США занесли китайську компанію Huawei до “чорного списку”

Президент США Дональд Трамп підписав указ, яким заборонив американським компаніям використовувати телекомунікаційне устаткування від постачальників, яких адміністрація розглядає як загрозу національній безпеці.

Указ не називає фірми, проти яких спрямовані надзвичайні заходи.

Але одразу після указу Міністерство торгівлі США офіційно внесло китайську компанію Huawei («Хуавей») до списку суб’єктів, які уряд вважає такими, що суперечать американським інтересам.

Міністр торгівлі США Вілбур Росс сказав, що “указ стосується загрози, яку іноземні супротивники становлять для технологій зв’язку та інформації країни”.

Президентський указ та інші кроки уряду у Вашингтоні супроводжують складні переговори Сполучених Штатів і Китаю про торгівлю.

Дії США стануть нагадуванням для інших західних урядів, зокрема у Європі, про те, що Вашингтон активно закликає союзників зважати на міркування безпеки, розбудовуючи системи мобільного інтернетного зв’язку п’ятого покоління (5G).

Технології зв’язку п’ятого покоління передбачають набагато швидшу передачу великих обсягів даних і взаємодію систем.

“Неприйнятний ризик”

Уряд Сполучених Штатів активно переконує інші західні держави повністю відмовитися від використання китайського устаткування і технологій для мережі 5G.

Роб Стреєр, помічник секретаря Державного департаменту США з питань кібер-технологій та зв’язку, нещодавно наголосив, що йдеться про “неприйнятний ризик” для безпеки.

Стреєр підкреслив, що загроза може поширюватися і на Америку, якщо вразливими стануть системи зв’язку тих країн, з якими Сполучені Штати активно обмінюються інформацією.

“Ми вважаємо, що важливість рішень щодо 5G важко переоцінити з огляду на те, що ми будемо будувати у наступні роки, використовуючи ті технології”, – сказав посадовець.

Роб Стреєр підкреслив: “Ми вважаємо неприйнятним ризиком залучення постачальників, яким немає довіри, до створення засадничої інфраструктури, бо вони будуть мати можливість впливати на ті життєво важливі мережі”.

Скандал у Лондоні

На тлі суперечок довкола ролі компанії «Хуавей» на початку травня був усунений з посади британський міністр оборони Ґевін Вільямсон.

Вільямсон заперечує, що він злив у пресу інформацію про наміри британського уряду таки дозволити китайській компанії участь, хоч і обмежену, у побудові нових мереж зв’язку.

Таке рішення британського уряду йшло б у розріз із застереженнями, що «Хуавей» може зазнавати впливу з боку китайського уряду, а тому залучення цієї компанії до систем зв’язку може створювати загрози безпеці.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *