На жаль, це ще можливо – Президент про можливість реваншу проросійських сил на виборах

Президент України Петро Порошенко закликав громадян України не допустити 21 квітня реваншу старих політичних сил та намагань розширити президентські повноваження, повернувши редакцію Конституції від 1996 року. Про це він заявив під час під час участі в публічній дискусії з представниками громадянського суспільства та експертного середовища. Кандидат Володимир Зеленський вкотре не приїхав на відкриту дискусію.

На запитання яким чином в подальшому буде реалізовуватись курс євроатлантичної інтеграції України, закріплений у Конституції, Глава держави зауважив, що на сьогоднішній день працює відповідно до президентських повноважень, визначених редакцією Конституції від 2004 року.

«Я не прагнув, не прагну і не буду прагнути збільшення повноважень. Більше того, ми будемо їх зменшувати. Наприклад, в частині децентралізації, коли ми будемо ліквідовувати посади голів обласних і районних державних адміністрацій, реалізовувати далі програму децентралізації і запроваджувати інститут префектів, які будуть мати контрольні функції в тому числі і щодо збереження суверенітету територіальної цілісності і незалежності нашої держави», – підкреслив Президент.

«Але це те, що буде робити Порошенко. А якщо в планах іншого кандидата, опонента буде повернення до Конституції 1996 року, як робив вже один з попередників, я думаю, що це буде узурпація влади. І ці плани також існують, і ми маємо твердо усвідомлювати відповідальність вибору 21 квітня», – наголосив Президент.

Президент подякував Верховній Раді і суспільству за підтримку конституційних змін щодо курсу України на членство в ЄС та НАТО.

«Конституція як закон прямої дії є чітким зобов’язанням, в тому числі для Президента. Він не може рухати країну в іншому напрямку. І це була моя ідея як певний запобіжник, як певний рубікон. Точка неповернення», – сказав він.

«Але, на жаль, я маю розчарувати вас. У нас це не є ще точкою неповернення. Точкою неповернення є ці вибори. Якщо ми їх пройдемо і якщо курс буде збережений, то ми точно змінимо країну таким чином, що вже повернутися до РФ або до Радянського Союзу – хто про що мріє – буде неможливо. Зараз, на жаль, це ще можливо», – наголосив Петро Порошенко.

«Подивіться, як вони підняли голову? Мріють, що у них буде реванш», – підкреслив Глава держави та додав, що це спричинить ризики, пов’язані з життям кожного із 45-мільйонної країни.

Глава держави зауважив, що у Президента достатньо повноважень щодо національної безпеки і оборони. «Треба припинити дискусію – нас візьмуть чи не візьмуть? Кардинально. Це як в тому анекдоті: «Чому ти, Господи, мені не допомагав? – Так купи (лотерейний – ред.) квиток». Давайте, ми купимо свій квиток. Давайте, виконаємо домашнє завдання. Давайте, проведемо ті реформи, без яких ми навіть говорити не можемо про те, щоб було повноправне членство (в ЄС та НАТО – ред.)», – підкреслив Президент.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *