Ліга Сулькевича. Литовські татари при владі в Криму. Частина 11

(Закінчення, попередня частина тут)

Спеціально для Крим.Реалії

Понад 100 років тому, 25 червня 1918 року, в Криму розпочав свою діяльність перший Крайовий уряд – перехідний орган влади півострова в буремні роки воєн і революцій. Цікавою особливістю цього уряду була робота в ньому на керівних постах не кримських, а литовських татар на чолі з прем’єром Сулейманом Сулькевичем. Як вони опинилися на півострові, і чим закінчився цей інтернаціональний експеримент – читайте в циклі ексклюзивних матеріалів на Крим.Реалії.

Одним рядком

Про інших литовських татар, які брали участь в управлінні Кримом в епоху революції, ми знаємо набагато менше, якщо знаємо взагалі. Про переважну їхню більшість залишив лише одну-дві рядки спогадів Леон Кричинський, так що багато в чому доводиться повірити йому на слово.

Алескер (Алі-Аскер, Олександр) Адамович Мухарський народився 5 березня (21 лютого) 1887 року в Брест-Литовську, в 1910 році закінчив юридичний факультет Московського університету, за роки Першої світової війни дослужився до підпоручика. Після початку революції активно включився в національний рух: входив до Центрального комітету Союзу татар Польщі, Литви, Білорусі та України (а очолював його наш старий знайомий Олександр Ахматович), був членом виконкому Всеросійського Мусульманського військового Шуро, а в жовтні 1917 року навіть став головою виконкому мусульманської ради Петроградського військового округу.

У листопаді Мухарський поїхав до Криму, де за списком від земств увійшов до Ради народних представників – вищий тимчасовий орган влади в Таврійській губернії. Там він виступав за порозуміння з УНР і мирне вирішення конфлікту з більшовиками. Після узурпації влади останніми в січні 1918 року вибрався на материкову Україну і в квітні увійшов до складу Одеського Шуро представників мусульманських громадських організацій зі звільнення Криму – разом з уже не раз згаданими Матвієм (Сулейманом) Сулькевичем, Стефаном Соболевським і Давидом Туган-Мірза-Барановським. Потім Мухарський повернувся на півострів, при Крайовому уряді був головним редактором російськомовної газети «Крим» і видатним активістом партії Міллі Фірка. Після остаточного встановлення радянської влади в кінці 1920 року залишився на півострові, і з наступного року сліди його губляться.




БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

Ліга Сулькевича. Частина 10

Осман Бекірович Смольський народився в 1883 році в Новогрудці Мінської губернії, в 1901 році закінчив 2-й Московський кадетський корпус, в 1903 році – Єлисаветградське кавалерійське училища. Служив поручиком в 19-му Архангелогородському драгунському полку, в Першу світову війну ротмістр, пізніше – полковник цієї ж частини, з 1916 року – володар золотої Георгіївської зброї. У грудні 1918 року – командир ескадрону в 1-му дивізіоні Кримського кінного полку. Після громадянської війни проживав в Мінську, був касиром прибуткової каси Белкоммунбанка. 26 липня 1938 заарештований і 29 листопада розстріляний нібито за шпигунство. Реабілітований 30 квітня 1989 року. Підполковник артилерії Мустафа Смольський, можливий родич Османа (щоапрвда, це прізвище поширене в Новогрудці), служив у 1918 році комендантом сімферопольської поліції.

Олександр Йосипович Полторжицький народився у Варшаві в 1886 році, причому його мати Софія була з роду Сулькевич. Дослужився до ротмістра, в 1918 році керував мусульманським батальйоном охорони уряду і був чиновником для особливих доручень військового міністерства, після війни в Польщі був замначальника загального відділу поштової каси. Його брат Михайло Полторжицький, що з’явився на світ в той же день, був членом Спілки татар Польщі, Литви, Білорусі та України в Петрограді і вів переговори з Сулейманом Сулькевичем про створення Мусульманського корпусу. У 1918 році був гласним Сімферопольської міської думи, на початку наступного року балотувався від Євпаторійського повіту в Кримськотатарський національний парламент. Після війни в Польщі мав адвокатську практику.

Адам Мурза-Мурзич народився приблизно в 1863 році у Вільно, в 1918 році був директором одного з департаментів в міністерстві юстиції, очолюваному Олександром Ахматовичем, після повернувся додому і помер приблизно в 1933 році, залишивши вісьмох дітей.

У військовому міністерстві (очолював яке ще один литовський татарин Олександр Мильковський) служив в 1918 році підпоручик Яхья Байрашевський, після війни залишився на півострові і став ученим-лінгвістом, викладачем Кримського педагогічного інституту. Він був розстріляний 17 квітня 1938 року.

Джеміль Олександрович у 1918 році керував відділом освіти в Ялтинській міській управі.

Згадав Кричинський і тих литовських татар, хто був убитий більшовиками за оборону Криму після падіння Крайового уряду: батько і син Криницький, штабс-капітан з Гродно Якуб Шехідевич, штабс-капітан з Новогрудки Якуб Мурза-Мурзич, поручик з Варшави Давид Мількоманович, полковник з Гродно Тамерлан Смольський і, нарешті, сам прем’єр-міністр, лідер і натхненник литовської культурної експансії –Сулейман Сулькевич.

Сулькевич. Епілог

Перший Кримський Крайовий уряд склав свої повноваження 14 листопада 1918 року. Рівно за десять днів до цього, бачачи, що Перша світова війна для Німеччини програна і підтримки від неї вже не буде, Сулькевич телеграфував в Катеринодар (нині – Краснодар) командувачу Добровольчою армією Антону Денікіну:

«Розвал серед німецьких військ йде повним ходом … Немає ніякої опори для боротьби … Можливі спалахи і повторення шаленств більшовиків … Обстановка ясно говорить за необхідність швидкої допомоги союзного флоту і добровольців … З огляду на боротьбу і сильну агітації лівих партій, кабінет мій складає свої повноваження, поступаючись місцем коаліційному міністерству з кадетів, соціалістів і татар».

Після відставки Сулькевич ще два місяці провів у Криму, а в середині січня 1919 років через Україну і Румунію виїхав до Азербайджану. Його останні роки служби були пов’язані з цією країною.

У Баку колишній прем’єр прибув на початку березня зі своїми колегами по Крайовому уряду і офіцерами Мусульманського корпусу. Вже 26 березня 1919 року наказом військового міністра Азербайджанської Демократичної Республіки (АДР) і свого товариша по службі по Маньчжурії Самед-Бека Мехмандарова Сулькевич приступив до виконання обов’язків начальника Генерального штабу республіки, причому цим же наказом почалося створення і самого штабу. На новій посаді Сулькевич взяв нове ім’я – Мамед-бей.

У сферу компетенції Сулькевича входили не тільки власне військово-тактичні питання, реалізація мобілізаційних планів і створення запасів провіанту на випадок війни, а й підтримку в порядку залізних і шосейних доріг, налагодження телеграфного зв’язку між Баку та іншими містами, організація добровольчого руху для партизанської війни і створення загонів міліції.

Брав активну участь Сулькевич у розробці нової форми для різних родів військ і військових училищ на основі тюркської і мусульманської традиції, а також символіки для прапорів і нашивок. Зіграв він важливу роль в підписанні 27 червня 1919 року оборонного військового союзу між Азербайджаном і Грузією. У вересні в Гянджі за його участі було відкрито училище військових залізничників на 120 чоловік.

Дружина Сулькевича Марьям працювала вчителькою в школі Тагієва для дівчат і була діяльної учасницею Благодійної організації бакинських мусульманок.

24 квітня 1920 року в Азербайджан прибула польська дипломатична делегація на чолі з Титусом Пилиповичем – в переговорах з нею брав участь і Сулькевич. Але вже 27-28 квітня азербайджанський уряд було повалено 11-ю армією, що вторглася з Росії. Захопивши Баку, більшовики заарештували, серед інших старших офіцерів і чиновників, і Сулькевича, і польських дипломатів.

Навіть розуміючи напередвизначеність своєї долі, Сулькевич зберігав спокій

Останні дні начальник Генштабу провів у Баїловській в’язниці під Баку. Як згадували співкамерники, навіть розуміючи напередвизначеність своєї долі, Сулькевич зберігав спокій. Колишній завідувач відділом загальних справ дипломатичного департаменту МЗС АДР Мечислав Станіславович Рудзінський пізніше писав:

«28 квітня 1920 року в Азербайджані відбувся більшовицький переворот. Я був заарештований разом з членами польської делегації. Через кілька днів всіх нас відвезли в бакинську надзвичайну комісію. Через деякий час сюди привезли і генерала Мамед-бека Сулькевича. Настрій у нього був дуже поганий. Думав, що розстріляють. Вироку чекав спокійно. Ми сиділи в одній камері, і весь час ділилися думками. Перший день ми спали на підлозі, подушку нам заміняла газета. Пізніше влаштували полки. Через кілька тижнів після перевороту рано вранці увійшли чекісти, розбудили деяких і веліли зібрати речі. Чекісти поспішали, заарештованим не говорили про те, куди їх ведуть. Я спав недалеко від Мамед-бека Сулькевича. Він встиг потиснути руку деяким з нас. Він був упевнений, що йде на розстріл. Хоча у самих не було впевненості залишитися в живих, проте, втішали його. Мушу зазначити, що тримався він з гідністю, мужньо».

Інший сусід по камері, Мехмед Алі-бек, розповідав:

«Генералу наказали йти за чекістами. Ми зрозуміли, що настав його час смерті. Ми не наважувалися подивитися йому в очі, не могли знайти потрібних слів. Генерал Сулькевич випередив нас, сказавши, тихим, але впевненим голосом, слова, які я ніколи не забуду: «Щасливий, що вмираю солдатом мусульманської армії. Прощайте!».

«Щасливий, що вмираю солдатом мусульманської армії. Прощайте!»

​ 15 липня 1920 року Матвій (Сулейман, Мамед-бей) Олександрович Сулькевич був розстріляний за звинуваченням у «контрреволюційній діяльності» у дворі Браїлівської в’язниці. Разом з ним загинули ще шість азербайджанських генералів.

Менш ніж через півроку, 16 листопада, більшовики в третій і останній раз встановили свою владу в Криму, змусивши рятуватися втечею останніх литовських татар, які брали участь в революції на півострові. Лігу Сулькевича можна було вважати розпущеною.

Погляди, висловлені в рубриці «Погляд», передають точку зору самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Сергій Громенко

    Кримський історик і публіцист, кандидат історичних наук

    “>

    Підписатись

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *