Як російські ЗМІ відреагували на результати президентських виборів в Україні?

Володимир Зеленський, кандидат у президенти України, який за попередніми результатами виграв ці перегони, переможно дивиться із кожної головної сторінки російських новинних сайтів. «Ляпас від народу», «Перезавантаження відносин із Росією», «Досить Співати: українці чекають на зміни від Зеленського», – ці та інші захоплені вигуки транслюють російські ЗМІ за результатами другого туру. StopFake проаналізував основні моменти.

Скріншот ria.ru

Скріншот iz.ru

Скріншот tvzvezda.ru

Загалом ми спостерігаємо одну риторику: перемога Володимира Зеленського – це результат надій «на зміну сформованого п’ять років тому майдаунного статус-кво» ( РИА Новости). «Порошенко отримав ляпаса від власного народу, який немає сенсу оскаржувати», – РИА Новости цитують депутата Держдуми Олега Морозова. А МЗС РФ заявив, що «дані екзит-полів показали: громадяни України проголосували за зміни» ( «Известия» ). Сайт ТРК «Звезда» цитує слова російського експерта Дмитра Абзалова про те, що «вибори президента України більше схожі на протестне голосування», а українці, які голосували за Зеленського, сподіваються, що той вирішить основні проблеми в країні. Також говорять і про те, що перемога Зеленського – «наслідок провалу русофобської політики Порошенка» ( ТАСС ).  

«Наразі в очах українців Порошенко є кандидатом війни, а Зеленський – миру. Голосування за Зеленського, по суті, є протестним голосуванням, велика частина виборців таким чином просто висловлює своє ставлення до всього політичного класу України», – цитує російського експерта Володимира Шаповалова RT. А нібито цитуючи українців, які голосували за Зеленського, RT називає такі причини – бажання налагодити відносини з Росією, зупинити війну, припинити військові дії, тотальна втома від невиконаних обіцянок влади.

Скріншот ria.ru

Скріншот tvzvezda.ru

Інший основний посил російських ЗМІ – можливе перезавантаження відносин з Україною за Володимира Зеленського, про яке говорили ще до виборів, а також готовність самого політика домовлятися з Росією. «За словами Руслана Стефанчука, який відповідає за формування державних інститутів та ідеологію у штабі, в разі перемоги Зеленський планує сфокусуватися на відносинах із Москвою», – пишуть РИА Новости.  

У той же час щодо питання Криму спостерігається інша риторика – спікер парламенту окупованого півострова Володимир Константинов заявив, що «У Криму не розраховують на поліпшення відносин між Україною та Росією за нового українського президента Володимира Зеленського» ( ТРК «Звезда» ). Серед причина цього – і той, «хто стоїть за спиною у Зеленського». У схожому стилі висловлюється також очільник анексованого Криму Сергій Аксьонов – «Вибори президента в Україні показали, що питання повернення Криму не є першочерговим для більшості населення країни» ( ТАСС ).

Скріншот Ukraina.ru

На зміни сподіваються й російські артисти, яких в Україні внесли до чорного списку через порушення законодавства. Ukraina.ru процитувала співачку Лоліту Мілявську, Миколу Баскова, Діму Білана, Наташу Корольову, які висловлювали своє захоплення перемогою Зеленського і надію на повернення в Україну. «Ну ніде правди діти, ми всі розраховуємо на свій маленький кавалок пиріжка», – пише Мілявська.

А втім, більшість російських експертів не вірить у стрімкі зміни в Україні, так само поки що не всі чітко говорять про майбутнє відносин між Росією і Україною. Так, з’явилася позиція Кремля, ніби законність виборів в Україні викликає питання ( Лента.ру ). Причина – не було надано можливості для голосування громадянам, які проживають у Росії. Але прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що «в Москві з повагою ставляться до «вельми очевидного» вибору українського народу, але поки «передчасно говорити про привітання Путіна пану Зеленському, а також про можливості спільно працювати».

Скріншот Ukraina.ru

Не обійшлося і без коментарів у бік Львівської області, яка єдина більшістю голосів проголосувала за Петра Порошенка. «Час вже зрозуміти: Бандера і Майдан до добра не доведуть. Росіян ненавидиш ти, а страждаємо від твоєї печерної русофобії усі ми, і ти – зокрема», – цитує сайт Ukraina.ru Олександра Скубченка.

Автор: Олена Чуранова

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *