Життя у місті шкодить психіці – дослідники

Життя у великому місті несе набагато більші ризики, ніж людство раніше здогадувалось. Такого висновку дійшли дослідники з Канади, повідомляє видання Popular Science, пише видання Popular Science.

Вони з’ясували, що урбанізація не лише шкодить фізичному здоров’ю через забруднення довкілля, а й несе шкоду психіці.

У 1930-х роках соціологи проаналізували психічно хворих і з’ясували, що шизофренія набагато більш розповсюджена серед тих, хто народився у місті. Пізніше, чимало дослідників також підтвердили цю залежність. Як з’ясувалось, у порівнянні з жителями передмість і сільських районів, в уродженців і мешканців великих міст ризик депресії вищий на 40%, тривожних станів – на 20%, а ризик шизофренії аж удвічі вищий.

Також, містяни частіше страждають від самотності й стресу. Науковці пояснюють це особливостями всіх мегаполісів: поспіхом життя, заторами, переповненим громадським транспортом, значною кількістю будівельних майданчиків та навіть шумом від сусідів.

Проводити більше часу на природі, вважають дослідники, має незначний ефект – необхідно перебудовувати саму структуру міст, що дозволятиме мати більше парків, скверів і загалом простору для життя. Водночас, існують способи зменшити стрес.

Станом на 2017 рік майже 47 мільйонів людей у США – кожен п’ятий американець – зараз страждає на психологічні недуги. Найбільш розповсюджені розлади серед молоді 18-25 років (майже 26%).

Питанню психологічного здоров’я у США присвячено тиждень обізнанності у жовтні – Mental Illness Awareness Week, а батьків вчать звертати увагу на психічний розвиток дитини.

Знімати емоційне напруження лікарі радять, зокрема, й за допомогою домашніх тварин.

За даними ВООЗ, на депресію страждають понад 300 мільйонів людей в усьому світі, при чому, серед жінок депресія поширена більше, ніж серед чоловіків.

У наш час 55% населення планети живе у місті, а до 2050 року ця кількість зросте до 68%. Токіо – найбільше місто світу, в агломерації якого живе 37 мільйонів людей, однак у 2020 році кількість населення міста почне скорочуватись.

За Токіо йде Нью-Делі – 29 млн людей, Шанхай – 26 млн, Мехіко і Сан-Пауло – 22 млн. А кількість населення Каїру, Мумбаї, Пекіна й Дакки наближається до 20 мільйонів.

Дивіться також: Чому у торговельній війні з Китаєм американські фермери зазнають подвійних збитків. Відео

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *