«Зробити ривок по туристах малоймовірно»: травневі свята та кількість відпочивальників у Криму

У Криму на травневі свята в 2019 році відпочили 302 тисячі чоловік, про це повідомили в російському Міністерстві курортів і туризму півострова. Згідно з інформацією відомства, ця цифра на 40% перевищує показники 2018 року, статистику збирали з 26 квітня до 12 травня.

У відомстві уточнили, що 56% туристів прибули через Керченський міст, 30% ‒ авіатранспортом, 14% ‒ з материкової частини України, причому кількість відпочивальників із материкової частини України нібито склала 42 тисячі осіб. До того ж, серед тих, хто в’їжджає через адмінкордон, російське Мінкурортів відзначило громадян Білорусі, Молдови, Казахстану, Німеччини, США, Хорватії, Ізраїлю, Йорданії, Туреччини, Литви, Італії та Польщі.

Голова громадської організації «Курортний Крим», творець сайту kurortexpert.com Олександр Бурдонов вважає, що нинішні травневі свята в Криму були дійсно успішнішими за попередні за кількістю туристів, але наскільки саме ‒ важко сказати.

‒ Якщо фіксувати пасажиропотік, то, напевно, так і є, але скільки з них туристів ‒ залишається під питанням. На травневі свята, як правило, їдуть на Південний берег Криму, але цього року й до східного Криму теж, тому що міст близько. Ось я зараз готелями їжджу ‒ я не скажу, що вони заповнені, хоча на травневі свята розкручені бренди отримали заповнення. На ПБК деякі не дуже багато туристів розмістили. Більшість готується до сезону на 1 червня. На травневі пік ‒ це 1 травня, 9 травня й так далі. Коли довгі вихідні, це нормально ‒ вийшло 13-14 днів відпустки практично. Що стосується мосту, то минулого року рух уперше відкрили, а цього вже накручено було, зростання, безумовно, є. Якщо пройтися магазинами, поговорити з тими ж таксистами, продавцями й так далі, вони відразу скажуть, наскільки збільшився обіг.

Олександр Бурдонов вважає, що таким чином можна хоча б приблизно оцінити, наскільки кращі або гірші справи з кримським туризмом фактично, а не за статистикою в’їздів.

5 років тому потік був кращим, ясна річ, тому що ще не було цієї кризи
Олександр Бурдонов

– Люди говорять приблизно те ж саме: так, складніше, так, турист менш платоспроможний, хоча сектор VIP у Криму заповнений. Причина тут у дефіциті місць рівня 4-5 зірок, а попит досить великий, Росія велика, тому виходить така цікава картина. З одного боку, загальний масовий потік за платоспроможністю просів, потягів ще немає, а літаки-автівки ‒ це сегмент середній і вище. Нікуди не дінешся, економічний фактор позначається. В усякому разі 5 років тому потік був кращим, ясна річ, тому що ще не було цієї кризи. Якщо говорити про стратегічний розвиток, то реально багато чого треба робити. Зробити такий ривок, щоб побити рекорд Радянського Союзу, малоймовірно. Цього літа зростання якесь буде, на 10-20%. Стабілізувалося ставлення до Криму, своя аудиторія вже склалася й розширилася.

Блогер Олена Бардовська, яка приїхала до Криму після анексії, розповідає про наплив туристів із Краснодарського краю Росії.

‒ Цього року більше, тут є кілька чинників. Перший ‒ це, звісно, відкриття мосту. Торік його відкрили вже після травневих, і через це багато туристів з Краснодарського краю боялися, що приїдуть на цей бік, а потім шторм, пороми скасують, діти до школи запізняться. Цього року вже міст є, і в зв’язку з цим багато моїх друзів із Краснодарського краю приїхали на травневі свята. По-перше, Крим подивитися, плюс ціновий діапазон у цей час ще не досяг піку, як у липні-серпні. Можна спокійно відпочити, подивитися визначні пам’ятки без спеки. По-друге, багато хто хотів подивитися на сам міст, як будується траса «Таврида», а ще люди приїхали до Севастополя на 9 травня. Я щороку його знімаю ‒ цього року людей було більше.

Колишній головний спеціаліст відділу курортів і туризму Євпаторійської міськради Сергій Вікарчук вважає, що бурхливого зростання туристичного потоку в анексованому Криму в 2019 році чекати не варто.

Я бачив статистику перетинів адмінкордону в напрямку Криму ‒ там на 4% збільшення, що мене теж здивувало. У нас тісні родинні контакти, і я сумніваюся, що це туристичні цілі
Сергій Вікарчук

– Сумніваюся, що є зростання на 40%. Тенденцію до зростання я розумію, відчуваю її, але дуже сумнівно, що саме стільки. Також я бачив статистику перетинів адмінкордону в напрямку Криму ‒ там на 4% збільшення, що мене теж здивувало. У нас тісні родинні контакти, і я сумніваюся, що це туристичні цілі. У мене взагалі великий скепсис до статистики, яку оголошують щодо Криму. Ми можемо банально подивитися веб-камери на всьому півострові і зрозуміти ситуацію, яка досить-таки сумна. Нехай це травневі свята, але туристів не прибуло в такій кількості, про яку говорять росіяни. До анексії на травневі приїжджало понад 302 тисячі ‒ за весь період, 5-6 місяців із початку року, вже було 1,5-2 мільйони саме курортників, туристів. І це тільки ті, кого могли порахувати.

Радіослухач із Криму ділиться враженнями від курортної Євпаторії на травневі свята:

«Я цими днями походив містом ‒ парк Фрунзе, Кірова, Гоголя, Пушкіна. Заходив до магазинів ‒ порожні, немає нікого, нічого. Я розмовляв з однією москвичкою, вона їздить до Криму понад 30 років. Говорить, при Україні поміняли гроші ‒ пили, їли, як королі були, а зараз не те. Років 6-7 тому вже в березні починали їхати, росіяни були такі задоволені».



Завантажити відеосюжет на комп'ютер:

Перший заступник міністра Міністерства з питань тимчасово окупованих територій України Юсуф Куркчі переконаний, що українці більше не можуть повноцінно відпочивати в Криму, як раніше.

Громадяни з материкової частини України автомобілями з українськими номерами в постійному дискомфорті
Юсуф Куркчі

‒ Ми дійсно зафіксували збільшення потоку тих, хто в’їжджає на окуповану територію, на ці травневі свята. Це можна пояснити тим, що люди, які мають там нерухомість і час для відпочинку, користуються нагодою й відвідують. Ніхто не може людям заборонити мати там нерухомість, за всіма законами України вони користуються свободою переміщення. Єдине ‒ атмосфера на окупованій території істотно відрізняється від тієї, що була до окупації. Громадяни з материкової частини України автомобілями з українськими номерами в постійному дискомфорті. Чи можна говорити про повноцінний відпочинок, коли перебуваєш у дискомфорті, ловиш погляди або чуєш прямі образи? Люди просто знаходять можливість переконатися в цілості своєї нерухомості. Вони замикаються в своєму куточку, який для них залишається Кримом до окупації.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *