Народ визначився у підтримці вступу України до ЄС та НАТО – Президент застерігає від намагань зупинити євроатлантичну інтеграцію

 «Мене, наприклад, непокоїть, що зараз ми маємо зупинити європейську та євроатлантичну інтеграцію для того, щоб знову піти на референдум. Народ визначився. Народ зараз має більше ніж половина підтримки НАТО і дві третини – підтримки ЄС», – наголосив Президент України Петро Порошенко під час виступу на НСК «Олімпійський», де мали відбутися його дебати з кандидатом Володимиром Зеленським.

«Власне, на дебати кандидата Володимира Зеленського і запросили для того, щоб ми почули як він бачить європейську інтеграцію, євроатлантичну інтеграцію, як він бачить перші напрямки реформ», – зауважив Глава держави.

Петро Порошенко застеріг від намагань або заяв, що можуть спричинити припинення євроінтеграційного поступу нашої країни. «Я вважаю, що це свідоме відтягування нашої дороги із повернення нашого народу до родини європейських народів», – наголосив він.

При цьому Президент підкреслив, що референдум щодо вступу України в Євросоюз буде проводитись обов’язково, але тоді, коли країна досягне всіх необхідних критеріїв для повноправного членства. «І хочу повідомити, що референдум все одно буде. І Президент не проти референдуму. Але буде тоді, коли ми поставимо питання абсолютно предметно. Бо вступ до ЄС неможливий без референдуму. Якщо хтось цього не знав», – підкреслив Петро Порошенко.

Водночас він пояснив, що спочатку подається заявка на вступ, тоді коли держава відповідає критеріям членства. «А референдум проводиться не з питання – йти чи не йти. Народ визначився, я ще раз хочу сказати, і не треба його затягувати на манівці. Бо це є путінський сценарій», – підкреслив Глава держави.

«А запитання на референдумі буде чи готовий український народ делегувати частину повноважень наднаціональному органу, як це зробили 27 чи 28, в залежності від результатів Брекзіта, членів Європейського Союзу. Бо країна, будучи членом Європейського Союзу, делегує частину повноважень», – зауважив Президент.

«Але я хочу наголосити, що членство України в ЄС та НАТО – це не послаблення суверенітету, а навпаки посилення. Це гарантії нашої незалежності нашої держави», – заявив Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив: «І на моє тверде переконання, український народ за це, під час того референдуму, проголосує. Коли цей референдум має бути? Я сказав, що якщо будуть продовжені реформи, якщо буде парламентська підтримка нашої програми щодо майбутнього членства в ЄС та НАТО, абсолютно реально, що у 2023 році ми відповідатимемо критеріям і подамо заявку на вступ. Так само у 2023 році ми маємо вийти на позицію, коли з Україною буде укладений План дій щодо членства в НАТО».

«Я думаю, що ми велику кількість результатів вже здобули», – зауважив він.

За словами Глави держави, на сьогоднішній день євроатлантична інтеграція є складовою частиною української Конституції. «І моя порада до всіх – Конституцію України треба виконувати. Так само, як треба виконувати закон про вибори президента в частині дебатів як і будь-яке інше законодавство», – зауважив Петро Порошенко.

Участь Президента України в дебатах на НСК «Олімпійський»

14 квітня 2019 року – 15:12

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *