На «новинному фронті» немає новин

Джерело: EU vs Disinfo

Як прокремлівські дезінформаційні ЗМІ підлаштовують вміст під різні європейські аудиторії

Одним із частих «гостей» у нашій базі даних дезінформації є News Front (рос. «Новинний фронт») – російський веб-сайт, створений у листопаді 2014 року як рупор для самопроголошених «народних республік» Східної України. За повідомленнями ЗМІ, його фінансує російська державна служба безпеки, ФСБ. Видання публікує матеріали вісьмома мовами і має велику аудиторію.

Для початку факти: ресурс News Front було створено у листопаді 2014 року на сервері reg.ru. У березні 2019 року його відвідали трохи менше 5 мільйонів осіб. Половину аудиторії складають жителі Росії, 22% – України, 4,6% – Болгарії і 3,11% – Німеччини. Сайт публікує матеріали вісьмома мовами: російською, німецькою, англійською, сербською, іспанською, болгарською, французькою та угорською. У Заяві про місію веб-сайту ( російською мовою) подається сміливе бачення проекту:

News Front («Новинний фронт») – народне інформаційне агентство, що створюється руками волонтерів, які прагнуть показати і розповісти вам правду з перших рук. Репортажі із зон бойових дій, прямі ефіри найбільш ключових подій у світі, експертні думки та аналітичні програми – це News Front.

Принцип роботи News Front – доказова журналістика: за часів технічного прогресу прямий ефір із телефону може показати правду краще, ніж ведучий з гарно оздобленої дорогої студії, а експерт в режимі скайпу завжди скаже важливіші речі, ніж у форматі галасливих ток-шоу.

Матеріали російськомовної версії News Front здебільшого присвячені подіям в Україні. На сайті широко представлені самопроголошені «народні республіки» Східної України, які дуже часто, як і згадувалося в заяві щодо місії, з’являються там за допомогою Skype. У розділі «Міжнародні новини» превалюють матеріали таких російських федеральних ЗМІ, як RT, Sputnik та РИА Новости.

Те ж саме, що й завжди

Зазвичай, російськомовна версія News Front пропонує те ж саме, що й інші прокремлівські дезінформатори. Значно більше зацікавлення викликають версії сайту іншими мовами. Наприклад, матеріал для 3,11% аудиторії – відвідувачів сайту, котрі мешкають у Німеччині …

Тут ми спостерігаємо зовсім інший тон. Навіть Заява про місію ( німецькою мовою ) звучить солідніше.

Ми, інформаційне агентство News Front, є добровільними бійцями в інформаційній війні, які безстрашно борються із цинічною брехнею, недовірою, маніпуляціями і дезінформацією, тобто проти всіх видів зброї масового знищення, які Захід застосовує проти всіх нас в умовах сучасної колоніальної війни.

Отак от.

Більша частина матеріалів, присвячених Німеччині, пронизана потужними антиімміграційними настроями, і зазвичай надана різними європейськими ЗМІ, пов’язаними з націоналістичними та антиімміграційними групами.

З іншого боку, звернувшись до англомовної версії сайту, ми виявимо, що тема міграції в ній повністю відсутня. Можна помітити, що тут немає розділу для власне британських чи американських новин. Здебільшого веб-сайт наповнений матеріалами, зібраними на таких російських ресурсах, як RT  або  New Eastern Outlook. Крім того, безліч матеріалів запозичено з американських і британських «альтернативних» ресурсів, що є виразниками здебільшого «лівих» поглядів. В англомовній версії джерела статей на веб-сайті вказуються вкрай рідко.

Китайська мудрість

Схема розміщення матеріалів схожа у всіх мовних версіях. News Front намагається визначити найбільш чутливе місце окремої аудиторії в контексті поширення матеріалу, що відповідає російським інтересам. Для німецької, британської, французької або угорської аудиторії теми України і Сирії не є пріоритетними. Вони не будуть відвідувати News Front, якщо веб-сайт цілком зосередиться на кремлівських інтересах. Однак німецькомовну аудиторію можуть залучити такі ключові слова, як «Kulturbereichung» або «Migrationshintergrund». А читачі з Великобританії реагують на «Brexit», «крах США» або «глибинна держава».

News Front виявляє точки невдоволення кожної цільової аудиторії, примножує їх і додає певну кількість матеріалів, які складають цінність для Кремля. Таким чином, як сподівається Кремль, Україна асоціюватиметься із тим, що ненавидить німецька аудиторія, – з фемінізмом, мультикультуралізмом, міграцією; у свою чергу, британська аудиторія пов’язуватиме Україну з правими екстремістами, імперіалізмом США і колоніалізмом.

Ось цитата покійного китайського лідера Ден Сяопіна, людини, котра ініціювала амбітні ринкові реформи в Китаї після смерті Мао у 1995 році: «Не суттєво, якого кольору кіт – чорний він чи білий. Добрим є той кіт, який ловить миші».

News Front керується у своїй роботі тим самим принципом: їм байдуже, є матеріал «лівим» чи «правим», расистським чи антикапіталістичним. Найважливіше – створити платформу для розміщення прокремлівської дезінформації.

Приклади дезінформації сайту News Front.

Джерело: EU vs Disinfo

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *