Не буває таких міжнародних зустрічей, де я б не говорив про звільнення наших військовополонених та політичних в’язнів – Президент

Під час участі в телевізійних дебатах не «Суспільному телебаченні» Президент України Петро Порошенко, детально пояснив свою програму щодо боротьби за звільнення наших громадян, військових та цивільних, які перебувають в полоні терористів на окупованих територіях України та в Росії.

«Я хочу наголосити, що спочатку війни, з 2014 року ми повернули додому більше 3270 наших полонених, заручників і політичних в’язнів», – повідомив Петро Порошенко.

«Ключ від звільнення заручників, як і ключ від миру в Україні знаходиться не в Києві, не в Брюсселі, і не у Вашингтоні. Він знаходиться в Москві», – наголосив Президент. При цьому він підкреслив, що «Путін з грудня 2017 року повністю зупинив обмін, видачу українських військовополонених, видачу проукраїнських політичних заручників, які опинилися у в’язницях Росії».

«Не буває такої міжнародної зустрічі на вищому політичному рівні, де я б не піднімав питання звільнення наших військовополонених, які потрапили в полон внаслідок військової агресії в нейтральних водах Чорного моря біля Керченської протоки, питання кримських татар», – наголосив Петро Порошенко.

Він нагадав, що під час останньої зустрічі з Президентом Франції Еммануелем Макроном обговорювалось питання допомоги у звільненні українських полонених і заручників,  звільненні журналіста Романа Сущенка, режисера Олега Сенцова та багатьох інших українських політичних в’язнів. 

«Я твердо переконаний, що відразу після моєї перемоги на президентських виборах, ми відновимо діалог в Нормандському форматі», – наголосив Петро Порошенко та додав, що ця тема вже обговорювалася під час його візиту до Берліна і зустрічі Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Парижа і зустрічі з Президентом Франції Еммануелем Макроном. Президент зазначив, що на початку червня Україна знову ставитиме питання звільнення своїх громадян.

«Питання звільнення, принаймні частини військовослужбовців і політичних в’язнів відбудеться до кінця першої половини 2019 року», – зазначив Президент України.

При цьому він підкреслив, що в «іншому випадку санкції проти Росії будуть продовжені і збільшені, включаючи застосування окремого «азовського пакету» санкцій».

Глава держави також нагадав, що результатом його візиту до Франції та Німеччини стала домовленість про підтримку цих країн у забезпечені Великоднього режиму припинення вогню на лінії зіткнення на сході нашої країни. «Він мав вступити саме з сьогоднішнього дня. Але під час засідання Тристоронньої контактної групи не прийшов пан Гризлов, який представляє Росію», – сказав Петро Порошенко та підкреслив, що «Російська Федерація блокує припинення вогню» і створює штучні проблеми, щоб потім торгуватися.

«Ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення заручників, негайного повернення кораблів. І я твердо переконаний, що саме так і  буде. Інакше Росія збільшить ціну, яку вона платить за агресію», – підсумував Глава держави.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *