Севастополь: технічні нюанси мосту через бухту

Проект транспортного переходу через Севастопольську бухту пройшов російську державну експертизу. Завдяки цій процедурі стали відомі технічні нюанси майбутнього мосту, а також більш точне місце під’їздів до споруди, як з Південної, так і з Північної сторони Севастополя. Яким буде міст, якому належить з’єднати місто з обох боків бухти, наскільки дорогим стане об’єкт і що потрібно для його повноцінного функціонування?

Ідею будівництва транспортного переходу через Севастопольську бухту російський губернатор міста Дмитро Овсянников озвучив у середині минулого року. Тоді ж у пресі з’явилася інформація, що проект будівництва затвердив президент сусідньої Росії Володимир Путін. Спочатку йшлося про тунель, який передбачалося звести в одному з місць звуження бухти.

Пізніше плани скорегували, підготовчі роботи щодо об’єкта для затвердження в міністерствах та уряді Росії планували завершити до вересня 2018 року, але низка невдач, пов’язаних, зокрема з санкціями, запровадженими через анексію Криму та Севастополя, привела до зриву цих термінів.

Що планується збудувати?

Про закінчення «державної експертизи» проекту мосту через Севастопольську бухту прес-служба російської федеральної держустанови «Головдержекспертиза» повідомила 22 квітня 2019 року. За словами представників організації в місті буде збудований вантовий (тобто «висячий» ‒ КР) міст завдовжки в 1 кілометр, під яким, окрім усього іншого, буде обладнана наземна дорожня інфраструктура. Так, з Південної та з Північної сторони буде обладнана система під’їздів до мосту довжиною в 4 кілометри кожна.

З Південної сторони Севастополя виїзд на міст планується облаштувати в Аполлоновій балці, за попередніми повідомленнями, з вулиці Брестської, з Північної частини міста виїзд на міст буде в Інженерній балці з вулиці Богданова. Проїжджа частина складатиметься з чотирьох смуг руху: по дві в кожну сторону й, можливо, будуть обладнані пішохідні та велосипедні доріжки.

Проект стане поштовхом у розвитку Північної сторони Севастополя, що вважається одним з найбільш депресивних районів

За попередніми повідомленнями, міст буде інкорпорований у проект Гераклейської рокади ‒ планованої до будівництва мережі швидкісних «внутрішніх» доріг у Севастополі, які мають зв’язати воєдино всі райони міста.

З моменту того, як севастопольські чиновники вперше озвучили ідею будівництва транспортного переходу через бухту, вони не втомлюються підкреслювати, що цей проект стане поштовхом у розвитку саме Північної сторони Севастополя, яка справедливо вважається одним з найбільш депресивних міських районів.

«Міст дасть величезний імпульс розвитку Північної сторони, розкриття туристичного потенціалу цієї частини міста», ‒ говорив перший віце-губернатор підконтрольного Москві уряду Севастополя Ілля Пономарьов під час першої презентації проекту на економічному форумі в російському Сочі.




БІЛЬШЕ ПО ТЕМІ:

Контракти для друзів Путіна в Севастопольській бухті

Схвалений експертизою проект транспортного переходу є плодом переговорів між урядом Севастополя та російськими військовими, вважає член російської Громадської палати Севастополя, експерт у галузі транспорту Максим Мішин. Низка попередніх проектів не влаштовувала Чорноморський флот Росії, адже ускладнювали можливий екстрений вихід кораблів у відкрите море.

«Нинішній проект, який вже схвалений експертизою, необхідно розглядати, враховуючи інтереси Міністерства оборони Росії. Багато експертів говорили про доцільність будівництва моста в районі північного та південного молів (своєрідних стулок, розташованих на вході до бухти ‒ КР), вони вважали цей варіант найбільш оптимальним. Аналогічної точки зору дотримуюся і я, але, наскільки мені стало відомо, принциповими супротивниками такого варіанту стало саме оборонне відомство. Тому нинішній варіант ‒ з Аполлонової балки на вул. Інженерну ‒ це свого роду консенсус між інтересами уряду міста та Міноборони», ‒ сказав Мішин у коментарі Крим.Реалії.


Приблизна місце розташування мостового переходу через Севастопольську бухту

Скільки це коштуватиме?

Варто сказати, що Мішин раніше публічно критикував саму ідею будівництва якого-небудь транспортного переходу через Севастопольську бухту, від колишніх слів громадський активіст не відмовляється і сьогодні, називаючи цей проект принципово нерелевантним в усіх відношеннях.

Він вважає, що міст буде мало завантаженим, а більшість людей, які так чи інакше будуть їздити через нього ‒ роззяви або відпочивальники, яким він буде цікавий лише як споруда.

«Чотири смуги вони планують, як мені видається, для того, щоб у разі дорожньо-транспортної пригоди, автомобілі могли без особливих проблем роз’їхатися, а не тому що там звідки не візьмись з’явиться якийсь божевільний потік автомобілів. Я вас запевняю, більшість людей, які їздитимуть мостом ‒ це або роззяви, або допитливі відпочивальники, охочі просто подивитися споруду або міські пейзажі», ‒ додає Мішин.

Більшість людей, які їздитимуть мостом ‒ це або роззяви, або допитливі відпочивальники
Максим Мішин

Громадський активіст нарікає, що при плануванні таких масштабних проектів уряд не вважає за потрібне провести громадське обговорення на передпроектному етапі, не дозволивши таким чином висловитися городянам щодо фундаментального, з точки зору міського господарства, питання.

«Я впевнений, якби людям сказали, скільки цей об’єкт буде коштувати, то вони б задумалися, може ми обійдемося катерами та вже наявною дорожньою інфраструктурою, яку просто необхідно модернізувати, оновити парк катерів і організувати по-людськи роботу автобусів у разі закриття рейду? А ці гроші, може бути, варто перенаправити на якісь більш нагальні потреби? У будь-якому випадку, городяни мають право висловитися з такого питання, але уряд такої можливості не дав», ‒ зазначив активіст.

Якщо говорити про вартість проекту, то точна цифра ні представниками «Головдержекспертизи», ні чиновниками севастопольського уряду не називається. Ще у 2017 році російський губернатор Севастополя Дмитро Овсянников оперував сумою у 5 мільярдів рублів, яку всі експерти визнали фантастичною. Після цього була озвучена сума у 15 мільярдів, яка теж, на думку деяких експертів, була відірвана від реальності. За останніми повідомленнями, сума проекту оцінюється в 40 мільярдів рублів.

За словами джерела Крим.Реалії, близького до російського парламенту Севастополя, є ймовірність, що остання озвучена сума може бути остаточною, оскільки проведена експертиза містила у собі технологічний і ціновий аудит проекту.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *