Фейк: ЄС практикує нові методи «колонізації» інших країн

Європейський Союз збільшує видатки на заходи, які стануть інструментом впливу на внутрішні справи третіх країн. За даними агітпропу, в 2020 році ЄС має намір виділити близько півтора мільйонів євро на «просування демократії» – а це, запевняють російські експерти, інструмент сучасної «колонізації» інших держав. «Насправді (заходи із просування демократії – ред.) становлять собою просто механізм створення інфраструктури впливу, мережі агентів впливу та їх фінансування для досягнення своїх цілей», – цитує «RT на русском» політолога Олександра Асафова.

Скриншот сайту RT на русском

Скриншот сайту Baltnews

У своїх матеріалах агітпроп посилається на попередній кошторис видатків і доходів Європейського Союзу на 2020 рік (стаття 3 2 3). У документі вказано, що наступного року ЄС має намір збільшити видатки на підтримку демократії та зміцнення потенціалу парламентів третіх країн до 1 335 000 євро. Фінансування насамперед буде спрямовано на розвиток тих країн, які прагнуть отримати членство в ЄС, активно просувають реформи всередині країни, демонструють відданість європейським демократичним цінностям і захисту прав людини. У проекті також зазначається, що в рамках посередницьких програм із підтримки молодих лідерів частину коштів спрямують в Магриб, Східну Європу та в Росії.

Скриншот документа Стаття 3 2 3

Саме цей пункт викликав шквал критики з боку російських експертів, які запевняють, що Євросоюз має намір втрутитися у внутрішні справи інших країн, зокрема Росії. ЄС вже неодноразово демонстрував, що є найбільшим у світі донором різних гуманітарних програм, у тому числі демократичних. Їх дія спрямована на розвиток ліберальних інституцій, підтримання миру та безпеки, але аж ніяк не на «нав’язування політики» у третіх країнах.

📖 2018 #EED annual report "Supporting People Striving For Democracy" OUT NOW! In 2018, we funded 145 projects in 25 countries in the European Neighbourhood and beyond. Be inspired by the stories of change and courage of our partners – read the report ➡️ https://t.co/Go29RT8OzW pic.twitter.com/8vpAU08v8v

— European Endowment (@EEDemocracy) March 6, 2019

Основні напрямки роботи численних європейських фондів із підтримки демократії – це освіта молоді, робота з активістами, правозахисниками та правозахисними організаціями, проведення тренінгів для журналістів і незалежних засобів масової інформації. Крім того, підкреслюється, що це насамперед освітні та просвітницькі процеси: «Демократія і свобода не можуть бути імпортовані або нав’язані ззовні. Механізм змін, який забезпечить стабільний процес демократизації, що охоплює всі елементи суспільства, може бути запущено тільки зсередини», – підкреслюють у Євросоюзі.

 

Якщо ж говорити про розвиток демократії безпосередньо в Росії, то в березні в Європейському парламенті заслухали доповідь про відносини Союзу та РФ. У рекомендаціях (пункт 34) автор документа, євродепутат Сандра Калнієте підкреслює, що в умовах тоталітаризму в Росії необхідно спрямувати фінансування на розвиток громадянського суспільства. Євросоюз має намір підтримати правозахисників, блогерів, незалежні засоби масової інформації, журналістів-розслідувачів, вчених, наполягає на обміні студентами для навчання і пропонує ще багато іншого. Ці позиції ніяк не пов’язані з політикою «колонізації» та «втручанням» ЄС у справи інших країн.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *