Президент застеріг від можливої відмови від виплати 2,5 млрд доларів «Нафтогазу» за рішенням Стокгольмського арбітражу в обмін на новий транзитний контракт з Росією: Це хибна модель – приймати ультиматуми Росії

Президент України  Петро Порошенко під час участі в публічній дискусії з представниками громадянського суспільства та експертного середовища в прямому ефірі «Суспільного телебачення» зауважив, що гарантії РФ не варті паперу, на якому написані.

На запитання чи вважає кандидат доцільною можливість відмовитись від 2,5 млрд доларів, які на користь НАК «Нафтогаз» за рішенням Стокгольмського арбітражу має виплатити компанія «Газпром» в обмін на новий транзитний контракт з Росією, Глава держави сказав: «Абсолютно тверде розуміння – ні. Бо це є українські гроші. Вони переплачені і це абсолютно хибна модель приймати такі ультиматуми з боку Росії. Хто їх може прийняти? Слабкий Президент, некомпетентний, якого обдурять».

«Гарантії РФ – не варті паперу, на якому вони написані. Бо тут у нас є рішення суду відповідно до контракту, який підписаний Росією, РАО «Газпром». Вони його просто не виконують», – додав Президент.

Глава держави наголосив, що такі пропозиції руйнують і створюють надзвичайно небезпечний прецедент, коли вигравши суд, який довів, що Україна права, потім українська сторона «стає на коліна і повзе вибачатися перед Росією, щоб підписати черговий контракт, який так само не буде виконуватись».

«Це є некомпетентність і небезпека», – додав Петро Порошенко.

Щодо питання про припинення діяльності та появи в Україні російських компаній під європейськими брендами Президент зазначив: «Якщо європейські компанії до нас зайдуть і будуть працювати під керівництвом навіть громадян Росії – я аж ніяк не таврую громадян Росії, що вони мають бути вислані або будуть позбавлені можливості працювати. По-друге, думаю, що діяльність СБУ має бути посилена, бо якщо в зв’язку з діяльністю цих компаній створюється загроза національній безпеці, у нас є механізм санкцій і мене не зупинить, що «вовк російської компанії» покритий «овечою шкурою» і намагається так замаскуватися».

Глава держави зауважив, що РНБО ухвалить рішення щодо санкцій і діяльність компанії, яка створює загрозу національній безпеці, буде негайно заборонена.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *