«Тюрма ламає волю»: як мер Євпаторії домагається виходу з СІЗО

Голова підконтрольної Росії адміністрації Євпаторії Андрій Філонов, заарештований за звинуваченням у перевищенні посадових повноважень, називає свою справу політичною та всіляко намагається вийти з СІЗО. Для цього він, зокрема використовує аргументи про «переслідування в Україні» та неможливість через це виїжджати за межі Росії. Чи так це насправді та які ще подробиці з життя мера відкриваються у межах його справи, читайте в матеріалі Крим.Реалії.

У СІЗО Сімферополя Андрій Філонов перебуває два тижні. На початку квітня його затримали співробітники ФСБ, які напередодні провели масові обшуки в Євпаторії ‒ спочатку вдома у мера, потім в адміністрації міста та за кількома десятками адрес, які, як стверджують російські силовики, пов’язані з Філоновим.

Мера Євпаторії звинувачують за частиною 3 статті 286 Кримінального кодексу Росії (перевищення посадових повноважень із заподіянням тяжких наслідків). За версією ФСБ, Філонов змінив цільове використання приблизно 14 гектарів землі для подальшої її передачі в оренду за заниженою вартістю.

У суді слідчий повідомив про ще одну кримінальну справу стосовно мера Євпаторії, але не уточнив ні статтю, ні обставини.

За рішенням підконтрольного Росії Київського райсуду Сімферополя Андрій Філонов заарештований до 31 травня, але продовжує домагатися зміни запобіжного заходу.

«Сиджу в камері з 22 кримінальниками»

Мер Євпаторії провину не визнає та стверджує, що його кримінальне переслідування «має замовний характер».



Завантажити відеосюжет на комп'ютер:

Він висловив готовність співпрацювати зі слідством, пообіцяв надати всю інформацію, необхідну для встановлення істини, і просив суд обрати йому запобіжний захід, альтернативний арешту.

Слідчий, у свою чергу, наполягав на необхідності арешту Андрія Філонова, щоб він не міг чинити тиск на свідків і слідство. Під час першого судового засідання 4 квітня суд не прийняв доводів Андрія Філонова й ухвалив рішення про його арешт до 31 травня.

Мер Євпаторії спробував оскаржити це рішення. Але перша спроба виявилася невдалою ‒ 18 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму відхилив апеляцію, залишивши Андрія Філонова під арештом.

На сторінці мера в Facebook його рідні оприлюднили заяву від його імені, в якій йдеться про намір продовжувати домагатися зміни запобіжного заходу в суді наступної інстанції.

Це не просто не курорт, це жорстокі умови утримання. Тюрма позбавляє тебе здоров’я, ламає твою волю, забирає життєву енергію
Андрій Філонов

«СІЗО ‒ це та ж в’язниця, тільки з ще більш жорсткими умовами утримання. Я сиджу в камері з 22 кримінальниками, половина з яких вже засуджені. Повірте мені, це не просто не курорт, це жорстокі умови утримання. Тюрма позбавляє тебе здоров’я, ламає твою волю, забирає життєву енергію. У мене немає сумніву, що саме ці цілі ставлять перед собою ті, хто не хоче бачити мене на волі, тому що аргументи, які висуваються на користь того, щоб мене тримати під арештом, не витримують ніякої конструктивної критики», ‒ йдеться в заяві.

Намагаючись вийти на свободу, Андрій Філонов та його захист використовують усі можливі аргументи ‒ від стану здоров’я мера до його статусу за межами Криму. Але деякі озвучені тези вельми суперечливі й не відповідають тому, що Андрій Філонов говорив раніше.

«Людина під домашнім арештом не може зникнути»

Під час двох судових засідань Андрій Філонов та його захист просили обрати для нього запобіжний захід у вигляді застави або домашнього арешту. Андрій Філонов стверджує, що готовий повністю припинити спілкування із зовнішнім світом, надати органам слідства доступ до внутрішньої системи відеоспостереження (зокрема й зі звуком) у себе вдома та 24 години на добу перебувати під наглядом.

Доводи про те, що в таких умовах він може сховатися від слідства, Філонов називає несерйозними. «Заява слідчого про те, що я можу сховатися від слідства, це не серйозно. Ми маємо розуміти, що людина, яка перебуває під домашнім арештом з електронними приладами контролю на тілі, під цілодобовим відеоспостереженням, не може зникнути. Про це говорить статистика втеч із-під домашніх арештів», ‒ сказав він на засіданні підконтрольного Росії Верховного суду Криму 18 квітня.


Андрій Філонов

Також Андрій Філонов стверджує, що не має можливості «втекти в Україну», оскільки «вже давно в списках ворогів».

Крим.Реалії перевірили його слова й з’ясували, що мер Євпаторії є фігурантом кримінального провадження, відкритого Національною поліцією України за частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство у великих розмірах) та частини 3, 4 статті 358 Кримінального кодексу України (підробка документів, штампів, бланків, їх збут і використання).

Прізвище Андрія Філонова присутнє в українських санкційних списках, затверджених Радою національної безпеки та оборони України. Санкційні обмеження щодо нього українська влада продовжує щорічно. Останній такий список затверджували 2018 року й він продовжує діяти досі.


Мер Євпаторії Андрій Філонов у списку санкцій РНБО України 2018 року

Виїхати не може, але виїжджав

Відносно кримської влади санкції запроваджувала й влада Євросоюзу. Проте Андрію Філонову вдавалося виїжджати в Європу. Про це стало відомо на засіданні підконтрольного Росії Київського райсуду Сімферополя 4 квітня, на якому Філонову вперше обирали запобіжний захід.

Слідчий повідомив, що мер має можливість виїжджати за межі Росії. Андрій Філонов відповів, що «ця інформація не відповідає дійсності», але потім визнав, що їздив до Парижа (Франція) торік під час робочого відрядження. За результатами цієї поїздки, нагадаємо, підконтрольна Росії влада Євпаторії повідомляла про підписання угоди про побратимство міста-курорту з французьким містом Мариньян.

Ця поїздка може свідчити про наявність у Філонова легітимного закордонного російського паспорта з візою або про те, що для кримського чиновника могли застосовувати «схему Дмитра Полонського» зі зміною декількох букв в англомовному написанні прізвища в документі.

Навантаження необхідні, але протипоказані

Необхідність переведення під заставу або домашній арешт Андрій Філонов мотивує станом свого здоров’я. 2016 року він, нагадаємо, потрапив в аварію на своєму мотоциклі BMW.

«Розбився сильно. Мене збирали частинами, двічі клінічна смерть. У мене в животі зібрані органи частинами, у мене спайкова хвороба й мені протипоказаний статичний спосіб життя. І цим продиктована моя активність і ті навантаження, які узгоджуються з лікарями. У разі дво-тритижневої відсутності таких навантажень у мене відбуваються напади ‒ перекриваються в кишківнику спайки, і мені необхідно реанімаційна допомога. Востаннє таке мало не привело до летального результату. Це не лікується таблетками, ін’єкціями, це хірургічне втручання в мій організм. Прошу суд це врахувати з моїх слів, усі документи будуть надані», ‒ сказав Філонов у суді 4 квітня.


Андрій Філонов (зліва)

Але ці слова суперечать тому, що за півроку до цього мер Євпаторії говорив російському блогеру Іллі Варламову. У блозі «БДСМ» Філонов стверджував, що лікарі у зв’язку з його травмами, навпаки, не рекомендували йому активних занять спортом.

«У 2016 році я потрапив у велику аварію. Я поїхав до свого лікаря. Лікар говорить: жити будеш, але з активним спортом потрібно точно зав’язати. І ось поки я клініками їздив у Тель-Авіві (Ізраїль ‒ КР), мені трапилася книга Річ Ролла «Ультрамарафон» (Річ Ролл пройшов п’ять дистанцій ультрамарафону Ironman і увійшов до списку 25 найсильніших чоловіків світу ‒ КР). Я заряджаюсь цією історією, приходжу до лікаря й кажу: я пробіжу перегони Ironman. А він каже: ні, тобі точно не можна, це неможливо. Я бігати почав у 42 роки, але я поставив собі за мету пройти ці перегони», ‒ розповідав він (на відео ‒ на 14:25 хвилині).



«Тюрма забирає від трьох дітей»

Як останній аргумент на користь звільнення з-під арешту мер Євпаторії та його захист використовують те, що у нього на утриманні перебувають троє неповнолітніх дітей. Всього у Філонова п’ятеро дітей.

Коли тебе позбавляють можливості бути поруч зі своїми дітьми, це найбільша несправедливість, яка мене розриває найбільше
Андрій Філонов

«Тюрма забирає тебе від сім’ї. Від трьох малолітніх дітей. Позбавляє тебе можливості спілкування, виховання, допомоги. У моєму випадку це троє неповнолітніх хлопчаків. Коли тебе, ще не звинуваченого, не засудженого, позбавляють можливості бути поруч зі своїми дітьми, це найбільша несправедливість, яка мене розриває найбільше», ‒ розповів він на засіданні підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму.

У день розгляду апеляційної скарги Андрія Філонова в Верховному суді Криму його цивільна дружина Ірина Макаревич опублікувала в соцмережах відео молодшої дитини, яка плаче й вимагає тата, не бажаючи приймати пояснення, що «тато на роботі».

Тому, як діти «чекають тата з роботи», Ірина Макаревич також присвятила фото вже після того, як мер Євпаторії опинився в СІЗО.

У межах санкції статті, за якою звинувачують Андрія Філонова, йому загрожує позбавлення волі від трьох до десяти років із позбавленням права займати певні посади до трьох років.

У межах кримінального провадження кримського главку Національної поліції України санкція за двома статтями передбачає покарання до 12 років позбавлення волі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *