Поставки F-35 до Туреччини запропонували заборонити

Комітет Палати представників опублікував попередню версію законопроекту про бюджетні витрати, яка передбачає заборону на поставки винищувачів F-35 Туреччині.

Пропозиція з’явилась на тлі спроб американської влади переконати Туреччину не закуповувати російські зенітні ракетні комплекси С-400.

Законопроект, підготовлений Комітетом з асигнувань, забороняє використовувати федеральні кошти для поставок F-35 до Туреччини.

Конгрес часто використовує свої повноваження у царині контролю за витратами федерального уряду, для впливу на політику, забороняючи те чи інше використання коштів. У даному випадку пропонована міра забороняє будь-які витрати, наприклад на паливо, або пілотів, для доставки літаків до Туреччини.

Як і інші союзники Вашингтона по НАТО, Туреччина одночасно є і потенційним покупцем F-35, і партнером у виробництві цих військових літаків. Однак представники США заявляють, що плани Анкари щодо закупівлі російських систем можуть створити загрозу, що технології, використані для створення винищувачів F-35 компанії Lockheed Martin, потраплять до Росії.

Конфліктна ситуація загострила відносини між Вашингтоном і Анкарою.

Підкомітет з асигнувань на оборону розгляне об’ємний законопроект про фінансування міністерства оборони в середу. Пункт про винищувачі F-35 – це лише невеликий елемент законопроекту про витрати на загальну суму 690 мільярдів доларів.

Нині зарано говорити про те, чи набуде сили закону положення, що стосується F-35, і коли це може статися. Щоб стати законом, законопроект про витрати повинен бути схвалений Палатою представників, яку контролюють демократи, і Сенатом, який контролюють однопартійці президента Дональда Трампа – республіканці.

Раніше ЗМІ США повідомили про переговори між Польщею та США щодо придбання західних сусідом України новітніх американських винищувачів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *