«Не існує єдиного рішення»: Зеленський та деокупація Криму

Шостий президент України склав присягу народу під час інавгурації 20 травня 2019 року. Тепер Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Під час своєї інавгураційної промови він говорив і про анексований Росією Крим.

Зеленський наголосив, що головне, що країна втратила 2014 року, ‒ це люди, і тепер необхідно повертати їхню свідомість. На його думку, за останні п’ять років влада України не зробила нічого, щоб ці люди відчували себе українцями. «Ми всі ‒ українці, від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Сімферополя, у Львові, Харкові, Донецьку», ‒ зазначив президент.



Український медіаконсультант Дмитро Сіманський вважає, що зараз країна має можливість перезапустити своє політичне життя в цілому й наблизити деокупацію Криму.

У Володимира Зеленського існує серйозний потенціал, щоб змінювати ситуацію і в питанні деокупації Криму
Дмитро Сіманський

‒ Я б зараз не поділяв українського президента, українську владу та український народ. Зараз такий унікальний момент, коли без перебільшення ‒ це єдине ціле, у всякому разі поки що. Саме тому у Володимира Зеленського існує серйозний потенціал, щоб змінювати ситуацію і в питанні деокупації Криму, повернення окупованих територій й розбудови сильної, незалежної, успішної України. Якщо говорити коректно, я б назвав людей у Криму та на окупованій території Донбасу заручниками. Путінська Росія разом зі своїми маріонетками просто якусь частину населення Криму та Донбасу змогла захопити в полон, зробити заручниками своїх імперських фантомних болей, зробити їх, як здається Кремлю, інструментом впливу на політику України.

Дмитро Сіманський визнає, що багато в чому ситуація залежатиме від того, який шлях обере Росія, наскільки сильними будуть санкції та міжнародний тиск.

‒ Також важливо, наскільки впевненими в собі будуть Збройні сили України, наскільки країна буде сильна економічно. Тобто не існує одного «золотого ключика», єдиного рішення, яке з сьогодні на завтра дозволить вирішити цю дуже складну задачу. На жаль, історія знає безліч прикладів, коли країна-окупант дуже тривалий час утримувала окуповані території. Але в більшості випадків справедливість тріумфувала, і люди знаходили свою батьківщину.

Кримський історик і політолог Євгенія Горюнова стверджує, що в промові Володимира Зеленського не було ані стратегії щодо повернення Криму, ані нових смислів.

Усі політичні сили будуть працювати на виборців, а український електорат сьогодні про Крим практично не думає
Євгенія Горюнова

‒ Це була така фрагментарна для мене, мозаїчна промова, в якій було багато слів і, власне кажучи, більше нічого. Він виголосив традиційну фразу «Крим ‒ це Україна», яку говорять багато політиків, і що від Чернігова до Сімферополя усі ‒ українці. Єдиний для мене позитивний посил ‒ це те, що Зеленський сказав про постійні звернення до кримчан і жителів інших окупованих територій України. Інше запитання, що він буде говорити, які смисли він понесе. Для мене це загадка, цього я не почула. Якщо ми говоримо про вибори, то, звісно, усі політичні сили будуть працювати на виборців, а український електорат сьогодні про Крим практично не думає. Відповідно, якщо про Крим говоритимуть, то так само, як на президентських виборах. Ніякої реальної тактики з деокупації та реінтеграції півострова не буде.

Радник міністра молоді та спорту України з питань Криму, член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель розповідає про очікування від нового президента щодо долі кримськотатарського народу.

‒ На жаль, у промові не згадані кримські татари, а тільки переселенці. Тим часом у кримських татар немає мажоритарних округів, немає більшості, яка підтримувала б наших висуванців. Зараз ідеться про те, щоб ті партії, які висуваються і братимуть участь у виборах, запрошували кримських татар, вносили їх до виборчих списків. Поки ця робота в попередньому стані, так що говорити точно поки передчасно. Під час передвиборної кампанії була одна робоча зустріч представників штабу Зеленського з лідерами кримськотатарського народу, коли обговорювали перспективи співпраці. Тоді нам дали відповідь, що ситуацію розглядатимуть уже після закінчення передвиборної кампанії. Пізніше були публічні відповіді представників штабу Зеленського на п’ять запитань лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Більше контактів не було.

Кримський медіаексперт і публіцист Лариса Волошина передбачає, що риторика України щодо анексованого Криму може змінитися.

Кримчанам варто очікувати або якихось послаблень, або хаотизації ситуації
Лариса Волошина

‒ Ми почули від Зеленського про втрачені, а не про окуповані території. Це трохи не те, не те формулювання. Знову ж президент Зеленський висловив сумнів: мовляв, неможливо втратити, це все наше. Це говорить про те, що та жорстка позиція, яку займала Україна щодо Криму, може бути істотно пом’якшена. По-перше, можуть бути переглянуті питання води, енергетичної та товарної блокади ‒ швидше за все, про це розмови будуть вестися. Уже надходили повідомлення про те, що у близьких захоплених моряків у Росії запитують, чи не проти вони того, щоб хлопців повернули в обмін на постачання води. Люди говорять це кулуарно, але я чула це неодноразово. Росія намагатиметься по цим точкам промацати позицію. У мене відчуття дуже тривожні. Кримчанам варто очікувати або якихось послаблень, або хаотизації ситуації.

(Текст підготував Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *