Міжнародний трибунал слухає вимогу до Росії звільнити українських моряків, захоплених півроку тому

У Міжнародному трибуналі з морського права у Гамбурзі відбувається слухання позову України проти Росії з вимогою звільнити три українські військові кораблі і 24 моряків, яких росіяни обстріляли й захопили 25 листопада 2018 року у водах біля Кримського півострова.

Росія називає Крим 2014 своєю територією і звинувачує українських моряків у порушеннях у межах російських територіальних вод.

Моряків, троє з яких зазнали поранень, вже 6 місяців утримують у російській в’язниці, а останнє рішення російського суду передбачає продовження їх затримання до кінця липня.

Україна підкреслює, що українські кораблі йшли з українського порту в Одесі через Чорне море і Керченську протоку до українського порту Бердянськ в Азовському морі, і що російський напад на них був порушенням міжнародних законів.

Україна просить трибунал винести термінове рішення – застосувати “тимчасові заходи” з вимогою до Росії негайно звільнити українських моряків і кораблі.

Рішення трибуналу щодо тимчасових заходів очікують приблизно через місяць.

Росія відмовилася брати участь у слуханні в Гамбурзі, а російське посольство у Німеччині надіслало заяву, в якій стверджується, що Міжнародний трибунал з морського права не має юридичного повноваження розглядати цю справу.

У російській заяві також міститься твердження, що Україна повинна була спочатку домовлятися з Росією.

Українську сторону, до якої залучена група міжнародних юристів, очолює заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

“Негайно звільнити кораблі і повернути їх Україні; припинити кримінальні процедури проти українських моряків, звільнити їх і повернути їх в Україну”, – повторила пані Зеркаль українські вимоги у короткому виступі на початку слухання.

Зеркаль також підкреслила, що “немає питань щодо того, що Крим є територією України, так само як і територіальні води довкола нього”.

Згодом аргументи української сторони виклали кілька юристів, які представили детальні обґрунтування.

Позов України проти Росії у Міжнародному трибуналі з морського права є лише одним з низки позовів української держави у міжнародних судах включно з Міжнародним судом ООН та Європейським судом з прав людини, де Україна домагається захисту від агресивних дій Москви після Анексії Криму, що згодом вилилися у збройний конфлікт на Сході України.

У більшості тих справ Росія заперечує право міжнародних судів розглядати українські позови і наголошує, що не виконуватиме рішення, які йтимуть у розріз з позицією Москви.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *