Штурм мечеті в Штурмовому: що відомо про затриманого імама

Співробітники російської ФСБ провели 15 квітня обшуки в мечеті села Штурмове під Севастополем та у будинку місцевого жителя Рустема Абілева. Після слідчих дій його затримали зі звинуваченням в екстремізмі. Крим.Реалії зібрали всю наявну інформацію про Рустема Абілева та його справу.

Про обшук 15 квітня у севастопольця 1984 року народження повідомили в Управлінні ФСБ Росії в Криму. У відомстві стверджують, що стосовно нього порушена кримінальна справа за частиною 1 статті 280 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до екстремізму).

Водночас громадське об’єднання «Кримська солідарність» повідомило про слідчі дії в будинку 35-річного жителя села Штурмове, розташованого неподалік від Балаклави під Севастополем. За обставинами події вдалося з’ясувати, що йдеться про Рустема Абілева ‒ жителя цього села, лікаря-стоматолога та імама місцевої мечеті, збудованої раніше на його кошти та пожертвування селян.

«Проводив ідеологічну обробку прихожан»

Силовики ФСБ спочатку провели слідчі дії в мечеті, а потім вдома у Рустема Абілева. За інформацією «Кримської солідарності», під час обшуку в нього вилучили документи, комп’ютерну техніку та засоби зв’язку.

Вдома в імама в цей час перебувала вагітна дружина. На оперативному відео, оприлюдненому сайтом «Крыминформ», кілька російських силовиків ходять у дворі будинку Рустема Абілева, потім виводять його й забирають.



«Встановлено, що уродженець Узбекистану 1984 року народження, будучи лідером групи радикальних ісламістів, в одній з релігійних установ Севастополя проводив проповіді з використанням забороненої літератури, в яких закликав до насильницьких дій щодо громадян, які не поділяють його релігійних переконань», ‒ повідомили в Управлінні ФСБ Росії у Криму.


Мечеть організації «Хаят» в селі Штурмове, побудована на пожертвування Рустема Абілева

Російські силовики стверджують, що під час закритих занять затриманий «проводив ідеологічну обробку, залучаючи до екстремістської діяльності нових парафіян».

Слідчі заходи знімали журналісти севастопольських та російських ЗМІ. У них Рустема Абілева назвали «екстремістом» та «радикальним ісламістом», хоча наразі його провина не доведена.

«Грамотний стоматолог, віруюча людина»

Після обшуку Абілева відвезли в Управління ФСБ Росії у Криму. Кримський юрист Рустем Кямілєв спробував з’ясувати ситуацію та зв’язатися з родичами затриманого, але ті, за його словами, «відмовилися давати будь-які коментарі й сказали, що будуть вирішувати все своїми силами». Такі ж відповіді отримали й журналісти, які намагалися зв’язатися з родиною Абілева.


Будинок Рустема Абілєва в селі Штурмове під Севастополем

Перевіряли паспорти в обідній п’ятничний намаз
Односельчанка затриманого

Наразі відомо, що затриманий закінчив Кримську медичну академію імені Георгіївського за спеціальністю «стоматолог-хірург».

У 2015 році Рустем Абілєв отримав сертифікат і був допущений до медичної діяльності. Веде приватну стоматологічну практику.

Він також є головним спонсором будівництва мусульманської мечеті в селі та її імамом.

Активістам «Кримської солідарності» вдалося поспілкуватися з односельцем затриманого.

«Грамотна освічена людина. Стоматолог, працює в Інкермані. Сім’янин, дуже віруюча людина. У мечеть не перший раз вже приходять (з обшуком ‒ КР). Перевіряли паспорти в обідній п’ятничний намаз. Це вже не перший випадок. Є одна мета ‒ налякати наш народ. Іншої мети немає. Нас таким чином хочуть звідси вижити», ‒ розповіла жінка.



Він ‒ трудяга, збудував мечеть, допомагав будувати інші мечеті, далеко не бідна людина
Знайомі Абілєва

Знайомі Рустема Абілева на умовах анонімності повідомили Крим.Реалії, що найбільш імовірною причиною його затримання могли бути бізнес-інтереси та конфлікт з колишньою дружиною: «Рустема усі знають, як порядну зразкову людину. Він ‒ трудяга, збудував мечеть, допомагав будувати інші мечеті, далеко не бідна людина, дуже щедрий, надлишки завжди давав на благодійність. Але у нього з колишньою дружиною давній конфлікт, були майнові чвари. Бути може в цій історії з його затриманням присутній цей елемент, а можливо, й бізнес-інтереси».

«Хаят»: десять засновників і дві тисячі каменів

Мечеть, яку обшукували силовики російської ФСБ, належить місцевій релігійній організації мусульман «Хаят» («Життя»). За інформацією російського реєстру юридичних осіб, вона була зареєстрована в 2016 році.

У свідоцтві про реєстрацію йдеться, що організація отримала дозвіл російського Мін’юсту та податкової служби Росії. Вона входить до складу лояльної підконтрольної Росії кримської влади Духовного управління мусульман Криму та Севастополя.

Мешканка села Штурмове, з якої спілкувалися активісти «Кримської солідарності», говорить, що при будівництві мечеті Рустема Абілева підтримували в Духовному управлінні мусульман Криму та Севастополя, зокрема, «прислали дві тисячі каменів» для будівництва.

У Духовному управлінні мусульман Криму та Севастополя офіційно не коментують цю інформацію. Крим.Реалії отримати коментар про затримання Рустема Абілева теж не вдалося.

Організацію «Хаят», якій належить мечеть, заснували десять осіб, включаючи Рустема Абілева. Всі вони є жителями Севастополя, багато хто має посвідчення індивідуальних підприємців. Вони, зокрема, досліджують ринок і громадську думку, надають послуги з техобслуговування та ремонту автомобілів, займаються торгівлею.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *