Китай, Росія, Іран – Помпео озвучив основні виклики для міжнародної політики і нагадав британцям про Маргарет Тетчер

Теперішня ситуація в світі – набагато складніша, ніж за часів Холодної війни, переконаний держсекретар США Помпео.

"Ми бачимо ісламістський тероризм, про що добре відомо лондонцям та мешканцям Манчестера. Ми бачимо поновлення конкуренції великих центрів впливу, подібних до Китаю, Росії та Ісламської Республіки Іран", – наголосив Помпео, виступаючи в Центрі стратегічних досліджень в Лондоні у середу.

США та Британія виявили єдність у стримуванні Росії, відзначив дипломат, зокрема, у введенні спільних дій після нападів з використанням хімічної зброї в Солсбері а також у ставленні до побудови кремлівського проекту в сфері енергетики – "Північний потік 2".

"Після нападу з використанням хімічної зброї тут у Солсбері, разом з нашими союзниками, ми відповіли і покарали Росію вагомими санкціями. Ми хотіли, щоб світ знав, що використання хімічної зброї є неприйнятним і не буде сприйматись такими країнами, як наша, які шанують верховенство права.

Ви також визнаєте, що Росія хоче втілювати "Північний потік 2" в якості важеля впливу на Європу – ми не мусимо це дозволити. Ми маємо продовжувати тісну співпрацю в цій сфері".

Китай "хоче домінувати в сфері штучного інтелекту, космічних технологій, балістичних ракет та багатьох інших сферах" та "розділити Західні альянси бітами та байтами, а не кулями та бомбами", – заявив Помпео, говорячи про загрози поширення державного впливу Китаю через поширення китайських технологій та хакерські напади з метою крадіжки інтелектуальної власності в комерційній та військовій сферах.

Він закликав британців звернутись до досвіду відомого прем’єр-міністра Британії Маргарет Тетчер і рішучіше відповідати на виклики, що постають з боку Китаю.

"Запитайте себе: чи змовчала б Залізна леді, якщо Китай порушував би суверенітет інших країн шляхом корупції та впливу? Чи вітала б вона ініціативу "Один пояс – один шлях" без вимоги абсолютної прозорості та найвищих стандартів? Чи дозволила б вона контролювати інтернет майбутнього?" –

Помпео також відзначив особливі відносини між США та Британією і подякував за військову участь Британії в Сирії, дипломатичні зусилля спрямовані на досягнення миру в Ємені, підтримку Британією позиції США з денуклеаризації Північної Кореї, допомогу британських ВМС в стримуванні незаконних поставок палива у Північну Корею", а також за спільну позицію стосовно Ірану.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *