Викриття матроса ЧФ РФ: медаль за Крим, стеження за “Sea Breeze” та паспорт РФ для українки

Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm викрили російського військового, який обґрунтовано підозрюється в участі в операції по захопленню Криму, а також несе службу на середньому розвідувальному кораблі “Екватор” ЧФ РФ, який періодично використовується Росією для стеження за спільними навчаннями країн НАТО та України “Sea Breeze” у Чорному морі. Крім того, були знайдені супутні фотодокази наявності не тільки російського паспорта у дружини цього військовослужбовця. Вона, ймовірно, має також і паспорт громадянки України. Представлене розслідування повідомляє багато цікавих розвідувальних фактів і наприкінці статті волонтери InformNapalm звертають на них увагу фахівців Державної міграційної служби України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України. 

Особисті дані російського військового 519-го ОДКР ЧФ РФ

25 квітня 2019 InformNapalm встановив факт участі 519-го окремого дивізіону розвідувальних кораблів в операції захоплення Криму. Зокрема йшлося про середній розвідувальний корабель (СРК) “Лиман”. Сьогодні ми публікуємо докази участі у воєнному злочині СРК “Екватор”, що теж входить до складу 519-го ОДРК.

Російський військовослужбовець-контрактник Карташов Олександр Сергійович (рос. – Карташов Александр Сергеевич).

На основі даних, вказаних на його сторінках соцмераж, встановлено: народився 03.02.1990 р. у п. Стєкольний, Тосненський район, Ленінградська область РФ. Там же навчався в школі з 1997 по 2006 рр. У різний час жив також в м. Тосно, в м. Санкт-Петербурзі. Служив у в/ч 95109 – 148-му навчальному загоні (радіотехнічна школа ВМФ). У грудні 2013 року ця в/ч була розформована. Служив на ракетному крейсері “Москва”. З огляду на службу в радіотехнічній школі ВМФ РФ та походи закордон на різних кораблях, припускаємо, що О. Карташов спеціаліст в галузі зв’язку чи РЕБ. Нашивка на його морській формі має позначку “РТ” (радіотехнічна служба).

У своєму фотоальбомі Карташов опублікував фото медалі за окупацію Криму та нагородного посвідчення до неї.

Підсвідомо росіяни розуміють, що ця медаль є тавром, яке може привести до покарання, тому пишуть один одному такі нібито жартівливі коментарі, як бачимо на скріншоті з профілю Карташова: “Ти дивись, в укропії за цю нагороду строк дають”.

Оригінальне фото нагороди та посвідчення:

У посвідченні вказано номер військової частини – 53189. Отже, Карташов у період проведення операції захоплення Криму служив у 519-му окремому дивізіоні розвідувальних кораблів ЧФ РФ, ППД – м. Севастополь, тимчасово окупований Крим.

Також Карташов вказав у профілі соцмережі номер військової частини та назву корабля – “Екватор“, який входить до складу 519-го ОДРК.

СРК “Екватор” росіяни використовують зокрема для стеження за спільними навчаннями країн НАТО та України Sea Breeze. Екватор” оснащений системами фіксації корабельних характеристик: частот роботи радарів та іншого електронного обладнання, теплового кільватерного сліду, гідроакустичною станцією, має на озброєнні ПЗРК “Ігла”.

СРК “Екватор” почергово з іншими кораблями несе службу біля берегів Сирії. Ще у 2012 році міноборони РФ довелося спростовувати інформацію арабських ЗМІ про участь російських кораблів (зокрема в цьому контексті фігурував і “Екватор“) в сирійських подіях.

  • Сторінки соцмережі, скріншоти та фотографії О. Карташова

    https://vk.com/id20774921 (http://archive.is/2o0p5) http://archive.is/a768x http://archive.is/RTeAY

    https://ok.ru/profile/558774206902 (http://archive.is/JOT6G) http://archive.is/WkQe0 http://archive.is/9Jb7i http://archive.is/wYtqU

Паспорти РФ у громадян України можна знайти і в профілях родичів російських військових

1 травня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав черговий провокаційний указ про розширення переліку категорії громадян України, яким збираються у спрощеному режимі видавати російські паспорти. Нові кроки гібридної агресії Кремля викликали обурення дипломатів, політиків та значної частини українського суспільства. Деякі народні депутати України, журналісти та волонтери закликали відреагувати на ці кроки на законодавчому рівні. І хоч подвійне громадянство в Україні заборонене, проте досі законодавчо не врегульовані санкційні механізми позбавлення громадянства у разі виявлення паспорта іншої країни. Також у суспільстві почалися обговорення, яким чином, у разі прийняття відповідних законодавчих норм, можливо виявити друге громадянство і паспорт країни-агресора.  Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm продовжують збирати докази проти російських кадрових військовослужбовців, які брали участь в операції по захопленню Криму та в бойових діях на Донбасі. Протягом OSINT-досліджень волонтери вивчають також і найближче оточення військових. Інформація про родинні зв’язки публікується у вийняткових випадках, коли ці дані мають суспільно важливе значення.

Фігурант нашого розслідування О. Карташов одружився з Людмилою Мацюк, шлюб було зареєстровано в РАЦС Гагарінської районної ради міста Севастополя. Весільні фото було опубліковано у фотоальбомах Карташових у березні 2014 року. Людмила Карташова (Мацюк), за даними, вказаними на сторінці соцмережі,  народилась в Україні, в м. Павлоград, її родичі мешкають також в Добропіллі, в м. Лозова та інших містах України. У серпні 2014 року вона опублікувала фото російського паспорта з підписом: “Я громадянка РФ”:

  • Сторінки соцмережі, скріншоти та фотографії Л. Карташової (Мацюк)

    https://ok.ru/profile/507263689256 (http://archive.is/jZyXv) http://archive.is/MAC8d http://archive.is/t3U3T http://archive.is/lynHC

    https://vk.com/id107237408 (http://archive.is/JQj1V) http://archive.is/pf3pj http://archive.is/VAyKO

       

Звертаємо увагу Державної міграційної служби України на факт наявності російського громадянства у Людмили Карташової, яка, ймовірно, порушує законодавство України і має приховане подвійне громадянство.  Також звертаємо увагу Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України, що під виглядом відвідин родичів на територію України може потрапити російський військовослужбовець Олександр Карташов, який обґрунтовано підозрюється в участі в операції захоплення Криму і має нагороду за цю операцію.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *