«Разом навчалися, тепер разом сидять». Про затриманих ФСБ Росії в Строгонівці кримськотатарських активістів

Кримінальні справи, які російські силовики відкривають у Криму за звинуваченнями в участі в забороненій у Росії «Хізб ут-Тахрір», адвокати та журналісти ділять на групи: «ялтинська група», «перша бахчисарайська група», «друга бахчисарайська група», «севастопольська група», «красногвардійська група», «сімферопольська група». Два місяці тому, 27 березня, в Сімферопольському районі російські силовики провели обшуки і затримання, після яких з’явилася нова група обвинувачених у терористичній діяльності – «друга сімферопольська». Серед затриманих 27 березня – жителі селища Строгонівка: Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Владлен Абдулкадиров, Ерфан Османов, Меджит Абдурахманов.

Селище Строгонівка розташоване в п’ятнадцяти хвилинах їзди від Сімферополя. У 2016 році тут заарештували трьох осіб за підозрою в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», звинувативши двох братів, тренерів зі східних єдиноборств Теймура і Узеїра Абдуллаєвих, а також підприємця Айдера Саледінова в терористичній діяльності. Два місяці тому російські силовики провели обшуки в Сімферопольському районі, в місцях компактного поселення кримських татар: у селі Строгонівка, мікрорайоні Кам’янка, селі Білому і селищі Айкаван. У результаті було затримано 23 кримських татарина. Ще один, Едем Яячиков, досі перебуває в розшуку.

Практично всі затримані – активісти, волонтери, громадські захисники або цивільні журналісти, учасники громадського об’єднання «Кримська солідарність». За словами адвокатів, у метаріалах слідства повідомляється, що стеження за затриманими велися з січня 2016 року, кримінальну справу порушив старший слідчий ФСБ Росії, підполковник Сергій Махнєв.


Строгонівка, травень 2019 року

​Халіде Бекірова, дружина заарештованого кореспондента російського опозиційного видання «Грани.ру» Ремзі Бекірова, тепер працює водієм для всіх дружин і дітей, у чиїх сім’ях заарештували рідних. Розповідає, що Ремзі відправив її на курси з водіння рік тому.

«Він так мені і сказав: якщо мене заберуть, ти повинна сама вміти подбати про себе і про дітей, ти повинна вміти водити автомобіль», – згадує Халіде Бекірова.


Халіде Бекірова

У 2014 році в біді виявився цілий народ. Тому мій чоловік кинув усі справи, взяв мобільний телефон, щоразу біг і знімав усе те беззаконня, що відбувається навколо
Халіде Бекірова

Ремзі закінчив історичний факультет у Таврійському університеті імені Вернадського, там же і познайомився зі своєю дружиною. За словами Халіде, чоловік готував її до свого арешту морально і в побутових питаннях, щодня впродовж п’яти років.

«Ремзі за своєю натурою дуже чуйна людина, і якщо у когось біда, він кидає всі свої справи і біжить на допомогу. У 2014 році вийшла така ситуація, що в біді виявилася не одна, не дві людини, а в біді – цілий народ. Тому мій чоловік кинув усі справи, взяв мобільний телефон, щоразу біг і знімав усе те беззаконня, що відбувається навколо. А, враховуючи, що ми ніколи не використовували силові методи в будь-якій боротьбі, то єдина зброя, яка була у чоловіка – це слово істини», – розповіла вона.

Заарештований того ж дня Руслан Сулейманов жив у будинку по сусідству. Він теж закінчив Таврійський університет імені Вернадського, фахівець у сфері фізики. Халіде розповідає, що Ремзі, Руслан і Осман Аріфмеметов навчалися в університеті в один час, тільки на різних факультетах.

Спочатку вони навчалися разом і жили в одній кімнаті в гуртожитку, потім оселилися на сусідніх ділянках, після цього почали разом займатися громадською діяльністю в «Кримській солідарності», а тепер ось разом сидять
Халіде Бекірова

«Так цікаво вийшло: спочатку вони навчалися разом і жили в одній кімнаті в гуртожитку, потім оселилися на сусідніх ділянках, після цього почали разом займатися громадською діяльністю в «Кримській солідарності», а тепер ось разом сидять», – говорить вона.

До арешту Бекіров, Сулейманов і Аріфмеметов планували побудувати дитячий майданчик на вулиці: виділили місце, обладнали його, поставили частину гойдалок, але закінчити не встигли – в будинках пройшли обшуки, а їх звинуватили в тероризмі і розподілили по різним СІЗО в Ростовській області Росії.

«Наших чоловіків звинувачують в організації терористичного осередку, але й ми, і всі сусіди, які зараз масово пишуть позитивні характеристики для суду, знають: якщо ці люди і були організаторами, то організаторами дитячих свят у Строгонівці і організаторами дитячого майданчика, який тепер так і стоїть не закінчений», – каже Халіде Бекірова.


Діти заарештованих кримськотатарських активістів біля незакінченого дитячого майданчика

Він справжній улюбленець дітей. Коли чоловіка затримали, мені дзвонили батьки дітей, із якими він займався, вони були просто в шоці: «Хто? Осман терорист? Нісенітниця якась!»
Аліє Аріфмеметова

Третій будинок на вулиці – Османа Аріфмеметова. Його дружина Аліє не перебувала в приміщенні в момент обшуку, вона була у своїх батьків. Чоловік перебував у російському Ростові-на-Дону, де його згодом і затримали.

«Мене розбудила з ранку зовиця питанням: «Що у вас там в Строгонівці відбувається?». Я здивувалася, кажу: не знаю. А потім зайшла в Facebook і все побачила. Коли я повернулася додому, то побачила, що двері не просто відчинені, вони вирвані разом із коробкою», – згадує Аліє.

Осман Аріфмеметов, викладач математики та інформатики, останнім часом викладав дітям інформатику вдома. Аліє показує відео на її телефоні, де Осман із дітьми пишуть програму для власної комп’ютерної гри.


Діти і дружина Османа Аріфмеметова біля дверей, вибитих під час обшуку

«Він справжній улюбленець дітей. Коли чоловіка затримали, мені дзвонили батьки дітей, із якими він займався, вони були просто в шоці: «Хто? Осман терорист? Нісенітниця якась!». Так вони мені говорили», – розповіла Аліє Аріфмеметова.

На іншій вулиці живе сім’я Владлена Абдулкадирова, активіста і волонтера «Кримської солідарності». Його дружина Гузель залишилася одна з трьома неповнолітніми дочками. Наймолодшій на момент арешту батька було 17 днів.

Найжахливіше, що діти в момент арешту батька розуміли, куди його забирають. Всі розмови про тата закінчуються тільки одним: сльозами
Гузель Абдулкадирова

«Найжахливіше, що діти в момент арешту батька розуміли, куди його забирають. У їхніх подружок, друзів, дітей, із якими вони грають у дворі, так само забрали батька, просто відбулося це раніше. Всі розмови про тата закінчуються тільки одним: сльозами», – каже Гузель Абдулкадирова.

Вона зазначає, разом із дочками чекає Владлена щодня: «Будь-яка брехня приречена на смерть. Тому що те, що навішали на наших чоловіків – це неправда».


Гузель Абдулкадирова та двомісячна Ніаль

Дружина Ерфана Османова, Акіме з посмішкою згадує момент знайомства з чоловіком. Розповідає, що вони познайомилися на весіллі: «У чоловіка музична освіта, він грав на весіллі, а я була там гостею. На весіллі познайомилися, а потім і самі одружилися».

Чоловік стояв біля вікна, дивився на вулицю і розумів, що там нікого немає. Ми не знали, що людей, які зазвичай першими приходять на допомогу, обшукують так само, як і нас
Акіме Османова

Зараз кейси з двома музичними інструментами Ерфана Османова лежать на верхній полиці в шафі. Акіме каже, що найважчими були перші хвилини під час обшуку.

«У нас обшук зовсім рано почався, приблизно о 5-й ранку, ще темно на вулиці було. Я добре пам’ятаю, як мій чоловік стояв ось так біля вікна: сумний-сумний, дивився на вулицю і розумів, що там нікого немає. Повідомити було неможливо, у нас відразу забрали всі телефони, і до того ж ми не знали, що людей, які зазвичай першими приходять на допомогу, обшукують саме в цей момент, так само, як і нас», – розповіла Акіме Османова.


Акіме Османова з сином у себе вдома

Цьогоріч, за словами дружин затриманих, у Строгонівці вперше за багато років не проведуть дитячі заходи: «А кому їх проводити? Головні організатори веселощів сидять у в’язниці. Навіть на п’ятничну молитву хлопчаків, їхніх дітей, тепер я вожу. У нас у Строгонівці фактично залишилися тепер одні жінки і діти», – говорить Халіде Бекірова.

Довідка: Співробітники ФСБ, МВС Росії і Росгвардії 27 березня провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність». Загалом було затримано 24 активісти. Їх підозрюють в участі й організації осередку забороненої в Росії та анексованому Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

Обвинуваченими у цій справі проходять 25 кримських татар, 23 із яких вивезли в СІЗО Ростова-на-Дону, Таганрога і Шахти, одного – Раїма Айвазова – тримають у СІЗО Сімферополя, ще один – Едем Яячиков – зник, його місцеперебування невідоме з 27 березня.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів «Кримської солідарності» після масових обшуків 27 березня в анексованому Криму, закликав до їхнього негайного звільнення з російського СІЗО.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що заклики представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра звільнити заарештованих активістів «Кримської солідарності», громадських журналістів у Криму викликають «подив».

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня в Криму.​

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *