В день остаточного затвердження закону “Про функціонування української …

В день остаточного затвердження закону “Про
функціонування української мови як державної”, який сьогодні підписав президент Порошенко, хотілося б розповісти, як українську мову відстоювали харків’яни.

У 2012 році, в розпал президенства Віктора Януковича та проросійської “Партії Регіонів”, був впроваджений антиукраїнський «закон Колесніченка-Ківалова», який надавав регіональним мовам більш широкого використання, що фактично нівелював державну українську мову. В областях, де використання інших мов було на рівні 10% і більше, іноземна мова прирівнювалась за статусом до української, що прямо порушувало Конституцію України.

Харків’яни, синхронно з киянами, виступили з протестом проти антиукраїнського закону у своїх містах. Активісти проукраїнських організацій Просвіти та Спілки Української Молоді (СУМ), разом з іншими свідомими патріотами, влаштували безстроковий цілодобовий пікет біля ХОДА, там де наразі стоїть волонтерський намет і один із патріотичних символів Харкова “Все для перемоги”.

Коли сепаратист Кернес зрозумів, що акція на підтримку української мови сама собою не вичерпається не досягши позитивного результату, він через юристів та суди почав забороняти цей протест. Від ХОДА акція перемістилася у парк Шевченка до пам’ятнику М’ячу. Там також суд забороняє проводити акції протесту, ще й намагаються оштрафувати патріотів за якісь вигадані комунальні збитки, а саме, начебто витоптані газони. Комунальні служби витісняють протестувальників від пам’ятника М’ячу, силком забираючи майно та плакати активістів.

Український Харків не здався і перемістився до пам’ятника Тарасу Шевченку. До захисників мови приєднувалось все більше харків’ян, акції ставали яскравішим, з’являлося більше креативних плакатів. Адольфовича весь цей український рух відверто дратував і він почав надсилати на акції своїх провокаторів і тітушок. Сявки спортивного вигляду прибігли, роздерли плакати і тікали геть мовчки. На наступний день, активісти відновлювали графіку і все повторювалося знову.

Мовний майдан у Харкові протримався більше чотирьох місяців поспіль.

28 лютого 2018 року Конституційний суд України визнав неконституційним і таким, що втратив чинність, закон №9073 “Про засади
державної мовної політики” від 3 липня 2012 року, відомий як “закон Ківалова-Колесніченка”.

15 травня 2019 року, Президент Петро Порошенко підписав закон про функціонування української мови як державної, що вводить цей закон безпосередньо в дію.

Фото: Радіо Свобода

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *