Фейк постпреда Росії при ЄС: Північну Македонію «тягнуть за вуха» до НАТО

Джерело: Юрій Бершидський, для The Insider

ТАСС, «Интерфакс», «Вести», RT, «Московский комсомолец» та багато інших прокремлівські ЗМІ передають зміст інтерв’ю, яке дав «Известиям» постпред Росії при ЄС Володимир Чижов. В інтерв’ю, присвяченому вступу Північної Македонії до НАТО, високопоставлений дипломат заявляє:

«Ми розуміємо, що всю цю ескападу з Преспанською угодою (щодо зміни назви. -«Известия») було розпочато, аби швидше підтягти Македонію в НАТО. Для нас картинка є досить ясною: країну за вуха тягнуть до альянсу».

Фактично хронологія «втягування за вуха» має такий вигляд:

1995: Македонія (тоді ще не Північна) приєднується до програми НАТО «Партнерство заради миру».

1999: Македонія отримує офіційний статус кандидата в члени альянсу і розпочинає виконання плану дій щодо вступу.

2001:  На прохання уряду Македонії НАТО проводить у країні миротворчу операцію з нейтралізації незаконних албанських збройних формувань.

2008: План дій щодо вступу виконано, але на Бухарестському саміті НАТО Греція накладає вето на вступ Македонії до альянсу через давню суперечку щодо назви республіки (Греція наполягає, що Македонією може називатися тільки її регіон). Македонія звертається до Міжнародного суду в Гаазі.

2011: Міжнародний суд визнає, що Греція, заблокувавши вступ Македонії до НАТО, порушила двосторонні домовленості з цією країною, згідно з якими зобов’язалася «не заперечувати проти вступу Македонії до міжнародних, багатосторонніх і регіональних організацій та інституцій, членом яких є Греція, якщо Македонія вступає у такі організації під ім’ям “колишня югославська Республіка Македонія” ». Проте рішення суду формально не зобов’язує Грецію відкликати свої заперечення.

2018: Македонія і Греція підписують угоду, за якою країна буде офіційно перейменована на Північну Македонію, а Греція визнає нову назву.

2019: Назва Північна Македонія остаточно стає офіційною. 6 лютого представники усіх держав-членів НАТО підписують протокол про вступ Північної Македонії.

Ймовірно, це є найбільш неквапливим «втягуванням за вуха» в історії. Навіть після рішення Міжнародного суду сильніші партнери по альянсу не почали домагатися від Греції, аби та зняла свої заперечення.

Згідно з опитуваннями громадської думки, в Північній Македонії близько 80% населення підтримують вступ до НАТО. Як пише оглядач Бі-бі-сі Юрі Вендік, у країні вважають, що членство в альянсі убезпечить її від можливих зазіхань Сербії та інших сусідів на її територію.

Джерело: Юрій Бершидський, для The Insider

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *