Торговельні переговори США з Китаєм на тлі різких заяв з Вашингтона і Пекіна

Китай заявив, що вдасться до дій у відповідь, якщо президент США Дональд Трамп виконає свою погрозу про запровадження нових мит на імпорт китайських товарів.

Заява про можливі “контрдії” пролунала з Пекіна у четвер, коли у Вашингтоні делегації двох країн готувалися вчергове сісти за стіл переговорів.

У п’ятницю США можуть запровадити нові оголошені раніше мита.

Президент Трамп у середу звинуватив китайське керівництво у “розриві домовленості” про торгівлю між двома країнами.

“Вони розірвали домовленість… Вони не можуть так робити. Тому доведеться їм платити”, – сказав Трамп на зустрічі з виборцями у штаті Флорида.

“Китай глибоко шкодує через те, що у разі запровадження Сполученими Штатами митних дій, Китай буде вимушений вжити необхідні контрдії”, – цитує заяву китайського міністерства торгівлі агентство АР.

Президент Трамп вже підвищив у липні минулого року мито на імпорт з Китаю, закидаючи, що Пекін краде американські технології, або примушує компанії віддавати їх.

Китай тоді відповів митом на американський імпорт, але можливості Пекіна для використання митних важелів менші, бо США імпортують набагато більше китайських виробів, ніж навпаки.

Натомість Пекін вже вживає інших заходів проти американських компаній у Китаї, сповільнюючи розмитнення вантажів і затримуючи видачу ліцензій у фінансовій та інших галузях.

Вашингтон вимагає, щоб Пекін відмовився від планів уряду допомагати китайським галузям, які прагнуть світового лідерства у роботизації та інших галузях.

США, Європа, Японія та інші торговельні партнери кажуть, що урядова підтримка суперечить правилам відкритого ринку.

Американські представники також хочуть, щоб Пекін скоротив субсидії, що на їхню думку суперечать китайським обіцянкам про дотримання вільноринкових принципів і домагаються виправлення перекошеного торговельного балансу між двома країнами.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *