Глава УГКЦ виступає за створення освітньої державної програми для українців з усього світу

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав виступає з ініціативою створити державну програму, за якою б вихідці з українських громад з цілого світу мали можливість приїхати в Україну на ознайомчий освітній курс з історії та культури України. Про це він сказав на зустрічі з учителями української школи у Філадельфії.

Як приклад Блаженніший Святослав навів державу Ізраїль, яка має спеціальну державну програму, за якою кожен єврей світу за державні кошти може приїхати до Ізраїлю на місячний освітній, щоб відкрити своє коріння і налагодити емоційний контакт зі своєю історією, культурою.

«Це державна політика, в яку держава Ізраїль фінансує кошти. Це один зі способі, в який Ізраїль заохочує євреїв повертатися до своєї історичної батьківщини», – відзначив Глава УГКЦ.

Предстоятель пригадав, як нещодавно в час Великого посту він зі Всеукраїнською радою церкво і релігійних організацій побував з візитом у Єрусалимі. «Я летів літаком з Києва до Тель-Авіва. Цим літаком летіла також велика група молоді єврейського походження з Харкова. І одна молода дівчина в розмові з іншими сказала: «Як я довго чекала, що нарешті зможу туди поїхати. Тепер я буду знати, хто я така»», – розповів він.

«Я би хотів, щоби і наша держава Україна мала таку програму. Щоби кожен юнак і дівчина з будь-якої української громади у світі відчували своїм обов’язком, а держава допомогла, приїхати бодай на місячний курс до України і відкрити своє коріння», – наголосив Предстоятель.

Блаженніший Святослав пригадав, як одного разу вперше приїхали в Україну, зокрема до Києва та Львова, вихідці з українських громад Аргентини. «Ви не можете собі уявити, що з людьми робилося, з їхнім серцем, з їхньою уявою, коли вони справді могли торкнутися свого коріння. Бо якщо люди не відвідають Музей Голодомору і не усвідомлять собі, що то за кривава земля, по якій вони ступають, то самі розмови про геноцид і масовий голод завжди будуть далекими», – підкреслив Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *