«Напливу туристів не спостерігав». Активісти про відпочивальників у Криму на травневі

Російська влада Криму повідомила, що на травневі свята Крим відвідали 302 тисячі туристів, що на 40% більше за торішній рівень. Аналітика проводилася в період з 26 квітня до 12 травня 2019 року. Водночас активісти в Криму говорять про недовіру до статистики відомства.

«Із загальної кількості туристів, які відвідали Крим у святкові дні, 56% прибули через «Кримський міст», 30% ‒ авіатранспортом, 14% прибули через кордон з Україною (адмінкордон з Херсонською областю ‒ КР). У період свят через «Кримський міст» на півострів приїхало більше ніж 101 тис. автотранспортних засобів, зокрема близько 1300 туристичних автобусів», ‒ розповіли в прес-службі підконтрольного Кремлю міністерства курортів і туризму Криму.

Як розповів в ефірі Радіо Крим.Реалії перший заступник міністра Міністерства з питань тимчасово окупованих територій України Юсуф Куркчі, на травневі свята дійсно зафіксоване збільшення потоку тих, хто в’їжджає на окуповану територію. Але, на його думку, це пояснюється не поїздками на відпочинок.

«Люди, які мають там нерухомість і час для відпочинку, користуються нагодою та відвідують. Ніхто не може людям заборонити мати там нерухомість, за всіма законами України вони користуються свободою пересування», ‒ зазначив Куркчі.

За інформацією проросійського активіста з Севастополя Ленура Усманова, він не спостерігав у Севастополі напливу туристів.

«Не можу сказати за весь Крим, але в Севастопольському регіоні напливу туристів не спостерігав. Заклади напівпорожні або порожні. Лише 9 травня було багато людей, але в своїй переважній більшості це були кримчани. Інформації, що озвучується кримською владою, вірити складно, адже вони схильні до перебільшення своїх успіхів, особливо в нинішньому році, напередодні виборів до місцевих рад», ‒ розповів у коментарі Крим.Реалії активіст.

Власник ялтинського зоопарку «Казка» та сафарі-парку «Тайган» Олег Зубков також сказав, що не помітив зростання туристів у Криму на травневі свята.

«Я не маю такої статистичної інформації, як кримська влада. Можу тільки говорити на прикладі своїх парків. Травневі свята в моїх парках дійсно минули успішно. Але я не бачив тисяч туристів з материка (з Росії ‒ КР), не бачив сотень туристичних автобусів, про які повідомляє Міністерство туризму. Відвідувачі моїх парків на 80% були кримчанами. На жаль, у мене немає довіри до уряду Аксенова. Я так багато разів переконувався в брехні цього уряду, що тепер, навіть якщо вони скажуть правду, то в неї буде важко повірити. Особисто я значного зростання туристів у Криму поки не відчув», ‒ повідомив бізнесмен.

Позавчора були в Ялті, це якийсь треш
Олег Кочеров

Кримський проросійський блогер Олег Кочеров розповів про неготовність Криму, на його думку, до курортного сезону.

«Будь-яка статистика від Мінкурортів ‒ це чистої води профанація. Куди їхати? Крим абсолютно не готовий до курортного сезону. Ситуація у порівнянні навіть з попереднім роком гнітюча. Позавчора були в Ялті, це якийсь треш. Міська набережна розбита, вікові дерева, які рятують у літні дні від спеки, вирубані. На набережній ведуться чергові незаконні будівельні роботи, цементний пил, пісок. Пляжі через безглуздий збіг обставин, засипаються вже навіть не щебенем, а …землею! У кримських групах у соцмережах постійно з’являються пости про те, що Крим знищується катастрофічними темпами. Багато коментарів від людей, які побували у Криму останнім часом, і відгуки, чесно сказати, неприємні. Хто поїде в цю руїну та справжній пекельний треш?» ‒ розповів блогер.

Він зазначає, що ціни в курортних містах Криму зросли.

«Ціни просто захмарні й не аргументовані. Звичайний одноразовий стаканчик кави в Ялті ‒ 110 рублів, а проїзд Сімферополь-Ялта на комфортабельному мікроавтобусі Mercedes Vito ‒ 250 рублів, де логіка? У «пошані» булочні, пиріжкові та дешеві наливайки, де келих жахливого пива «Крим» ‒ за 150 рублів. Резюмуючи, можна сказати одне ‒ дно не досягнуте, але воно вже близько. Про яке зростання туристичного потоку може йтися? Тільки нічим не обґрунтована статистика брехливого Мінінформу та Мінкурортів Криму», ‒ зазначив блогер.

Про недовіру до інформації про зростання туристів сказав і російський блогер російського інформресурсу «Ехо Москви», який переїхав до Криму, Олександр Горний.

«На травневі свята туристи традиційно їдуть до Криму в основному на своїх авто. Море ще холодне, але їм подобається подорожувати півостровом і милуватися кримськими красотами, яскравою природою. З відкриттям «Кримського мосту» логістика стала простішою, дешевшою та швидшою, і саме це, а не робота кримських чиновників, дозволило збільшити турпотік з материка (з сусідньої Росії ‒ КР) у 2018 році. Що стосується інформації прес-служби Мінкурортів Криму, то вони схильні до завищення. Особливо потішила цифра в 6,5 млн туристів, які нібито відвідали Крим у 2018 році. Того року ми бачили, як чиновники вперто роздували цю цифру. А чому б і в цьому не продовжити? Немає чесної методики розрахунку, ніхто не перевірить, а начальству подобаються великі цифри», ‒ сказав блогер.

Кількість туристів у них на папері зростає в прогресії, а лайно зливати нікуди
Олександр Горний

​При цьому, зазначив він, реальна робота з покращення туристичної та комунальної інфраструктури в курортних містах Криму не проводиться.

«Може, краще показувати не ці липові та дуті цифри, а який приріст податків, як якісно змінили інфраструктуру того чи іншого району Криму. А то виходить просто страшно ‒ кількість туристів у них на папері зростає в прогресії, а лайно зливати нікуди, бо за п’ять років ми не почули нічого про будівництво хоча б однієї станції очищення», ‒ розповів Горний.

У своєму прогнозі на майбутній сезон він бачить зниження кількості туристів у порівнянні з минулим роком.

«Скільки людей приїде до Криму цього року? Який це буде сезон? Упевнений, і я дав цей прогноз ще у листопаді 2018 року, ‒ менше на 5-15% від минулого року. Причин кілька ‒ падіння рівня життя росіян, запуск залізничної частини «Кримського мосту» запланований тільки на грудень 2019 року, і вал тих «дводенок» (так звуть туристів з Краснодарського краю), які хотіли проїхатися «Кримським мостом» після його відкриття цього року ми вже не побачимо», ‒ спрогнозував російський блогер.

Активістка та господиня хостела з Судака Наталія Кириченко відзначила збільшення туристів на травневі свята, але не впевнена, що їх було більше, ніж минулого року.

«Те, що людей було багато ‒ так, це помітно. На скільки більше, я сказати не готова, але головну роль у травневому туристичному бумі зіграв «Кримський міст». У цьому я впевнена. Незважаючи на нерозвинену інфраструктуру, нелогічну логістику, Крим привабливий для автотуристів. Доступніше ніж багато закордонних курортів за ціною та відстанню. Ще одним фактором для весняних туристів послужила надія, що в низький сезон у нас мало народу. Так, менше ніж у липні та серпні, але автомобільних заторів уникнути не вдалося. Сподіваємося, що з запуском залізничного сполучення стане більше туристів і менше автомобілів. І третій фактор, який хочу відзначити, до Судака, зокрема, на відкриття молодіжного форуму «Таврида» приїхало багато робітників, будівельників, що створило ще один додатковий потік людей у квітні-на початку травня. Це за моїми особистими спостереженнями», ‒ зазначила активістка.



Завантажити відеосюжет на комп'ютер:

Проросійський активіст і журналіст з Ялти Сергій Сардико вважає, що велика заслуга в залученні туристів на травневі свята належить збільшеній активності турфірм.

«Очевидно, що налагоджена логістика маршрутів із Краснодарським краєм і зросла активність турфірм, які рекламують відпочинок у Криму. Український нардеп Нестор Шуфрич теж підтвердив інтерес до відвідування півострова українськими громадянами після перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського. Крим належить усьому людству, і необхідним є якнайшвидше скасування Заходом санкцій на заборону відвідування нашого півострова!» ‒ наголосив Сардико.

За інформацією підконтрольного Кремлю Мінкурортів Криму в період травневих свят відпочивальників у Криму зустрічали 323 офіційно зареєстрованих колективних засоби розміщення з кількістю місць близько 62 тисяч. Великі засоби розміщення були завантажені на 80-100%.

За інформацією прес-служби відомства, травневі свята відкрили туристичний сезон у Криму. Фестивалі, маївки, виставки та концерти, присвячені старту сезону, відбулися на півострові за участю зірок російської естради. Відбулися такі великі фестивалі, як всеросійський міжнаціональний молодіжний фестиваль «Мозаїка мов корінних народів Росії. Кримський маяк. 3.0», фестиваль «Дорога на Ялту». Рекордна кількість гостей, як зазначається, побувала в Бахчисараї на російському святі кримських татар «Хидирлез».

У межах російської Федеральної цільової програми «Соціально-економічний розвиток Криму та Севастополя» завершена реалізація першого в Криму масштабного інвестиційного проекту зі створення автокемпінгу. Наразі, стверджує кримська влада, реалізований перший етап інвестпроекту ‒ автокемпінг на 1000 місць у Чорноморському районі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *