі триває будівництво 11 лікарських амбулаторій у сільських районах області на загальну суму 74,7 млн гривень. Найближчим часом вісім амбулаторій будуть введені в експлуатацію, а до кінця літа і усі інші.

Ці медичні заклади будуть облаштовані відповідно до табеля оснащення. Зокрема, у них знаходиметься кардіограф, тонометр, глюкометр, гематологічні та біохімічні аналізатори для експрес-аналізу крові. Також передбачені реєстратура, кімната здоров’я, кабінети лікарів, стерилізаційний кабінет, лабораторія, кабінети щеплення та маніпуляційний.

«Населені пункти, у яких будуються ці амбулаторії, ми вибирали за єдиним критерієм – у сімейного лікаря повинна бути укладена декларація близько на 2 тис. осіб», – підкреслила Інна Фесенко.

Також вона повідомила, що у минулому році на Луганщині укладені декларації з лікарями на 63 %. Найкращі показники у Старобільському (81,4 %), Новопсковському (72,8 %) та Білокуракінському (72,5 %) районах. Кількість декларацій укладених у розрахунку на одного лікаря, – 1195.

У 2018 році на укріплення матеріально-технічної бази придбано медичного обладнання на 7 млн гривень, 11 автомобілів – 5,5 млн гривень, проведено ремонтні роботи – 9,3 млн гривень.

Слід зазначити, що у рамках реформи охорони здоров’я підвищився рівень заробітної плати лікарів амбулаторій, які ведуть амбулаторний прийом, від 15 % до 100 %.

«Такий нерівномірний приріст заробітної плати лікарів пояснюється кількістю лікарів, укладених декларацій та сверхнормативної кількості декларацій лікарями, які ведуть амбулаторний прийом, – пояснює спікер. – Але підписання декларації – це процес постійний. Житель Луганщини, який ще не підписав цей документ, може прийти до лікаря на прийом у часи відвідування, та укласти декларацію».

Одним із проблемних питань у сфері охорони здоров’я є дефіцит кадрів. Зараз медичні заклади області забезпечені сімейними лікарями на 67 %, а медичним персоналом – 82 %.

«Ми працюємо над цим питанням. По-перше, укріплюємо кадровий потенціал шляхом підготовки лікарів для амбулаторій у Луганському державному медичному університеті. По-друге, намагаємося забезпечувати житлом медичних працівників. Серед лідерів по будівництву або реконструкції будинків – Троїцький, Сватівський, Кремінський, Білокуракінський, Біловодський та Попаснянський райони», – зазначила Інна Фесенко.

Довідково: на Луганщині працює 134 лікарські амбулаторії, де ведуть прийом 323 сімейних лікаря, 71 педіатр та 105 терапевтів. Працює 220 фельдшерсько-акушерських, фельдшерських пунктів, 154 з яких потребують реформування.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *