Українське суспільство має запит саме на український культурний продукт – Петро Порошенко

«Добровільне перевиконання радіостанціями мовних квот свідчить про те, що їх запровадження повністю відповідає запиту українського суспільства на культурний продукт українською мовою», – сказав Президент України Петро Порошенко під час церемонії закриття ХІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та нагородження переможців.

Президент нагадав про рішення щодо запровадження квот на україномовний продукт на радіо, телебаченні, у книговидавництві. «Найвиразніші зміни відбуваються в медійному просторі завдяки запровадженню мовних квот», – зазначив він.

«Я не втомлююся нагадувати, які стріли і каміння летіли в мене, що мовляв Порошенко, пропонуючи запровадження мовних квот обмежує, утискає свободу слова, заважає книговиданню, кіновиробництву, перешкоджає українському радіо і телебаченню, бо виявляється на їх думку це неформат. Виявляється українські пісні, кіно не будуть дивитися і слухати. Ба більше – у нас ще й немає українських пісень», – зазначив Глава держави.

Водночас Петро Порошенко підкреслив, що лише потужна відповідь суспільства, яке вимогливо поставилось до необхідності розширення україномовного контенту у медіа просторі та культурному середовищі, створило необхідне підґрунтя для покращення ситуації з застосуванням  української мови.

«Обсяги ведення передач на радіостанціях державною мовою в ефірі загальнонаціональних мовників становлять понад 89%. Нагадаю, квота була 60%. Без будь-якого тиску з боку держави. А україномовних пісень в ефірі вже зараз перевищує 57%. Наголошую, квота була 35%. А в 2013 році до запровадження квот частка українських пісень складала 5%.  5% і майже 60% – це та відстань, яку ми подолали за п’ять років», – сказав він

«Поступово зростає частка книг, які видаються українською мовою. Читач сам з року в рік все більше обирає україномовний продукт і платить за нього з власної кишені. І кожен з вас може в цьому переконатися, відвідавши Львівський форум чи Київський арсенал. І сьогодні вже не бути на Книжковому арсеналі, на Львівському форумі теж якось не драйвово, не модно. Єдине, що йдеш звідти перевантажений українськими книжками. Якісними, фантастичними, які просто не можеш не купити», – також зазначив Петро Порошенко.

За його словами, української стає більше і у виробництві телепродукту. Зокрема, зростає кількість серіалів, створених в Україні і українською мовою, на українську тематику. «І це надзвичайно важливо, оскільки не лише елітарні твори формують культурну матрицю. Можливо навіть у першу чергу – інформаційний товар, спрямований на масового споживача», – підсумував Глава держави.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *