За позовом НАБУ суд анулював незаконну угоду з продажу 649 тис. тонн вугілля за заниженою ціною


Договір, за яким державне підприємство «Вугільна компанія «Краснолиманська» (далі — ДП «ВК «Краснолиманська») поставило понад 649 тис. тонн вугілля комерційній компанії-посереднику за заниженою ціною, визнано недійсним. Таке рішення 22 травня 2019 року ухвалив Північний апеляційний господарський суд у справі за позовом Національного антикорупційного бюро України.
 
Позов подано за матеріалами досудового розслідування детективів НАБУ. Слідство встановило, що на момент укладення договору в ДП «ВК «Краснолиманська» знали, що  кінцевим споживачем її вугілля є ПАТ «Центренерго» (78,289% акцій належать державі). Але замість постачання напряму до схеми протиправно залучили компанію-посередницю (ТОВ «Дантрейд ЛТД»), якій ДП «ВК «Краснолиманська» впродовж 2015-2016 років продала 649,1 тонн вугілля марки Г (0-100) за ціною, що виявилась майже на третину нижчою від ринкової на той момент. Це ж вугілля ТОВ «Дантрейд ЛТД» перепродавало ПАТ «Центренерго». 
 
Наявність посередника в схемі постачання вугілля між двома об’єктами державної форми власності була протиправною та коштувала інтересам держави, за версією слідства, 310 млн грн. 
 
Судове рішення набуло законної сили, що надає можливість держпідприємству стягнути з приватної компанії значні кошти.
 
Це — другий договір із постачання вугілля ДП «ВК «Краснолиманська», анульований за позовом НАБУ як такий, що завдає шкоду інтересам держави. Перший – на постачання 65,128 тонн вугілля — визнав недійсним у грудні 2018 року Східний апеляційний господарський суд. Законність цього рішення в березні 2019 року підтвердив Верховний Суд. https://nabu.gov.ua/novyny/nabu-vygralo-pozov-pro-vyznannya-nediysnym-dogovoru-iz-postavky-vugillya-za-zanyzhenoyu-na-24
 
Довідково:
Станом на 31.12.2018 р за позовами НАБУ суд визнав недійсними понад 90 угод на загальну суму близько 5 млрд грн, відповідні рішення суду набули чинності. Детальніше — https://bit.ly/2Je2ACw
 
 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *