“США не розпочнуть війну самі, але готові дати рішучу відповідь”. Напругу між Вашингтоном та Іраном коментують політики, експерти

"Тривожний брак ясності". Так у середу охарактеризував ситуацію навколо загострення між США та Іраном лідер демократів у Сенаті США, Чак Шумер. Слова провідного політика-демократа у певній мірі віддзеркалюють загальне занепокоєння.

"Спостерігається брак стратегії, брак консультацій. Президент має сформулювати стратегію та представити її Конгресу", – заявив Шумер у середу.

Між США та Іраном наростає напруга. Як повідомляє видання Vox, 5-го травня радник Адміністрації США з нацбезпеки Джон Болтон повідомив про отримання розвідданих про підготовку нападів на американських посадовців на Близькому сході. 7-го травня Державний секретар США Помпео несподівано прибував до Іраку, де обговорив отримані США розвіддані з місцевою владою. Цього тижня американські ЗМІ повідомили, про те, що загроза ескалації з Іраном серйозно аналізується Адміністрацією США, де серед іншого розглядається і варіант відправки на Близький Схід 120 000 військових.

Дані повідомлення були заперечені президентом США, який висловив сподівання, що вдаватись до планування на подібний випадок "не знадобиться".

Коментарі президента співзвучні сьогоднішній заяві сенатора-республіканця Марко Рубіо, який наголошує: США війну не розпочнуть, але будуть готові дати відсіч, якщо виникне потреба.

"США не стануть розпочинати війну з Іраном. Ми готуємося захищатись від нападу, та відповісти на напад сил, які контролюються Революційною вартою Ірану. Те, як розвиватимуться події, буде залежати від Ірану. Не буде нападу – не буде і війни. Буде напад – надійде рішуча відповідь", – твітує сьогодні Рубіо.

На тлі напруги Державний департамент США заявив про часткове виведення дипломатів із сусіднього із Іраном, Іраку через загрозу удару з боку останнього.

Торік адміністрація Дональда Трампа вийшла з ядерної угоди з Іраном, укладеної у 2015 році та відновила санкції проти країни. Європа ж закликала Тегеран дотримуватись угоди й перечекати термін Трампа при владі, кажуть оглядачі. Існують побоювання, що Іран може швидко відновити розробки ядерної зброї

CША продовжують тиснути на Іран в економічній площині. Наприклад, Індія була головним імпортером іранської нафти, однак цього місяця припинила купувати паливо. Через поновлені американські санкції. Іранська сторона – озвучила погрози.

"На жаль, США без потреби загострюють ситуацію. Ми не хочемо ескалації, але ми завжди себе захищали", – заявляє міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф.

А міністр оборони Ірану, за повідомленнями інформаційної агенції Reuters, у середу заявив, що його країна переможе альянс США та Ізраїлю.

США вже відправили на Близьких Схід авіаносець, бомбардувальники B-52, ракети Patriot.

Тривожну ситуацію та варіанти подальшого розвитку подій активно коментують політики, експерти та оглядачі у США, на Заході.

"Війна з Іраном була би не такою, як війни з Іраком, Сирією, Афганістаном та Лівією. Іран має значно більше можливостей зашкодити інтересам США. Так, необхідно захистити наших військових в Іраку, Сирії та Афганістані, але однозначно не можна завдавати першого удару не повідомивши про підстави для таких дій, не отримавши дозвіл Конгресу", – твітує критик президента США, Девід Френч.

Як саме Іран здатен буде зашкодити США у разі війни деталізує Річард Хаас, президент аналітичного центру Council on Foreign Relations.

"Війна з Іраном не була би швидкою, легкою, і не обмежилась би територією Ірану. Іран може вести бойові дії на значній частині Близького Сходу і навіть глобально – у кіберпросторі, через контрольованих ним бойовиків тощо. Ціни на нафту підскочать. Війна не послабить режим, а посилить його", – твітує Хаас.

Таку позицію експерт озвучив у відповідь на заяву сенатора-республіканця Тома Коттона (ветеран воєн а Іраку та Афганістані), який – хоча і виступив за мирне зменшення напруги між країнами – заявив, що у разі війни з Іраном, США перемогли би швидко та впевнено. "Два удари: перший і останній", – описав бойові дії США сенатор.

Демократи покладають відповідальність за загострення на Трампа, пов’язуючи загострення із виходом США із ядерної угоди із Іраном, укладеної за президента Обами.

"Військові лідери США попереджали Трампа не виходити із ядерної угоди, не оголошувати військових Ірану терористичною групою, але він їх проігнорував. Чому?", – твітує сенатор-демократ Кріс Мерфі.

Натомість у консервативному дослідницькому центрі Heritage Foundation, який називають близьким до Адміністрації США відповідальність за загострення покладають на політику часів Обами.

"Критиків аж трусило, коли Трамп вийшов із ядерної угоди з Іраном, але у своєму обуренні, вони забули, що підтримка ними угоди з Іраном ґрунтувалась на міфах. Підписавши угоду, Іран не припинив свою дестабілізуючу діяльність у регіоні", – заявляють у Heritage Foundation.

Заяви США про загрозу з боку Ірану останніми днями поставили під сумнів союзники Америки. Про можливе перебільшення загрози заявляють американським ЗМІ і анонімні джерела в Міноборони США. Між тим сенатор-республіканець Марко Рубіо сьогодні заявив, що Іран дійсно планує удари по американцях на Близькому Сході.

"Наявні чіткі та послідовні докази – підкріплені і подіями за якими можна спостерігати в реальному часті – що маріонетки Ірану в Іраку та Ємені планують напад на американців з наміром завдати масових втрат", – твітує Рубіо у середу.

Ситуація розвивається…

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *