Президент представникам бізнесу: Сьогодні продемонстрована політична воля до спільної роботи та зміни правил

«Я сьогодні хочу подякувати кожному з вас, керівникам бізнес-асоціацій за ту фантастичну роботу, яку ми робили, спільну роботу протягом п’яти років», – сказав Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу.

Глава держави також подякував Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману та всьому складу Уряду за спільне вирішення тих питань, які піднімає бізнес на таких зустрічах. Він подякував Верховній Раді та керівниками профільних комітетів, які також забезпечили розробку необхідного законодавства.

«І наперед вдячний за таку ж саму плідну роботу протягом найближчих п’яти років. Точно у нас все вийде», – переконаний Петро Порошенко.

Глава держави звернувся до присутніх: «Хто-хто, а ви маєте достатньо інформації, щоб згадати, в яких умовах ми починали в 2014-2015 роках і наскільки ситуація в економіці сьогодні краща, ніж чотири-п’ять років тому, коли катастрофа видавалася точно незворотною, точно неминучою». Він додав, що саме бізнес добре уявляє динаміку макроекономічних та фінансових показників, наших позицій в світових рейтингах, як-от в Doing business. «П’ять років тому було 153, сьогодні 71 місце. В 2019 році ми твердо крок за кроком наблизимось до першої півсотні», – сказав Петро Порошенко.

За його словами, за підсумками попередніх регулярних зустрічей з бізнесом було висловлено більше сотні проблемних питань та пропозицій. «Частина відносилась до компетенції Президента, частина до компетенції Уряду, частина до компетенції Парламенту. Але лише єдиною командою ми спільно були здатні змінювати правила гри. Значна частина була реалізована або в процесі виконання», – зазначив він.

Президент нагадав про декілька останніх рішень. Зокрема, набув чинності новий закон про валюту і валютні операції. «Раніше від нього сахалися, а сьогодні переконали і міжнародні організації, і він вже працює. Закон разом з нормативно-правовими актами Національного банку набагато суттєвіше спростив життя українських імпортерів і експортерів, лібералізував валютні операції, полегшив можливості для залучення іноземного капіталу. Ми створили оновлену і більш ліберальну систему валютного регулювання», – підкреслив він.

Глава держави підкреслив, що стабільність валютного курсу сьогодні забезпечується зростанням золотовалютних резервів держави. «І незважаючи на сезонні, кон’юнктурні коливання курсу, зараз гривня сильніше, ніж вона була два роки тому. І нам вдалося припинити панічне падіння курсу, яке мало місце восени 2014 року – взимку 2015 року», – сказав Президент та нагадав, що наприкінці лютого 2015 року офіційний курс долара сягав 30 грн., а на чорному ринку сягав 36 грн. Тоді ж в Парламенті всі опоненти влади наголошували, що не вдасться зупинити і утримати курс на позначці 40 грн. «Де вони зараз? Де їхні прогнози?», – зауважив він.

«Минулого року Bloomberg назвав українську гривню найміцнішою валютою пострадянського простору. Стабільність валютного курсу, виважена бюджетна політика дозволили нам в чотири рази уповільнити інфляцію. Всі пам’ятають, що у 2015 році вона була 43,3%, у 2018 році – 9,8%. Цього року ми маємо, якщо все буде добре, вписатися у показники менше 7%», – також сказав Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що шлях дерегуляції бізнесу продовжується: «У березні Уряд скасував 149 застарілих нормативних документів. Точно, що кожен скасований акт покращить умови ведення бізнесу в Україні». Він подякував за це Уряду, який днями, до речі, відзначив свою третю річницю.

Кабмін також затвердив положення про Державну податкову службу та Державну митну службу і на 16 квітня призначено конкурс з метою відбору ефективних та орієнтованих на реформи керівників.

Петро Порошенко також підкреслив, що кілька днів тому підписав Указ про запуск роботи Вищого антикорупційного суду. Він нагадав про роботу системи автоматичного відшкодування ПДВ, запровадженя системи відкритих державних закупівель ProZorro. Все це кроки у боротьбі з корупцією, додав він.

«Минулого тижня я затвердив Річну національну програму під егідою Комісії Україна – НАТО. І  навіть в цій програмі передбачено цілий ряд заходів з підтримки бізнесу, подальша дерегуляція при його започаткуванні та веденні, забезпечення міжнародної відповідності вимог до електронних довірчих послуг, регуляторне стимулювання власного видобутку  вуглеводнів, тощо», – сказав Президент.

«До Парламенту внесено підготовлений депутатами спільно з Урядом законопроект про залізничний транспорт  для створення конкуренції на ринку залізничних перевезень. Де цей законопроект народився? Тут, в цьому залі. Хто є де-факто його авторами? Ви»,  -звернувся Глава держави до представників бізнесу.

«І сьогодні була продемонстрована політична воля для того, щоб ми йшли один одному на зустріч», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *