Пентагон попередив про китайські підводні човни поблизу Північного полюсу

Поглиблення китайської діяльності в арктичному регіоні могло б прокласти шлях до посиленої військової присутності, включаючи розгортання підводних човнів для стримування проти ядерного нападу, повідомляє Пентагон у звіті, опублікованому в четвер.

Оцінка включена до щорічної доповіді американських військових до Конгресу щодо збройних сил Китаю і слідує за оприлюдненням Пекіном у червні першого офіційного документа про політику щодо Арктики.

У документі Китай окреслив плани розвитку морських шляхів, відкритих глобальним потеплінням, для формування «Полярного шовкового шляху» – на основі знакової Ініціативи «Пояс і дорога» президента Сі Цзіньпіна.

Китай, хоч і не виходить до Північного Льодовитого океану, дедалі активніший у полярному регіоні і став членом-спостерігачем Арктичної ради у 2013 році. Це викликало занепокоєння з боку арктичних держав щодо довгострокових стратегічних цілей Пекіна, включаючи можливі військові розгортання.

Державний секретар США Майк Помпео візьме участь у засіданні Арктичної ради з восьми країн у Рованіемі, Фінляндія, починаючи з понеділка, що відбувається на тлі занепокоєння з приводу збільшення китайських комерційних інтересів в Арктиці.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *