«Це залякування людей». Збройні російські силовики в будинках кримських активістів

У Сімферополі та навколишніх селах вранці 30 квітня російські силовики прийшли до будинків кримськотатарських активістів Ролана Османова та Дилявера Бекірова в селах Урожайне та Живописне, а також до сина Бекірова Руслана, який живе в Сімферополі.

Офіційних заяв із боку силовиків поки не було. Після анексії Криму російська влада неодноразово проводили обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також у мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір». Правозахисники вважають, що таким чином силовики залякують незгодних.

Кримськотатарський активіст Ролан Османов розповів в ефірі Радіо Крим.Реалії, що сталося 30 квітня.

Зайшли, напевно, чоловік вісім: у масках, з автоматами, у камуфляжному одязі

– О 6 годині ранку до мене в будинок увірвалися силовики ‒ у мене приватний будинок, вони відкрили вуличні ворота, а двері я банально забув закрити. Зайшли, напевно, чоловік вісім: у масках, з автоматами, у камуфляжному одязі. Прочитали мені постанову суду, згідно з якою в мене нібито шукали наркотики. Там говорилося, що у мене буде проводитися огляд або обстеження, але насправді це був справжній обшук. Поводили себе не дуже жорстко, тобто, було видно, що вони прийшли не для того, щоб щось знайти, а щоб мене застерегти від активності в Криму. Я при останніх затриманнях 23-х кримських татар активно стрімив ці події, думаю, що річ у цім. У мене нічого не знайшли, мене не затримували.

Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял одним з перших під’їхав до будинку Ролана Османова та ділиться спостереженнями зі свого боку.


Наріман Джелял

Приїхав мікроавтобус зі співробітниками, зі слідчим і цілий автозак із представниками спецпідрозділу в повній амуніції, з автоматами

– Неважливо, як кваліфікуються ці огляди або обшуки, тому що за формою це було схоже на звичайний обшук. Приїхав мікроавтобус зі співробітниками, зі слідчим і цілий автозак із представниками спецпідрозділу в повній амуніції, з автоматами. Я під’їхав до будинку Ролана, на відео помітно, що ці люди з закритими обличчями ходять у дворі ‒ відповідно, вони можуть щось підкинути, щось побачити. Якщо не знайдуть цього разу, знайдуть наступного. Потім стали підтягуватися люди, ми змогли поїхати на іншу адресу, до Дилявера Бекірова, а вже після двох цих обшуків ми дізналися про обшук у його сина Руслана. Співробітники, які не постукавши, не розбудивши людей, потрапили у приміщення ‒ зайшли у гараж, де нібито виявили якісь папери неналежного, з точки зору поліції, змісту.

Наріман Джелял стверджує, що ті, у кого проводили обшуки, не мають стосунку до наркотиків, зброї або іншої злочинної діяльності.

Влада не мириться з найменшими проявами незгоди. Тому ми розцінюємо це як чергову демонстрацію того, що за нами дивляться, нас відстежують

– Це активісти, які в ситуації, що склалася, мають чітку політичну позицію і намагаються вести громадську діяльність, підтримувати переслідуваних, відвідувати суди, брати участь у різних акціях. Але в Криму навіть за такі дії, що не виходять за межі того ж російського законодавства… Події 1 травня в Росії (затримання російських активістів ‒ КР) це продемонстрували: влада не мириться з найменшими проявами незгоди. Тому ми розцінюємо це як чергову демонстрацію того, що за нами дивляться, нас відстежують, це залякування людей, щоб вони утрималися від якихось дій тощо. Особливо напружує владу те, що у вересні проводитимуться місцеві вибори, активісти національного руху закликають кримчан не брати участь у них. Думаю, ця напруга наростатиме, подібні випадки продовжуватимуться.

Кримський юрист і правозахисник Ленура Енгулатова пояснює різницю між обшуком і обстеженням (оглядом).

Обшук ‒ примусовий захід, обстеження ‒ з дозволу

– У принципі, право відвідування житла в межах обстеження правоохоронними органами передбачене федеральним законом про оперативно-пошукову діяльність. Так вони можуть проводити до 15 оперативно-пошукових заходів, зокрема й обстеження приміщень. А ось з обшуком можуть прийти тільки в межах порушеної кримінальної справи. Обшук проводиться на підставі постанови слідчого або на підставі судового рішення, при цьому можуть відкривати будь-які приміщення, якщо власник відмовляється їх відкрити. Вилучають предмети, документи, складають обов’язковий протокол, де вказують місця та обставини виявлених предметів, їхню точну кількість тощо. Обстеження житла має проводитися без примусу громадян, тільки за їхньою згодою. Обшук ‒ примусовий захід, обстеження ‒ з дозволу.

Ленура Енгулатова підкреслює, що при проведенні обстеження не допускається фактичне проведення обшуку.

Без згоди власника може бути тільки поверхневий огляд предметів, що перебувають у житлі

– Забороняються примусові дії з пошуку та вилучення предметів і документів. Без згоди власника може бути тільки поверхневий огляд предметів, що перебувають у житлі, а шукати документи всередині шаф, письмових столів, навіть незачинених, неприпустимо. Обстеження має проводитися тільки в денний період, з 6 ранку до 10 години вечора за місцевим часом, із залученням фахівців і понятих. Усі посадові особи, які проводять обстеження, мають показати службові посвідчення. Якщо під час обстеження вилучається майно, теж складається протокол. Але в Криму та в Росії, на жаль, часто практикується таке, що обстеження фактично стає обшуком.

Ленура Енгулатова радить наполягати на праві здійснити дзвінок близьким або правозахисникам, фіксувати в протоколі усі допущені силовиками порушення, а якщо вони не називаються і не показують документів, негайно телефонувати в поліцію й повідомляти про вторгнення в житло невідомих осіб.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

  • Сергій Громенко

    Кримський історик і публіцист, кандидат історичних наук

    “>

    Підписатись

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *